Przeniesienie do innej jednostki SC

macieq22

Użytkownik
Punkty reakcji
7
Witam

Mam gorącą prośbę o pomoc. Chciałbym się przenieść do jednostki w innej Izbie Celnej - na wniosek. Nie mam pojęcia jak zacząć tę sprawę. Chciałbym to zrobić na wniosek (może miałby ktoś wzór takiego wniosku - co tam pisać, do kogo etc.) Wiem że robi się to wnioskując do SSC za pośrednictwem Dyrektora Izby Celnej w której jestem zatrudniony. Czy w związku z powyższym we wniosku też informuję drugą stronę tj. Dyrektora tej Izby Celnej do której chciałbym się przenieść? Po prostu nie mam pojęcia jak to wygląda i jak to napisać... Poza tym jeśli SSC wyrazi zgodę to czy ja tam przechodzę z etatem? Bardzo proszę o odpowiedź i oczywiście jakiś wzór. Będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam całą "Brać".

Chodzi mi o to że chciałbym się przenieść z uwagi na fakt iż moja żona dostała pracę w innym mieście. Poza tym jak winien wyglądać wniosek i co powinno zostać w nim zawarte?

Przeczytaj sobie art 86 ustawy o SC. Ust 3 mówi o przeniesieniu na własną prośbę, a ust 7 o tym, że jeśli dotyczy to przeniesienia do innej izby, to przenosi SSC.
Więc robisz tak:
1. W izbie docelowej rozmawiasz w kadrach lub konkretnej komórce, czy Cię tam chcą
jeśli TAK
2. Piszesz wniosek do szefa SC, uzasadniając odpowiednio i ewentualnie powołując się na art 86

Pamiętaj jednak, że przenosząc się na własną prośbę, nie możesz oczekiwać ekwiwalentów za dojazdy, brak kwatery itp.

Tak naprawdę, o jednym wszyscy zapominacie. Nie puści cię twój zwierzchnik, jeśli będziesz chciał odejść z etatem :) Najpierw zalecam wycieczkę do miejsca potencjalnego zesłania (vide Zygfryd) potem (jeśli wizytacja przebiegnie pomyślnie dla ciebie) rozejrzyj się za chętnym kto by się mógł z toba zamienić. Jeśli będzie podejrzanie dużo chętnych na takowa zamianę , pierd...ol ustalenia z pkt 2 (wizytacja :D ) i wracaj do swojej jednostki. Jeśli wszyscy nagle przypomną sobie, ze ich marzeniem zycia było pełnie służby w twojej dotychczasowej lokalizacji pachnie mi zamordyzmem, kumoterstwem i psychotropami na pełen etat. Jeśli nie będzie nadmiernych kolejek do ciebie, możesz poddać pod rozmyślenie twój plan z przenosinami. Jeśli twój kierownik/naczelnik i tego nieszczęśnika z nowej lokalizacji kierownik/naczelnik wyrażą zgody, to formalnie DIC-e obu izb i SSC będzie tylko formalnością. To nie Dyro wie ilu celasów potrzeba na jakiejś zmianie tylko ich bezpośredni przełożony. Jeśli jednak nie znajdziesz odważnego na zamianę - nie widzę tego w różowych kolorach.

Mimo wszystko - powodzenia i uważaj na podejrzliwie duże kolejki :D

NA podstawie moich przenosin z przed kilku lat:
1) najważniejsza sprawa to etaty,
- na zachodzie i południu a zapewne i w centrum nie ma wolnych, nieobsadzonych etatów. Wszystkie etaty zwalniane po osobach odchodzących na emerytury, zwalniających się były automatycznie przenoszone na wschód i na północ do Olsztyna. Więc nie masz co marzyć o tym kierunku emigracji. Jeśli kierunek emigracji jest właściwy patrz pkt 2
2) ustalenia z kierownikami jednostek (DIC). Tylko rozmowa z Dyr IC do której chcesz się przenieść ma sens. Dyr wiedzą raczej kogo i gdzie potrzeba. W końcu to Oni podpisują z Tobą umowę o zatrudnienie. A więc umawiasz się na rozmowę z konkretnym DIC. Tylko jak się zjawisz i u danego DIC to on po wysłuchaniu Twojej prośby na pewno zechce zadzwonić do Twojego aktualnego DIC i zapytać o opinię o Tobie i czy w tych przenosinach nie ma przypadkiem drugiego dna. A wtedy twój DIC będzie zaskoczony. Tak było w moim przypadku. Więc poinformuj najpierw swojego DIC.
Gdy wszystko pozytywnie ustalisz patrz pkt 3
3) pismo ws przenosin kierujesz do SSC za pośrednictwem swojego DIC a więc w nagłówku:
Szef SC
za pośrednictwem
Dyrektor IC ....

początek prośba o przeniesienie służbowe
dalej uzasadnienie:
4) przygotuj do rozliczenia w swojej IC wszystkie upoważnienia do systemów informatycznych i inne tego typu dokumenty, mogą być potrzebne

Powodzenia

Back
Do góry