Przy likwidacji komórek - art.96

jabol

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
259
Miasto
RP
Art. 96.
1. W przypadku zniesienia jednostki organizacyjnej kierownik urzędu wstępujący w prawa i obowiązki kierownika znoszonej jednostki staje się stroną w dotychczasowych stosunkach służbowych.

2. W terminie 30 dni od dnia zniesienia jednostki organizacyjnej, kierownik urzędu, o którym mowa w ust. 1, proponuje funkcjonariuszowi warunki pełnienia służby, uwzględniające jego kwalifikacje i doświadczenie, oraz wskazuje termin - nie krótszy niż 14 dni - do którego funkcjonariusz może złożyć oświadczenie o przyjęciu bądź odmowie przyjęcia proponowanych warunków. Po przyjęciu zaproponowanych warunków funkcjonariuszowi przysługuje przez okres 6 miesięcy uposażenie nie niższe od dotychczasowego.

3. Niezłożenie oświadczenia, o którym mowa w ust. 2, we wskazanym terminie jest równoznaczne z odmową przyjęcia proponowanych warunków.
4. W przypadku odmowy przyjęcia proponowanych warunków funkcjonariusza zwalnia się ze służby po upływie:
1) 2 tygodni - w przypadku funkcjonariuszy w służbie przygotowawczej,
2) 3 miesięcy - w przypadku funkcjonariuszy w służbie stałej
- od dnia złożenia oświadczenia o odmowie przyjęcia proponowanych warunków.
W najbliższych dniach/tygodniach pewne komórki znikną.
Do tej pory dostawało się propozycję i nie złożenie wniosku oznaczało jej przyjęcie.

Pamiętajcie, teraz MUSICIE SIĘ ZGODZIĆ NA PIŚMIE, aby Was nie zwolniono.

PS Dziękuje Koledze, który zwrócił mi na to uwagę.

PS Na pewno zapisy te znajdą się w pouczeniu.

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że nie chodzi tutaj o jakieś referaty, lecz Izby Celne. Nie wiem czy nie jest to przypadkiem przyczynek do większej reformy, o której już kiedyś chodziły słuchy - o zmniejszeniu liczby izb. W ministerialnych kuluarach ponoć mówi się o tym, że ten pomysł wcale jeszcze nie umarł.

Masz rację, to dotyczy izb, a nie referatów.

Głównie chodziło mi o zapis ust.3, który już kiedyś widziałem na oświadczeniach o wyrażeniu zgody lub nie na alokację:D (nie chodziło o decyzje o przeniesieniu, tylko dobrowolne:(, złożenie oświadczenia woli, bez przymusu, tylko pod groźbą zwolnienia)

Tam tez był zapis, że jeżeli nie wypełni się oświadczenia to jest to równoznaczne z nie wyrażeniem zgody na przeniesienie służbowe:cool:

Ostatnia edycja:
Back
Do góry