Pytanie

olgierd91

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam. Jestem tu nowy i zarejestrowałem się w związku z pytaniem odnośnie rekrutacji, więc jeśli pomyliłem tematy, to najmocniej przepraszam. Złożyłem dokumenty na stanowisko mł. specjalisty SC w Izbie Celnej w Kielcach. Są dwa etaty. Chciałbym tylko zadać tylko 3 pytania i nie zawracam Państwu głowy. 1. Czy bardzo ciężko jest się dostać przy takiej ilości etatów? 2. Czy mam szansę, jeśli na daną chwilę posiadam średnie i jestem w trakcie studiów zaocznych? 3. Z jakiego źródła prócz oczywiście Ustawy o Służbie Celnej z 1999 i 2009 roku warto się przygotować na test wiedzy? Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za ewentualne wskazówki.

1.2 etaty to rzeczywiście niewiele, ale zależy od ilości kandydatów stających do naboru, "ciężko" też jest pojęciem względnym,
2. średnie jest wystarczające, a wyższe się przyda przy ew. awansach, zależy na jakie stanowiska jest nabór - czasami nieposiadanie wyższego jest atutem - brak frustracji przy prostszych czynnościach
3. wiedza ogólna o RP i UE, konstytucja, struktura państwa i organów, polityka, wydarzenia bieżące - prasówka, chociaż u mnie trafiły się chyba ze trzy pytania dotyczące uszlachetniania biernego, plafonów celnych i chyba ADT - ale tu nie ma jakiejś reguły

powodzenia

Back
Do góry