Referaty obserwacji i rozpozniania

makbet

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
W dobie "gorączki" hazardowej choć może lepiej nazwać ją "sra...ą" nasz "Dyrektoriat" zaczyna kombinować i robić łapanki do ref. obserwacji i rozpoznania...z tego co słyszałem jest śmiesznie... ktoś może zna jakieś szczegóły?

znaczy co ? nie ma chętnych do siedzenia w RPZ-cie i lania w butelkę czy jest aż zaduzo chętnych ?

Znaczy się, że chętnych jest dużo, ale nie tych właściwych - dużo samej młodzieży bez pojęcia. Starzy "operacyjni", albo ludzie z WZP, którzy mają jakąkolwiek wiedzę na ten temat, za dobrze pamiętają czasy WDC i do czego, w większości przypadków, był ten wydział używany. Także mają to wszystko w pompce.

Oczywiście, można by zrobić nabór z ludzi młodych, bez "skażeń" i "manier". Wręcz wskazane byłoby tak zrobić, ale minimum dwa lata trzeba by było poświęcić na ich szkolenie u CBŚ/ABW, czy nawet w operacyjnym SG/Policji. Ale wyniki potrzebne są TERAZ i NA WCZORAJ, więc znowu wyjdzie prowizorka i śmiech na sali.

Wbrew pozorom ale w naszej służbie już są osoby (porozrzucane po kraju), które potrafiłyby z marszu wykonywać te zadania. Mało tego, były przy innych okazjach zweryfikowane przez ABW i posiadają praktykę zdobytą w zbieżnych służbach. No ale po co... Czasami mogliby być lepsi od swoich nauczycieli. Dyrekcja ma ich pod własnym nosem i nie potrafi dostrzec. Wiadomo.. pod latarnią najciemniej. Kolejnym poronionym pomysłem warszawskich decydentów było wyznaczenie tylko 3 IC, zajmujących się tymi sprawami. Nawet Niemcy podczas okupacji starali się korzystać z zasobów lokalnych, znających teren i środowisko, no ale w naszej służbie następuje powrót do metod centralnego sterowania. Panowie z MF-u róbta tak dalej, a będziecie mieli czym się pochwalić...

Nawet za czasów wdc nie można było znaleźć nikogo z obecnych służb do szkolenia z obserwacji. Oczywiście chętnie za pieniądze prowadzili szkolenia teoretyczne z czynności operacyjnych ale praktyczne szkolenie z obserwacji zgodzili się prowadzić tylko starzy SB-cy. Okazało się, że byli to jednak nieźli fachowcy więc szkoda, że ludzie po szkoleniach marnują się w różnych dziwnych miejscach.

skoro już o tym dyskutujemy to ja mam pytanie : czy zastanawialiście się do czego tak naprawdę te komórki będą powołane ? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że do rozpoznania środowisk przemytniczych...:cool:

skoro już o tym dyskutujemy to ja mam pytanie : czy zastanawialiście się do czego tak naprawdę te komórki będą powołane ? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że do rozpoznania środowisk przemytniczych...:cool:

Wcale nie muszę się zastanawiać, po to żeby skompromitować jeszcze bardziej naszą służbę i udowodnić że kolegium d/s specsłużb miało rację nie dając nam pełnych operacyjnych. Minister Kaplica jest zawsze lojalny, nawet za cenę roz....nia służby którą kieruje.

masz racje celgos
nasz szef wszytko zrobi aby dobrze sprzedac czy za dobra kase roz.... sluzbe ktora kieruje ...dla niego to tylko kwestia c...od zainteresowanych

masz racje celgos
zapomnialem ...dowod to wartosciowanie wg kryterium tylko uznanego przez siebie i..zl oraz zc... funkcjonariuszy z duzym stazem ...stanowiacych bardzo powazne zagrozenie dla jego wizji-j/w oraz jego interesu

Back
Do góry