Pyt. dot. pracy jako funkcjonariusz celny !!!

rekrut123

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam,

jestem zainteresowany pracą jako funkcjonariusz celny, słyszałem że podpisując umowę o pracę jednocześnie jest w tej umowie zawarty aneks na tzw. zobowiązanie finansowe, Jeśli np. sam bym zrezygnował z pracy lub zostałbym z niej zwolniony to musiałbym spłacić to zobowiązanie które jest na kwotę ok. kilkudziesięciu tys. zł. Czy jest to prawda z tym zobowiązaniem ??

Czy służba celna jest służba mundurową z możliwością przejścia na wcześniejsza emeryturę (np. tak jak w Policji) ??

Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam

Jest coś takiego kolego, że jeżeli zrywasz umowę to musisz zwrócić koszty szkolenia/kursu.

Niestety Służba Celna nie podlega pod mundurówki( jak np. policja) i nie ma wcześniejszych emerytur i nieco trudniej awansować.

jak napisał buli, trzeba zwrócić koszty kursu, ale to nie jest kilkadziesiąt tys zł:) to po pierwsze, a po drugie, jeżeli miną 3 lata od momentu ukończenia kursu to wtedy już nie zwracasz tej kasy. w służbie przygotowawczej jak w twoim przypadku ewetualnie miałoby być to ok 2 tyś zł, i ta kwota jest systematycznie umniejszaana w stosunku do 3 lat...

Przed rozpoczęciem kursu podpisujesz papier że jeśli sie zwolnisz przed upływem 3 lat to zwracasz koszty:)

pozdro

Dzięki za odp., pytam dlatego że byłem na rozmowie kwalifikacyjnej i prawdopodobnie bym był zatrudniony, ale jak usłyszałem o tym zobowiązaniu na kilkadziesiąt tys., osoba z komisji mi powiedziała że jest to zobowiązanie na znaczącą kwotę, ale nie powiedział dokładnie na jaką i że po 3 latach nie muszę jej spłacać. Czyli nie powiedzieli mi wszystkiego albo chcieli zniechęcić. Chyba ponownie złożę swoją aplikację :)

Dzięki za wyczerpujące odp. i pozdrawiam.

Złóż lepiej do Policji, SG czy SW. SC daruj sobie. Jeżeli szukasz pracy o charakterze wczesniej wymienionych to sie mocno rozczarujesz i to szybko. Tutaj jesteś zwykłym urzędasem tyle, że nosisz mundur (nie wiem jak te szmaty mogą zasługiwać na miano munduru). Nie masz nic, broni, emerytury, możliwości służbowego przejścia do innej formacji. Nie honorują tu stopni z Policji, Wojska jak również w/w nie honorują stopni z sc. Nawet legitymacja służbowa wygląda gorzej niż karnet na basen. Daruj sobie.

Pamiętaj też, że informacja w CV o pracy w sc = zapaprane CV. Znasz opinię o celnikach jaka się utrwaliła w społeczeństwie a jeszcze celnik, który się zwalnia.... to już absolutnie podejrzane.

Poczytaj też fora innych Służb i zwróć uwagę na to czy ktoś komuś radzi nie iść do swojej formacji tylko poleca inną np. sc. Pomysl nad tym.

ja pierdziele:eek:

weźcie i posłuchajcie o jakich głupotach wy piszecie

czytajac wasze wypowiedzi kazdy zdrowy na umysle człowiek odniesie wrazenie że te całe cło to jakas kompania karna , a w ogóle to obóz i kara za wszystkie grzechy:mad:

weźcie przestańcie pitolić takie głupoty, jak wam tak bardzo źle w cle i tak jest zajebiście w policji, SG to walcie tam jak w dym, czemu tu siedzicie w tym obozie pracy???

przegladajac to forum widze że jest tu paru takich co sie regularnie udziela piszac posty jak im zle w tym całym Cle

jak wam tak zle to "pora ze dwora" nikt was tu na siłę nie trzyma:D

PS

moim skromnym zdaniem większość siedzi w cle bo sie przyzwycziła do "udawania że coś sie robi i do ciągłego narzekania ze gdzie indziej to maja lepiej"
ja sam pracuje ponad 4 lata, obecnie w Warszawie ale wczesniej w IC Gdynia na kontenerach, liznołem tego i owego, popatrzyłem na to i na tamto i wyrobiłem sobie zdanie o cle.
pracuje tu nadal bo obecnie moja praca jest lekka i przyjemna , zarabiam 1834 netto, wiem ze to smieszne pieniadze jak na warszawke , ale znam innych co zarabiają o 2-3 stówki wiecej , tylko ze oni musza zapierdalać w pocie czoła, aja....aja sobie odpoczywam:D

Brawo kolego!
Sęk w tym, że ja odszedłem z sc i właśnie dostałem się do prawdziwej służby mundurowej. Piszę tu ku przestrodze, aby własnym przykładem i doświadczeniem pokazać, że sc w obecnej postaci to jedna wielka paranoja.

zgoda, ale nie każdemu pasuje czapkowanie wyższym stopniem i nie każdemu miłe takie pranie mózgu jak w np. w SG.

Wiem, bo odpękałem tam powszechny obowiązek obrony Ojczyzny.... i spie..łem stamtąd czym prędzej....

Tak więc niech każdy szuka swojego szczęścia.
Powodzenia w nowej służbie / nowej rzeczywistości.

Brawo kolego!
Sęk w tym, że ja odszedłem z sc i właśnie dostałem się do prawdziwej służby mundurowej. Piszę tu ku przestrodze, aby własnym przykładem i doświadczeniem pokazać, że sc w obecnej postaci to jedna wielka paranoja.

NO TO GRATULACJE I POWODZENIA...
ps jak to nie tajemnica w jakiej sluzbie udalo Ci sie zawiesic...pozdro:)

Zgadzam się w 100% z kolega Thomasem i w d*** mam kłaniać się każdemu kto ma wyższy stopień a ma go tylko dlatego bo dobrze pisze notatki na kolegów.

Moim zdaniem do SG nie nadaje się nikt kto ma własne zdanie i takie tam...:D

:) a w sc to pewnie zawsze stawiasz na swoim i kazdy liczy sie z Twoim zdaniem. Nie bądź śmieszny :) Mundur i służba od zawsze wiązała się ze stopniami, podległością, dowodzeniem ludźmi itp. Jak komuś to nie pasuje to może pracować w sc ale i nie pyskować, że nie ma emerytur, że nie ma uprawnień operacyjnych, że inni to mają broń, zwrot za dojazdy do pracy, za brak mieszkania. Nie boisz się kolego, że jak Jacek zrobi z sc "służbę mundurową" i da wam emerytury i broń to będzie jak w SG i nikt się nie będzie liczył z Twoim zdaniem? Póki co sc to ekipa umundurowanych, skostniałych urzędasów i nawet młoda po roku przęsiąkła "szanowaniem pracy".

P.S.
Jak komuś się nie podobają stopnie, salutowanie, mundur to może zająć się malarstwem albo zbieraniem motyli.

Ostatnia edycja:
Z innej beczki

Czy można pracować w mobilnych z wadą wzroku? Dokładniej mam na myśli przeciwwskazania do pracy na wysokości. Czy wszyscy z wadą wzroku dostają papier że nie maja takie przeciwwskazania?

Pamiętaj też, że informacja w CV o pracy w sc = zapaprane CV. Znasz opinię o celnikach jaka się utrwaliła w społeczeństwie a jeszcze celnik, który się zwalnia.... to już absolutnie podejrzane.

heheh no tak jak w tym dowcipie
"jakie celnik najbardziej lubi ryby ???
Duże SUMY :) :) :)"

no ale duża przesada jest pisanie tego co ty wypisujesz, przynajmniej jesli chodzi o SNP, tytaj znam mnóstwo kolegów którzy poprzechodzili ze stałych nadzorów do podmiotu na specjalistów od akcyzy
wrecz podmioty necą ludzi do przechodzenia do nich na etat

tak więc nie wrzucaj wszystkich do jednego worka:)

Czy można pracować w mobilnych z wadą wzroku? Dokładniej mam na myśli przeciwwskazania do pracy na wysokości. Czy wszyscy z wadą wzroku dostają papier że nie maja takie przeciwwskazania?

O tym decyduje lekarz.

Przy pracy na wysokości powyżej 3 metrów nie można mieć założonych okularów, można nosić tylko szkła kontaktowe :)

Natomiast jak to będzie po wejściu w życie rozporządzenia ws spełnienia wymogów zdrowotnych do nowej ustawy, okaże się już wkrótce:)

Back
Do góry