pytanie

Dave

Użytkownik
Punkty reakcji
0
Kiedyś słyszałem że jeżeli chciałbym się zwolnić ze służby i przejść do Agencji celnej to muszę odczekać 2 lata.Tzn.przez dwa lata nie mogę wykonywać czynności agenta celnego.Czy jest to prawda?Jeżeli tak to gdzie znajdę podstawę prawną.Proszę o szybką odpowiedź bo Agencja czeka:P A i jeszcze jedno.Podwyżka w tym roku to już wiem ile.A co z przyszłym rokiem? mięli z tego co pamiętam podnieść kwotę bazową.Wie ktoś ile może oznaczać to podwyżki dla MKC który po podwyżce będzie zarabiał jakieś 1700 netto?

Ostatnia edycja:
nie ma takie go prawa, tzn. możesz mieć podpisaną umowę zakazu konkurencji (ale u nas tego nie ma:D) bo to wiąże się z płaceniem przez pracodawce odpowiedniej kasy po ustaniu stosunku pracy. spoko leszcza:D oczywiście musisz zdać egzamin na Agenta Celnego, a egzaminuja koledzy z MF-u, więc możesz przez dwa lata zdawać :(

wiem że "koledzy" z MF nie przepadają za celnikami.Jednak ja chcę zatrudnić się najpierw w agencji i pisać sad-y a wtedy dopiero zdawać egzamin aby nie było śladu po mojej służbie.a coś o kwocie bazowej?

Słyszałem też o tym 2-letnim okresie, lecz nie widziałem na oczy żadnego przepisu mówiącego o tym okresie karencji. Tak samo z kolegami z MF, egzaminującymi kandydatów, nielubiących rzekomo celników...​

[/SIZE]​

Zgodnie z art. 80 Ustawy Prawo Celne z 19 marca 2004 r. na listę agentów celnych wpisuje się osobę fizyczną, która spełnia następujące warunki:

1. posiada miejsce zamieszkania w Unii Europejskiej;
  2. ma pełną zdolność do czynności prawnych;
  3. korzysta z pełni praw publicznych;
  4. posiada co najmniej średnie wykształcenie;
  5. nie jest skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo przeciwko wiarygodności dokumentów, mieniu, obrotowi pieniędzmi i papierami wartościowymi, przestępstwo gospodarcze lub za przestępstwo skarbowe;
  6. swoim postępowaniem daje rękojmię prawidłowego wykonywania czynności agenta celnego;
  7. złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin na agenta celnego przed komisją egzaminacyjną, powoływaną przez Ministra Finansów lub otrzymała decyzję o uznaniu kwalifikacji do wykonywania zawodu agenta celnego na podstawie przepisów odrębnych;
  8. wystąpiła z wnioskiem o wpis na listę agentów celnych nie później, niż w okresie 2 lat od dnia złożenia egzaminu z wynikiem pozytywnym.
Pytanie: na którym etapie szanowna komisja może się dowiedzieć, że jestem/byłem w SC?

Zapewne w jakimś arkuszu zgłoszeniowym wpisuje się miejsce pracy-ale zapewne tylko obecnej.A czy ktoś wie o ile wzrośnie kwota bazowa w przyszłym roku i jaki będzie to miało wpływ na pensje?

Back
Do góry