redukcja zatrudnienia

fan

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Jak to jest, że Min .Finansów- Szef Służby Celnej nie dba o formację, którą dowodzi. Służba Celna to nie tylko funkcjonariusze ale i pracownicy cywilni. Wartościowanie i brzęk pieniędzy przesłonił wszystkim oczy. Uchwalono ustawę o racjonalizacji zatrudnienia.
W Policji, Wojsku czy SG zagwarantowano pracę dla cywili a w służbie celnej…? Czy któraś organizacja związkowa zainteresowała się tymi ludzmi jak widać z ustawy chyba nie. W 2008 wszyscy byli potrzebni a teraz …?!

Z tego co się orientuję to robole z cła nie mają się czego obawiać.

Pod młotek idą ZUSy, USy, Agencje (bynajmniej nie towarzyskie)... itp.

Na stronie kancelarii sejmu jest streszczenie ustawy,jest napisane wyrażnie że min.Służba Celna jest wyłączona z redukcji zatrudnienia.
Poza tym wiele osób zapowiada procesy sądowe z racji braku jasnych kryteriów zwalniania tak że szykuje się w związku z tym młyn na długie lata,ustawa ta jest określana już jako bubel prawny jak i wcześniejsze ustawy o likwidacji UOP oraz WSI.
Program restrukturyzacji zatrudnienia w administracji można spokojnie wprowadzić przez długie lata bez szkody utraty pracy dla człowieka I z korzyścią dla budżetu- idzie na emeryturę zwalnia się sam lub odchodzi z różnych innych powodów etat jest likwidowany(nie przyjmuje się nowych-zatrudnionych już można przenosić w miarę potrzeb) i wszystko aż do momentu wyregulowania stanu zatrudnienia liczę jakieś ok.20 lat-wilk syty owca cała kasa gra,
Ale przed wyborami dla poklasku tłuszczy trzeba skończyć 20 tys.ludzi a jakże pozatym ludzie ci mogą powygrywać procesy w sądzie --odszkodowania nakaz przywrócenia do pracy--cała ta akcja restrukturyzacji jest to chora akcja polityczna,a ucierpi prosty człowiek.
W SC w związku z wschodnią granicą naturalna restrukturyzacja zatrudnienia trwa co najmniej od początku lat 90-tych :D przeprowadzana przez MSWiA na mocy ustaw.

po pierwsze - pracownicy zatrudnieni w Służbie Celnej to nie funkcjonariusze
po drugie (digital) Straż Graniczna to nie Służba Celna

Pozd.

po pierwsze - pracownicy zatrudnieni w Służbie Celnej to nie funkcjonariusze
po drugie (digital) Straż Graniczna to nie Służba Celna

Pozd.

http://www.premier.gov.pl/rzad/decyzje_rzadu/id:5586/

a to z drugiej kancelarii-- pisze wyrażnie SŁUŻBA CELNA

jakby się komuś nie chciało czytać

Przepisy ustawy nie obejmą sędziów, prokuratorów, funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Więziennej, Straży Granicznej, Służby Celnej, PSP, CBA i innych służb mundurowych.

Ostatnia edycja:
Spróbuję jeszcze raz wytłumaczyć - Służba Celna to nie tylko funkcjonariusze celni ale też pracownicy cywilni, zatrudnieni na podstawie umowy o pracę i to ich obejmuje proces racjonalizacji. Nigdy w projektach nie pojawiali się funkcjonariusze służb mundurowych (łacznie z SC). W toku prac komisji na wniosek MSWiA z racjonalizacji zostali wyłączeni pracownicy cywilni zatrudnieni w Policji, Straży Granicznej, Straży Pożarnej. No właśnie ..i w tym tkwi problem.

P.S. projekty zamieszczane na stronach różnych urzędów, ze względu na dynamikę wydarzeń tracą błyskawicznie na ważności.
P.S. 2 (Digital) jeżeli masz jakieś sprawdzone i aktualne informacje w sprawie PRACOWNIKÓW CYWILNYCH zatrudnionych w Słuzbie Celnej to proszę zamieść je

redukcja

"mba" tak trzymaj. Rzuciłem te temat ale jak widać z co nie których postów nie wszyscy wiedzą o co chodzi. Może należałoby zaznajomić się z ustawą o służbie celnej. Tak na marginesie gdyby zainteresowano się nią na etapie projektu teraz nie byłoby takich problemów jakie są w tej służbie.

"mba" tak trzymaj. Rzuciłem te temat ale jak widać z co nie których postów nie wszyscy wiedzą o co chodzi. Może należałoby zaznajomić się z ustawą o służbie celnej. Tak na marginesie gdyby zainteresowano się nią na etapie projektu teraz nie byłoby takich problemów jakie są w tej służbie.

SWETER zgłoś się

Ostatnia edycja:
W sprawie ostatniego postu - bez komentarza, szkoda klawiatury. Tylko na marginesie taka uwaga - jak nie bedzie tego sweterka jasnie panie Digitalu - to z dużym prawdopodobieństwem ty zajmiesz się jego czynnościami i co wtedy ? szloch, lament, płacz na forum, w domu, w pracy - krzywda mi się dzieje? Zamiast bezmyslnie pisać na klawiaturze żeby udowodniżć sobie i innym "Panie Boże tu jestem", internauci czy mnie jeszcze widzicie, czy mnie czytac chcecie? - może tak chwila zastanowienia?

W sprawie ostatniego postu - bez komentarza, szkoda klawiatury. Tylko na marginesie taka uwaga - jak nie bedzie tego sweterka jasnie panie Digitalu - to z dużym prawdopodobieństwem ty zajmiesz się jego czynnościami i co wtedy ? szloch, lament, płacz na forum, w domu, w pracy - krzywda mi się dzieje? Zamiast bezmyslnie pisać na klawiaturze żeby udowodniżć sobie i innym "Panie Boże tu jestem", internauci czy mnie jeszcze widzicie, czy mnie czytac chcecie? - może tak chwila zastanowienia?

SWETER SWETER SWETER-trzy proste słowa

Ostatnia edycja:
Digital 41 - jestem w szoku, ale sam sobie wystawiasz świadectwo. Rozumiem że celowo, dla ciebie tylko wiadomego celu piszesz takie rzeczy. Współczuję twojej rodzinie, bliskim i dalekim znajomym oraz (współ)-towarzyszą niedoli.

a może nie siej zamety nie strasz i nie odwracaj kota ogonem od glownego wątku - pierwsz straszyliscie obnizeniem pensji więc teraz każdy szczesliwy ze zachowal uposażenie bez podwyżek..a teraz szum medialny ze zwolnieniami .... rewelacja. Zamordyzm, totalitaryzm...etc.
A jednak boja się że wschod ruszy,.
na co czeka?? caly kraj dol,aczy jak w 2008!!!!!!!!!

Redukcja zatrudnienia, zgodnie z projektem ustawy, obejmie: państwowe jednostki budżetowe, KRUS, ZUS, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NFZ, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Agencję Mienia Wojskowego, Agencję Nieruchomości Rolnych, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Agencję Rezerw Materiałowych, Agencję Rynku Rolnego, Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości, Wojskową Agencję Mieszkaniową.

Rząd zdecydował, że pozycja ustrojowa oraz charakter wykonywanych zadań spowodowały, że z obowiązku ograniczenia zatrudnienia zostaną wyłączone: uczelnie publiczne, samodzielne publiczne zakłady opieki zdrowotnej, państwowe instytucje kultury, Polska Akademia Nauk i jednostki przez nią utworzone, jednostki samorządu terytorialnego, szkoły i placówki prowadzone przez administrację rządową. Ponadto redukcji nie będą podlegać obowiązkowo kancelarie: Sejmu, Senatu, Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, a także Trybunał Konstytucyjny, Najwyższa Izba Kontroli, Sąd Najwyższy, Naczelny Sąd Administracyjny i jego wojewódzkie odpowiedniki, Krajowa Rada Sądownictwa i sądownictwo powszechne, Rzecznik Praw Obywatelskich i Rzecznik Praw Dziecka, Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, Instytut Pamięci Narodowej, Krajowe Biuro Wyborcze i Państwowa Inspekcja Pracy. Natomiast instytucje te będą mogły, jeśli dokonają takiego wyboru, skorzystać z mechanizmów zawartych w ustawie.
Przepisy ustawy nie obejmą sędziów, prokuratorów, funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Więziennej, Straży Granicznej, Służby Celnej, PSP, CBA i innych służb mundurowych.

http://www.sluzba-cywilna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=1

Zresztą w US'ach już sobie z tym poradzili. Na pierwszy ogień idą dziadki którzy doją kasiorę z pensji i emerytury, na drugi idą Ci z zastępstwami i umowami na czas określony, reszta nie ma się czego obawiać.

Ostatnia edycja:

Napisz swoją odpowiedź...
Back
Do góry