N
Nie zarejestrowany
Gość
Witam, mam takie pytanie do Pań i Panów celników - Czy ktoś z państwa zadał sobie kiedyś pytanie co się dzieje z paliwem jakie jest wwożone w kosmicznych ilościach do polski przez tzw. mrówki (PRZEWAŻNIE W BAKACH VOLKSWAGENÓW PASSATÓW B3 KOMBI - DO 120L JEDNO TANKOWANIE). Parę razy przekraczałem przejście graniczne w Krościenku i Korczowej, no w Krościenku ten niby mały przemyt przybiera kuriozalne formy. Rozmawiałem z tymi co stoją w kolejce (miejscowymi) i usłyszałem że w ciągu jednej doby można zrobić 2-3 (kiedyś 5-6) kursów jak się jeździ na zmianę. Zgoda, rozumiem, celnik nie może nic zrobić jeśli jest pełny bak + 10 litrowy kanister, znaczy norma. Ale co się dzieje dalej z tym paliwem? Gdzie jest zlewane? Kto je sprzedaje? Kto je kupuje? I najważniejsze - GDZIE SĄ PODATKI OD TEGO PALIWA JAKIE WPROWADZANE JEST DO OBROTU W POLSCE? Niestety nie znam statystyk i nie wiem jakie jest natężenie ruchu przygranicznego na tym przejściu ale ilości muszą być ogromne skoro po ukraińskiej stronie w bezpośrednim sąsiedztwie, stacje benzynowe wyrastają jak grzyby po deszczu. Na ile się orientuję to Służba Celna jest organem skarbowym w którego zakresie działania jest walka z takim zjawiskiem. Jeden z tych "przewoźników" w swej bezczelności posunął się do tego że ma pod tablicą rejestracyjną adres jednej z miejscowych stacji benzynowych co może sugerować wiele rzeczy... Pewnie przeczytam zaraz że wyolbrzymiam problem, że jest to zjawisko marginalne, lub że sam pewnie wożę i poprzez swoją wypowiedz tutaj walczę z sąsiadami. No cóż, niestety, ja po prostu nie chcę stać w kilometrowej kolejce na granicy z "wcinającymi się" bez kolejki autami, z chamstwem i cwaniactwem z oknem. Myślę że jeśli ktoś by zrobił z tym porządek to żyło by się lepiej i Wam-celnikom i nam-ludziom którzy jadą dalej, a nie tylko do stacji benzynowej.
P.S.
Co do tych 120 litrów paliwa w Passacie B3 kombi-to jest możliwe. Kiedyś miałem takie auto i po zajechaniu na stację benzynową z niemal pustym zbiornikiem. Zatankowałem 97,3 l. ! ! ! a powiedziano mi (na granicy) że jak bym wyjął wszystkie "flaki" to by weszło o wiele więcej ! ! !
P.S.
Co do tych 120 litrów paliwa w Passacie B3 kombi-to jest możliwe. Kiedyś miałem takie auto i po zajechaniu na stację benzynową z niemal pustym zbiornikiem. Zatankowałem 97,3 l. ! ! ! a powiedziano mi (na granicy) że jak bym wyjął wszystkie "flaki" to by weszło o wiele więcej ! ! !