Przesyłka z USA

T

tof

Gość
Witam.
Chaciałbym kupić przez internet określona ilośc dóbr z USA. Wiem o tym, że muszę dodatkowo w Polsce zapłacić 22% ceny tych dobr + opłaty celne. I tutaj zaczynają się schody.
Jak jest obliczana wartośc towaru do Vat? Czy to ja ją muszę przedstawić czy określana jest przez rzeczoznawcę?
Gdzie muszę zapłacić te 22% od wartości towaru i opłaty celne? Ile opłaty celne wynoszą?
Wiem że przesyłki do 45$ są zwolnione z opłat celnych i Vat, więc jak izba celna rozpoznaje ze dana przesyłka jest wiecej warta niż 45$?
Bardzo dziekuję za pomoc.
pzdr

pomoc

Obyś nie trafił na pocztowy oddział w Przemyślu tam na oko wyceniają wszystko i nawet nie ma zwolnień dla nikogo .... okropność!!! a do tego mierzą wszystkie szmaty ...choć co na niektórych nawet nie pasują rozmiarem ... Odradzam korzystanie z ich usług.

Obyś nie trafił na pocztowy oddział w Przemyślu tam na oko wyceniają wszystko i nawet nie ma zwolnień dla nikogo .... okropność!!! a do tego mierzą wszystkie szmaty ...choć co na niektórych nawet nie pasują rozmiarem ... Odradzam korzystanie z ich usług.
Mieszkam w Krośnie, więc chyba nie będę miał z nimi do czynienia.
Tak wieć czy ja musze otworzyc tą przesyłkę w urzedzie celnym?

pomoc

o jakie chodzi Panu dobra..? Co dokładnie chce Pan kupić..? Chętnie udzielę odpowiedzi.

Witam.
Chaciałbym kupić przez internet określona ilośc dóbr z USA. Wiem o tym, że muszę dodatkowo w Polsce zapłacić 22% ceny tych dobr + opłaty celne. I tutaj zaczynają się schody.
Jak jest obliczana wartośc towaru do Vat? Czy to ja ją muszę przedstawić czy określana jest przez rzeczoznawcę?
Gdzie muszę zapłacić te 22% od wartości towaru i opłaty celne? Ile opłaty celne wynoszą?
Wiem że przesyłki do 45euro są zwolnione z opłat celnych i Vat, więc jak izba celna rozpoznaje ze dana przesyłka jest wiecej warta niż 45$?
Bardzo dziekuję za pomoc.
pzdr

bardzo duzo wiesz, podam ci nawet podstawę prawną w której możesz tego szukać (rozp. ewg 918/83), a ..."jak izba celna rozpoznaje ze dana przesyłka jest wiecej warta niż 45euro?"... - ano tak: jesteśmy ludżmi jak wszyscy tzn. chodzmy na zakupy (i robimy je, więc wiemy co ile kosztuje), mamy internety (nie tylko w domu, ale i w pracy), "trochę" doświadczenia i nie bardzo lubimy jak ktoś robi nas w "jelenia" .

Ostatnia edycja:
Back
Do góry