Pytanie do ZZ Celnicy Pl i ZZ PIC w Przemyśku

fix

Użytkownik
Punkty reakcji
19
Poobnie ,jak od lat , tak i tym razem, przy okazji awansów pełno jest pretensji,posądzen o nepotyzm,żalu,wsciekłości i przeklenstw. W zwiazku z tym ,mam pytanie do przewodniczących Zwiazków.W"starym " systemie pula otrzymanych awansów dla Izby była dzielona przez kadry i dyrekcję na poszczególne Urzedy.Tu był dokonywany kolejny podział na konkretne komórki ,gdzie dany kierownik przyznawał awansy według własnych kryteriów.Wszystkie te podziały ,dokonywane były w otoczce skandalu pomówień lub nie ,o stronniczość,nepotyzm,dyskryminację- jednym słowem,nieuczciwość. Wzbudzały niezadowolenie,skłaniały do zachowań patologicznych- jednym wyostrzał się słuch,innym wzrok lub wzrastała elokwencja.Inni idąc na skróty starali się uczyć swinie chodzenia po schodach. Jak wpływało to na atmosferę pracy,opinie o przełożonych i postrzeganie świata -nie wspomnę.Ale mamy teraz nową ustawę! Według niej,każdy funkcjonariusz,nie mający przeciwskazań typu dyscyplinarki ,dochodzenia ,sprawy sądowe itp ,obligatoryjnie ma dostawać awans co 5 lat Założenie jest proste - wiadomo ile osób rozpoczęło pracę w danym okresie,ile osób spełnia warunki wymienione w Ustawie.Pomijana jest /przynajmniej powinna być pomijana/,cała procedura podziału ,pisania wniosków,uzasadniania.Droga powinna być prosta .Kryteria spełnia np100 osób,lista wskazana przez Kadry trafia do Dyrektora,gdzie jest podpisywana i awanse trafiają do adresata.Bez udziału Naczelników ,Kierowników bez zadnych podejrzeń.Kazdy wie, kiedy mija pięć lat od ostatniego awansu,jezeli ma karę -dolicza sobie ten okres ,nie mając pretensji ani zalu do nikogo.Równo dla każdego.Czysto i higienicznie .Nikt nie ma do nikogo pretensji ,oczyszcza się atmosfera i poprawiają stosunki miedzyludzkie. Jezeli pomimo tego w puli zostają jakieś wolne awanse,to jest droga do rozpatrywania wniosków awansowych - "za szczególne osiągnięcia" I tu jest droga do popisu przez Komisję ,która uwzględnia lub nie, złożone wnioski.Stąd pytanie lub prośba o wyjasnienie,dlaczego w dalszym ciągu nie jest przestrzegana Ustawa o SC? Dlaczego pomija się ludzi którym mija okres pięcioletni?Dlaczego odkładając awansowanie ,spiętrza się problem ,który musi skutkować sytuacją,w której np .awansować trzeba będzie 50% stanu osobowego? Dlaczego dyskryminuje się osoby zatrudnione przed 2011 rokiem,jako datę ostatniego awansu uznanio 1-01-2011, czyli okres wartościowania,pomimo tego ,że dla wiekszości ta data ,jest datą degradacji nie awansu? Dlaczego jest tolerowana sytuacja,gdy są osoby nie otrzymujące awansu od 10 -15 lat, mimo braku przeciwskazań oraz "wybitnych jednostek' dla których los jest łaskawy corocznie? Czy zwiazki monitorują ten problem ,oraz jaki mają wpływ na jego rozwiązanie? Dlaczego tolerowane są przypadki ,że osobom którym przenosi się przysługujacy awans o 2,3 lata ,ucieka 1 awans na indywidualnej ścieżce rozwoju?Na koniec,jakie jest stanowisko związkow w tej sprawie i co robią? Proszę mnie wyprowadzić z błędu lub potwierdzić stan faktyczny.Chyba ,że decydujący głos w tej sprawie ma obłędna teoria zarządzania poprzez konflikt- w takim przypadku zadane pytania proszę uznać za nie zadne.

Rozdysponowanie awansów we wrześniu jest zagadką.
Na wakacjach były spotkania z SSC i ta sprawa awansu co 5 lat była podnoszona. Związki stały na stanowisku, że 5 lat należy liczyć od ostatnieugo faktycznego awansu w starej pragmatyce służbowej(ustawa z 1999r.). SSC twierdził, że od wejścia w życie nowej ustawy.

Ostatnio otrzymałem maila z informacją jednego z DIC, że UWAGA! UWAGA! - "intencją SSC jest awansować teraz tych, którzy nie mieli awansu przez 5 lat" - cytat z pamięci i tak też były dysponowane awanse w tej IC.

Z tego by wynikało, że SSC zmienił zdanie.

Zrobimy zatem tak.

ZZ Celnicy PL wystąpi do SSC czy wysłał takie dyspozycje do wszystkich izb i wystąpimy też do DIC czy się do nich zastosowali jeśli wysłał. jeśli nie wysłał to czy stosowali zasadę 5 lat od ostatniego awansu czy też nie.
Niezależnie od powyższego pozyskamy opinie prawne jak należy liczyć wyżej wspomniane 5 lat.

Jeżeli opinie prawne potwierdzą, że od ostatniego awansu a nie od wejścia w życie ustawy jak chciał na wakacjach SSC, przygotujemy dla członków Związku wzory pism/skarg/pozwów sądowych.

Macie jakieś inne pomysły?

propozycja moze i dobra ale co z rozliczania dyrektorów bedzie miał zwykly celny? pociąg z awansami juz w tym roku pojechał, w styczniu bedzie pewnie kilka symbolicznych i dopiero za rok we wrzesniu to może, powtarzam moze to zaskutkuje, a do tej pory 12*60 złociszy czyli 720 w plecy, dlaczego zwiazkowcy w izbie nie działali przed podziałem awansów? jak widac celem nie jest to, zeby ludziom było lepiej ale to zeby wierchuszke ujajic a podono jest http://celnicy.pl/showthread.php?7535-Zzcelnicypl-przekroczy-niedługo-100-członków

dlaczego zwiazkowcy w izbie nie działali przed podziałem awansów?

nie mają wystarczającego potencjału kadrowego do reprezentowania środowiska w sprawie realizacji wszystkich jego praw i roszczeń.
jeden związek wobec ogólnej apatii to za mało.
wpis fixa jest jasny - nie jest realizowana ustawa o SC.
nie po raz pierwszy obecna ekipa łamie prawo na niekorzyść fc.
czy nie "dlatego" postanowili zniszczyć dyskusję wewnętrzną ?

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

...ale Sądy jakie są i jak orzekają ....no właśnie ????
art.222-jak...???
art.223-jak...???
NIK- jak ????
...tak jak........
nie mam pomysłu tu i teraz w tym kraju-szkoda

Nie chcę się wymądrzać,ale wydaje mi się ,że główną przyczyną tego stanu rzeczy jest blokada mentalna istniejąca w głowach kadry.Jak to można zrezygnować z czegoś? To tylko robole mogą być stratni.Ustawa jest dla nich -nie dla nas! Takie myslenie nie raz pokazało swój wpływ na słuzbę .Tym bardziej ,jak można zrezygnować z takiego żródła nacisku jak awans?! Siedzisz cicho ,uszy po sobie -to awansujesz,nie -to nie .Stąd te zastoje u jednych oraz gwałtowne kariery u innych.Jezeli nałozymy na to jeszcze siatkę popychaczy i korzyści ,to mamy co mamy .Nasza kadra niestety nie raz "wykazała "się znajomością Ustawy o SC.Z reguły tylko w kategorii -obowiazki pracownicze,bo juz rubryka prawa jakby nie istniała .Według przekazu Zrzeszenia problem nie istnieje ,a SSC jest zdziwiony takimi sygnałami .Ba,prosi o podawanie takich informacji do jego wiadomości -bo taki stan rzeczy nie jest możliwy! Wiekszość z nas nawet nie protestuje zasłaniając się tym,ze i tak nic nie zmienią -a mogą sobie zaszkodzić.Niestety ,nikt nie da nam nic za darmo. Przez ostatni okres 7 lat praktycznie nasze zarobki zmniejszyły się o 25%/Tak ,tak-brak awansów,podwyzek inflacyjnych,numer z nagrodami,manipulacje przy mundurach ,itd/ co już kazdy z nas odczuwa w portfelu.Mozna dziuerę łatać kredytami,tylko że kredyty trzeba spłacić- a wtedy dziura budzetowa jest jeszcze większa.Minister finansów zapowiada ,że przez kolejne 3 lata nie bedzie podwyżek w budżetówce Stąd pytanie -co robić? Banałem jest stwierdzenie CELNIKU OBUDŻ SIĘ!! Mam kolejne pytania do ZZ ,tym razem o służbę zdrowia zakładową i jej konsekwencje,ale to natepnym razem.Mam nadzieję, że odezwa sie także inne zwiazki .Przecież jesteście ponoć dla nas? Panu S Siwemu ,ze nie lekceważy nas i naszych problemów-Dziekuje!

Ostatnia edycja:
Wielka szkoda mi Pana Siwego. Człowiek poświęca się dla dobra innych a banda degeneratów ze związku poprzez swoje patologiczne działania dzieli nazwisko szefa związku na drobne.

Szkoda ,ze tak dobrze czujecie sie w błocie ! Ci z kontrowersyjnymi wypowiedziami oraz ci co im odpowiadają .Mam wrażenie ,ze jesteście z podobnej masy....

Jak zarządzać orczykami, to temat na odrębną dyskusję. Proponuję jako konsultanta powołać komisję w składzie ..... koń i woźnica. Przepraszam, zapomniałem o karocy Jaśnie Pana Wielmoży. Poza tym, Panie Fix, ja bym użył stwierdzenia blokada mendalna ...

Ostatnia edycja:
No to czekamy stępelku kiedy dasz krasnalowi po gębie. Waga i wzrost;) podobne. Może być ciekawie, no chyba że go zajdziesz od tyłu i przywalisz orczykiem...

Dziękuje za okreslenie pola moich wypowiedzi ,smuci mnie jednak fakt oceny jako stronniczego oraz mozliwosci oceny innych tekstów.Prostactwo i chamstwo jest z natury kontrowersyjne ,ale może ? Ponadto nie oznacza mojej pochwały takich wypowiedzi ,a już w żadnym przypadku przewrotności Czytanie z zrozumieniem.... Wątek był z założony w celu uzyskania informacji od zakładowych związków/wszystkich!/ o pewnych problemach nurtujacych część zalogi.Miałem nadzieję na rzetelną odpowiedż.Tylko pan S Siwy zdecydował sie odpowiedzieć.To fakt. Poza tą odpowiedzią, niestety ,doczekałem się tylko wypowiedzi nie zwiaznych z tematem -ponownie rozpoczął się magiel .Zamiast jakiegoś pomysłu -atak.Kolejny raz ,kolejny watek dominują wzajemne przepychanki i chęć zabrania ostatniego głosu.Aby racja była po mojej stronie! Fajnie! Tylko czy nie zastanowiłeś się kolego ,jak deprymująco takie pyskówki wpływają na innych oraz ich chęci zabrania głosu? Atak na kogoś za wypowiedzenie swojej opinii zamyka usta wypowiadającego się.Skutecznie i trwale. Także ja nie zamierzam uczestniczyć w takiej wersji Forum .A więc kolego Wołodyjowski,przyjemnej zabawy .Zamiast dyskusji o tym co dla nas ważne.

Ostatnia edycja:
stępel dostał bana za powtarzające się wpisy naruszające regulamin forum
Sławku ,czy ty przypadkiem nie wykonujesz ruchów pozornych.który to juz raz dajesz tego bana.Przeciez już prawie wszyscy się zorientowali , że stępel,kmicic, A.kmicic, aspirant , pro, małgosia,rencista i wiele innych to ....jedna i ta sama osoba.Facet otwiera nowe wątki , toczy dyskusje sam ze soba,, obraża ,wyzywa i pomawia innych.Co ciekawe to ....Wiceprzewodniczący Celników pl w Przemyślu !!!.Niestety to z jego powodu związek tak jest traktowany i uchodzi za organizację warchołów i pieniaczy.

Back
Do góry