Rekompensata za prace w szczgólnych warunkach i szczególnym charakterze.

herkules

Aktywny użytkownik
Punkty reakcji
51
Sławek, mógłbyś podpytać prawników, czy nie mając pełnych 15 lat pracy o "szczególnym charakterze" można posiłkować się poprzez łączenie jej z "pracą w szczególnych warunkach" (też niepełne 15lat) z poprzedniej pracy, przed służbą, celem otrzymania rekompensaty będąc już na emeryturze. Nie chodzi mi o wcześniejszą emeryturę, pomostową itp.

Ostatnia edycja:
Witam , byłem wczoraj w ZUS i chciałem się dowiedzieć odnośnie złożenia wniosku o rekompensatę "za pracę w szczególnych warunkach". Pani poinformowała mnie że dopiero w momencie przejścia na emeryturę można starać się o rekompensatę. Napisałem też do informacji ZUS i uzyskałem takie odpowiedzi, może komuś to się przyda.

Rekompensata przysługuje ubezpieczenemu, jeżeli posiada okresy pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 15 lat do 31.12.2008r.
Rekompensata doliczana jest do kapitału początkowego i ustalana jest na wniosek osoby zainteresowanej o emeryturę z wieku powszechnego.
Zaświadczenie wydane przez pracodawcę nie utraci ważności.
Wniosek o emeryturę można złożyć najwcześniej na 30 dni przed wiekiem uprawniającym do przejścia na emeryturę.

Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pana dyspozycji.

Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
tel.: 22 560 16 00
www.zus.pl

Back
Do góry