Pytania.

• Thread starter Thread starter Jureslav
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
J

Jureslav

Gość
Witam.

Mam kilka pytań odnośnie wstąpienia do służby:

1. Czy jest jakieś wstępne szkolenie?
2. Czy stopnie z wojska są honorowane w służbie celnej? (chodzi mi o to, że
mam stopień kaprala i czy w związku z tym będzie to wzięte pod uwagę?)?
3. Jakie jest wynagrodzenie z czasem wstąpienia do służby i jakie po upływie
czasu?
4. Starając się o przyjęcie do pracy w Izbie Celnej w Łodzi na ul.Lodowej i
biorąc pod uwagę, że wszystko zakończy się pomyślnie to czy będę
pracował w Łodzi czy poza miastem?
5. Jakie są godziny pracy?
6. Czy są jakieś egzaminy (testy) np.sprawnościowe podczas okresu
rekrutacji?

Pozdrawiam.

FAQ
czyli
najczęściej zadawane pytania

1. Czy jest jakieś wstępne szkolenie?

Jest i to obligatoryjne, obowiązek jego odbycia wynika wprost z ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej (Dz.U. z 2004 r., nr 156 poz. 1641 – tekst jednolity). Służba przygotowawcza trwa 3 lata i kończy się oceną kwalifikacyjną. W czasie jej trwania funkcjonariusz jest zobowiązany:
• odbyć przeszkolenie praktyczne;
• potwierdzić egzaminem ukończenie zasadniczego kursu celnego lub złożyć egzamin zawodowy;
• potwierdzić egzaminem znajomość języka obcego w zakresie umożliwiającym wykonywanie obowiązków służbowych.

Minister właściwy ds. finansów publicznych w uzasadnionych przypadkach może zwolnić funkcjonariusza od wymienionych wyżej obowiązków, a także skrócić czas trwania służby przygotowawczej maksymalnie o 6 miesięcy. W czasie trwania służby przygotowawczej funkcjonariusz podlega okresowej ocenie, której dokonuje się co 6 miesięcy. Po zakończeniu służby przygotowawczej zakończonej pozytywną oceną funkcjonariusz zostaje mianowany do służby stałej. Rozpoczynając służbę przygotowawczą funkcjonariusz otrzymuje stopień służbowy aplikanta celnego. W sposób szczegółowy tryb odbywania służby przygotowawczej reguluje rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 19 kwietnia 2000 r. w sprawie służby przygotowawczej w Służbie Celnej (Dz.U. z 2000 r., nr 36, poz. 407).

Jeśli nie chce Ci się zapoznawać z wymienioną powyżej ustawą i rozporządzeniem, już teraz odpuść sobie starania o przyjęcie do SC. Chcesz czy nie, funkcjonariusz państwowy, jak i cała administracja, może działać wyłącznie na podstawie i w granicach prawa i wiedza z zakresu prawa celnego, dewizowego, karnego skarbowego, administracyjnego jak i podatkowego jest wręcz niezbędna do prawidłowego wykonywania obowiązków funkcjonariusza SC. Także w służbie przygotowawczej czeka Cię sporo nauki.

2. Czy stopnie z wojska są honorowane w służbie celnej?

Nie.

3. Jakie jest wynagrodzenie z czasem wstąpienia do służby i jakie po upływie
czasu?

Zależy od miejsca i charakteru służby, generalnie na wejściu do 2500 zł brutto. Ile będziesz miał po 3 latach, tego najstarsi górale Ci nie powiedzą.

4. Czy po dostaniu się do służby w Izbie Celnej będę pracował na miejscu czy w terenie?

Zależy na jakie stanowisko kandydowałeś. Jeśli starałeś się o przyjęcie do Grup Mobilnych naszykuj się na robotę w terenie, jeśli do orzecznictwa, kadr itp. to posiedzisz za biurkiem.

5. Jakie są godziny pracy?

Normalne, trwają po 60 min.;)
A na serio: jest różnie, gdzieniegdzie masz fajrant po 8 godzinach, gdzieniegdzie musisz zostawać po godzinach. Stosunek mianowania ma charakter administracyjno-prawny dlatego jest regulowany przepisami Kodeksu Pracy jedynie w ograniczonym zakresie. Unormowania odnośnie czasu pracy funkcjonariusza celnego znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 6 kwietnia 2000 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania rozkładu czasu służby funkcjonariuszy celnych (Dz.U. z 2000 r., nr 29, poz. 363).

Jakbym gdzieś udzielił nieprawidłowych odpowiedzi proszę o sprostowanie. Docelowo planuję stworzenie FAQ dla kandydatów do służby w SC i przyklejenie tematu, co by zainteresowani nie zaśmiecali niepotrzebnie forum.

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Czyli przez 3 lata wynagrodzenie wynosi do 2500 zł. Nie ma żadnej stałej kwoty? Ale mniej niż 2000 zł brutto chyba nie ma, nie?
Przeczytałem to rozporządzenie w sprawie godzin pracy (Dz.U. z 2000 r., nr 29, poz. 363). I czy to jest przestrzegane przez przełożonych? A np. praca na lotnisku, jaki tam okres pracy obowiązuje (od której do której godziny)?
I czy wstępne szkolenie jest w mieście gdzie składam dokumenty?
A z pracą to chodziło mi czy mogą mnie wysłać gdzieś na granicę czy będę pracował w mieście, w którym złożyłem papiery? Nie chodzi mi o pracę administracyjną (za biurkiem).

Pozdrawiam.

Czyli przez 3 lata wynagrodzenie wynosi do 2500 zł. Nie ma żadnej stałej kwoty? Ale mniej niż 2000 zł brutto chyba nie ma, nie?
Przeczytałem to rozporządzenie w sprawie godzin pracy (Dz.U. z 2000 r., nr 29, poz. 363). I czy to jest przestrzegane przez przełożonych? A np. praca na lotnisku, jaki tam okres pracy obowiązuje (od której do której godziny)?
A z pracą to chodziło mi czy mogą mnie wysłać gdzieś na granicę czy będę pracował w mieście, w którym złożyłem papiery? Nie chodzi mi o pracę administracyjną (za biurkiem).

Pozdrawiam.

Jureslav wszystkiego będziesz uczył się w trakcie służby.Dopiero tam uwierzysz,że niemożliwe jest możliwe ,a wszystko inne to złudzenie.

A np. praca na lotnisku, jaki tam okres pracy obowiązuje (od której do której godziny)?

Pozdrawiam.

Na lotnisku system 12h dniówka, 12h nocka, 2 dni wolnego lub ósemki jeśli trafisz np. do postępowania albo zostaniesz sekretarką szefa :) Przy czym na 12 robisz świątek piątek i nigdy nie masz całych świąt (chyba, że weźmiesz urlop).
Czy mogą Cię wysłać na granicę? Jeśli jesteś na wschodzie to gdy nie masz "pleców" na bank to zrobią, jeśli w izbach wewnętrznych to nie, bo tam nie ma granic (chyba że jakieś lotnisko albo porcik nad morzem).
Wstępne szkolenie jest tam gdzie Ci wskażą. Większość w miejscu pracy, parę spotkań w izbie i jakieś wyjazdowe tygodniowe moduliki np. Świdrze, albo i gdzie indziej.

Back
Do góry