Reforma a kryzys

jabol

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
259
Miasto
RP
Reforma służby i uchwała modernizacyjna a kryzys.

Szykuje nam się wiele niewiadomych i to w większości od nas niezależnych (co ekonomista, to inne zdanie) ale oficjalnie nie jest źle (po co wprowadzać panikę)

z ministerstwa finansów oszczędności wynoszą ponad 500 mln (dla mnie szokiem było, że ZUS ma prawie tyle samo i to z samej administracji, bo przecież nie ze składek:D)

żadne ministerstwo nie wskaże na razie miejsc cięć (wg mnie) bo to będzie dynamiczne i była to zagrywka raczej na pokaz (dziwne, że rezerw celowych poza 6-latkami nie uwzględniono), ale nie o to mi chodzi.

Sytuacja wg mnie jest nieciekawa, chociaż zawsze byłem, jestem i będę optymistą ale czy Wszyscy mamy podobny stopień wyrozumiałości? (co do możliwych przyszłych działań)

Wiele lat zaniedbań itp (co i władni potwierdzili), miała być reforma z kasą (uchwała) które to podobno stopniowo doprowadzałaby nas do służb MUNDUROWYCH, ale zesrało się (przepraszam za takie określenie). MSWiA jest już w 3 roku modernizacji(co z tego wyszło?), a nam jak zwykle piachem w oczy.

NIKT nie zagwarantuje, że obecny kryzys jest krótkoterminowy, czyli rok może się przedłużyć np do 3 lat itp (MF będzie mówił tak jak obecnie, że rząd mówił tylko o tym, że nie grozi nam kryzys finansowy, a nie gospodarczy itp)

Jestem optymistą, ale tylko dlatego, że wyobrażam sobie najgorszą wersję a później może być tylko lepiej, więc niewiele może mnie w życiu zaskoczyć (poza małymi lokalnymi wyjątkami).

Rozpisałem się może niepotrzebnie, ale jak nasze środowisko podchodzi do obecnej i przyszłej sytuacji polegającej na zaciskaniu pasa budżetowego m.in. prawdopodobnie co najmniej częściowo naszym kosztem.

Każda sytuacja jest do opanowania a wcześniejsze emerytury mundurowe były rekompensatą również niezbyt wysokich zarobków-przecież nie dościgniemy mundurowych tak szybo, jak nam obiecują.
Warunki Nowych emerytur mundurowych w MSWiA dla nas (niecałe 15000 funkcjonariuszy) byłyby rozsądnym rozwiązaniem w obecnym czasie dla wszystkich funkcjonariuszy (emerytura po 55 roku życia-80% i po przepracowaniu co najmniej 25 lat lub po 25 latach służby 65%).

Reforma służby prawdopodobnie będzie przeprowadzona, kasa na kryzysowym koniu jedzie (raczej już pogalopowała) i może to być jedyny scenariusz którego nie dopuszczałem do świadomości a moja nadzieja zaczepiała się o ostrogi jeźdźca i galopuje...

Cóż myślicie o obecnej sytuacji?

ja juz sie pogubiłam,dzisiaj strasza w tv ze zabraknie na emerytury,ze Polska podobnie jak inne panstwa stoi na progu bankructwa,i jak to wszystko sie ma do reformy naszej Słuzby,czy jesli Sejm ja przyjmie to co z podwyzkami...
Tusk mowil ze reformy sa do odlozenia na 2010r,a w mf trwaja prace nad ustawa???

Trudno przewidzieć, jaki będzie następny krok ministerstwa. Jedną z możliwych alternatyw jest kontynuowanie procesu legislacyjnego - przecież do tego nie potrzeba pieniędzy i:
1) ustawa wchodzi w życie w planowanym terminie - nie wiem, czy jest to w ogóle możliwe fizycznie, skoro może nie być kasy;
2) ustawa zostanie uchwalona teraz ale z późniejszym terminem obowiązywania (np 01.01.20010);

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło (kryzys siłą wyższą), skoro może nie być pieniędzy, to przynajmniej czasu będziemy mieli pod dostatkiem na "konsultacje" w sprawie ustawy i nie trzeba sie spieszyć z jej uchwaleniem.

PS Ja usłyszałem wypowiedź, w której informowano, że plany wieloletnie zostaną przesunięte, u nas jest to uchwała modernizacyjna za którą idzie kasa, a ustawa ustawą.

Jestem wciąż optymistą, wszystko będzie jasne w przeciągu 3 miesięcy - z kryzysem oczywiście.

Ostatnia edycja:
Mój optymizm zaczyna topnieć :(
Prawie każdy z nas miał w każdym roku trzy dni, w którym trochę poprawiał się mu humor, był to dzień, w którym otrzymujemy 13-tke oraz tzw. nagrodę za pierwsze i drugie półrocze. Nieliczni mogli otrzymać nagrody z tego funduszu za szczególne osiągnięcia.
Na razie wstrzymano do końca I półrocza 2009r. wypłatę nagród ze środków 3% funduszu nagród i z nie wydatkowanych środków przewidzianych na wynagrodzenia. można powiedzieć, że kryzys musi się odbić na każdym, ale ja mam nieodparte wrażenie, że nasza służba od 10 lat funkcjonuje na zasadach poważnego kryzysu finansowego w państwie, jak było dobrze to dla nas nic nie było, jak było stabilnie, to dla nas nici, gdy pojawiają się pierwsze symptomy kryzysu – wstrzymuje się nagródy z funduszu 3%, aż się boję pomyśleć, co będzie, gdy prawdziwy kryzys zapuka do naszych drzwi.

Pozdrówka i głowy do góry!

PS Trudno stwierdzić co oznacza "wstrzymać" wypłatę nagród..., czy wstrzymanie oznacza tylko odsunięcie w czasie tych wypłat, czy coś innego?

PS "Ponadto zaleca się ograniczenie do niezbędnego minimum przedłużania umów o pracę zawartych na czas określony oraz zatrudniania nowych pracowników..."
Co prawda funkcjonariusze nie sa zatrudnieni na podstawie umów o pracę, ale ile osób tak naprawdę o tym wie?

Ostatnia edycja:
"Świetna ustawa,zajebisty szef" - czego chcieć więcej?Może jeszcze parę zł. dorzucą ?Trąbią,że jest kryzys a w SC trwa on już od lat.Na razie został wyciszony,ale jakieś pozytywy oddalają się w czasie.Nic dobrego przy takim podejściu władz i szefa wszystkich szefów SC nie czeka!

pesymista

Dobrze się stało, że zwiększono równoważnik za brak lokalu mieszkalnego i że spowolnienie nie wchłonęło tych funduszy.

Dobrze się stało, że zwiększono równoważnik za brak lokalu mieszkalnego i że spowolnienie nie wchłonęło tych funduszy.

- a jak wygląda sprawa z podatkiem od równoważnika? Katowice wypłacają pełny, Przemysl pobiera podatek 30% bo taka jest interpretacja US w Przeworsku !! Skad ta dowolność i różnica?

obecnie sprawa jest prosta, osoba przeniesiona na stałe płaci podatek, a czasowo nie.

Stawka podatku zależy od dochodu, a nie od interpretacji US.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,ti...patrolowania-ulic,wid,10853692,wiadomosc.html

Bardzo trudno patrolować miasta samochodami. Jaki sens ma patrol samochodowy w ciasno zabudowanych ulicach? Patrole piesze są jedyną, skuteczną metodą kontrolowania miasta - powiedziała w Radiu ZET minister ds. walki z korupcją Julia Pitera. - Patrolowanie Starego Miasta z samochodu jest dość kuriozalne - oceniła, komentując skargi policjantów na ograniczenie wydatków na radiowozy i benzynę.

Mam nadzieję, że u nas nie będzie cięć na paliwo dla mobilnych, kontrolować możemy tylko w pobliżu pojazdów.

PS Obowiązkowe składki także muszą być odprowadzone.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,ti...patrolowania-ulic,wid,10853692,wiadomosc.html

[/b]

Mam nadzieję, że u nas nie będzie cięć na paliwo dla mobilnych, kontrolować możemy tylko w pobliżu pojazdów.

PS Obowiązkowe składki także muszą być odprowadzone.
coniektórym nie pasowały "kartofle"... no to mają "eleganckich i obytych" ex-uwoli. dla mnie taka wypowiedź w ustach ich człowieka to zadna nowość. poczekajcie jeszcze troche, a nam też się dobiorą - choc i tak nie mają zabardzo już co odbierać. oierwszy krok to dopłata z naszej kieszeni za dojazdy na nadzory. i od tego napewno nie odejdą, żeby nie wiem jak Siwy chciał dobrze to i tak takich zapisów nie przeskoczą. w oczach tego rządu nie ejsteśmy (wszysycy urzędnicy, f-ce każdej maści) ich ludźmi tylko tymi złmi co gnębili i gnębią ich firmy. doktryna liberalna nie przewiduje przecież nadzoru państwa nad podmiotem... przecież to zagrozi wolnemu rynkowi:mad:

Back
Do góry