Przyszłość młodego chłopaka.

Kordek

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam
Jestem w klasie maturalnej Liceum ogólnokształcącego. Po maturze zamierzałem udać się na studia do warszawy na prawo.
Jednakże pomyślałem o prace w służbie celnej i kieruje do was kilka pytań.
Czy ,aby zostać celnikiem wystarczy wykształcenie średnie w moim przypadku Liceum?
Jakie są zarobki w pierwszych latach?

Dodam ,że byłbym dyspozycyjny. Nic nie trzyma mnie w moim rodzimym mieście. Póki co przyjmuje rentę rodziną po mym zmarłym ojcu policjancie.
Jestem bardzo sprawny fizycznie jak i psychicznie.
Czy taki stan rzeczy wystarczy ,żeby przystąpić do Służby Celnej ?

czcigodny adepcie

napisałeś "Jestem bardzo sprawny fizycznie jak i psychicznie".
sorry ale zdrowych psychicznie nie potrzebują. dyspozycyjność najmilej widziana.

adepcie

łapiesz w lot.
pytanie "Jednakże co dalej ?" zdradza chwiejność psychiczną.
tak już jest lepiej.
nie zdradzaj się pod żadnym pozorem inteligencją.
zapał i mięśnie lub tylko mięśnie.
etyki i zasad panujących w cle nauczą cię na kursach wyselekcjonowani specjaliści.
nadajesz się, pamiętaj tylko, że konkurencja nie śpi !

idż do Warszawy do Policji duże braki wielkie szanse,skończ studia w tej kolejności, masz wtedy furtkę na etat oficerski,nie pchaj się broń boże do kryminalnej czy dochodzeniowej najlepszy ruch drogowy, działaj szybko bo kombinują przy emeryturach 15 lat,potem przenieś się do Straży Granicznej to do emerytury będziesz na wczasach,celnictwo jest dobre tylko w rejonach kraju o wysokim bezrobociu,w Warszawce nawet się na to nie patrz.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi.

Dzięki za podsunięcie wariantu z warszawą.
Ale myślałem nad czymś takim. Jeżeli renta rodzinna po mym ojcu jest dopóki dopóty się uczę .To ,gdy podejmę studia zaocznie w trakcie służby.
To może nadal będę ją dostawał jak teraz.

ale gdy pójdziesz do pracy/służby to rentę mogą zmniejszyć/zawiesić (zmniejszą, gdy przekroczysz próg 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, a zawieszą po przekroczeniu 130% p.m.w.).
Renta przysługuje do czasu ukończenia nauki, nie później niż do ukończenia 25 roku życia, ale pewnie o tym doskonale wiesz.

PS w związku z obniżeniem w II kwartale przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia przekroczyłbyś próg 70%.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry