Przejście do służby stałej zgodnie z nową ustawą

zefirek

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
2
W związku z przejściem do służby stałej , mam pytanie odnośnie zapisu art.85 nowej ustawy tj. " Funkcjonariuszowi służby stałej, w związku z mianowaniem do tej służby, przysługują środki na zagospodarowanie w wysokości jednomiesięcznego uposażenia należnego w dniu tego mianowania. Oczywiście przyjmowano mnie do służby przygotowawczej na starych zasadach.... I tu rodzi sie pytanie - należy się czy nie należy się jednomiesięcznie uposażenie :confused::confused::confused:

Moim zdaniem nalezą się pieniądze na zagospodarowanie - jednakże biorąc pod uwagę to co się dzieje ze wszystkimi dodatkami wynikającymi z nowej ustawy - na papierze jest ślicznie, a w rzeczywistości robią tak aby nie dać :eek: (pokrętne interpretacje przepisów!!!)

Lepiej o tym zapomnij.. Zgodnie z art. 226 ust. 1 "naszej" ustawy "do funkcjonariusza celnego, który przed dniem wejścia w życie ustawy rozpoczął i nie zakończył służby przygotowawczej stosuje się przepisy dotychczasowe.."

Lepiej o tym zapomnij.. Zgodnie z art. 226 ust. 1 "naszej" ustawy "do funkcjonariusza celnego, który przed dniem wejścia w życie ustawy rozpoczął i nie zakończył służby przygotowawczej stosuje się przepisy dotychczasowe.."
A ja się pytam DOŻYWOTNIO?!:confused: Myślę, że nie! A skoro nie to znaczy, że stare przepisy (w szczeg. rozp. w sprawie służby przygotowawczej) stosuje się jedynie do czasu ukończenia tejże służby przygotowawczej.
Oprócz tego do funkcjonariuszy, którzy pozdawali egzaminy i ukończyli szkolenia w dniu wejścia w życie nowej ustawy stosuje się przepisy rozdziału 8 nowej ustawy.
Moim zdaniem, pieniążki należą się funkcjonariuszowi W SŁUŻBIE STAŁEJ, w związku z mianowaniem do tej służby! A funkcjonariuszy w służbie stałej dotyczą przepisy nowej ustawy w całej rozciągłości. :D

bmw5

Moje pytanie było czysto retoryczne. Oczywiście stosuje się stare przepisy do dnia wydania nowych rozporządzeń- wszystkie, ale w kwestii służby przygotowawczej raczej wydaje mi się, że nie do końca o to w tym przepisie chodzi! :rolleyes: Co prawda nie zostało to sprecyzowane, ale mam wrażenie, że stare przepisy stosuje się do końca służby przygotowawczej dla danego funkcjonariusza. Praktyka pokaże.

Piszcie podania o skrócenie służby przygotowawczej- do SSC.

P.S. Zefirek- to kiedy robisz imprezkę? :p

Czy ktoś z własnego doświadczenia może powiedzieć jak wygląda ta wypłata środków, kiedy itd ??? :confused:

Przelewają na konto :)
Teoretycznie powinno nastąpić to w niedługim czasie po otrzymaniu nowego aktu mianowania. W praktyce - zależne jest od tego jak gł. księgowa ma rozdysponowane środki :) Chcesz więcej wiedzieć - zadzwoń do Wydziału Finansoewgo w Twojej Izbie .

a Wy dostaliście już te nowe akty mianowań? Że Was przenoszą do służby stałej? Czy najpierw pisaliście podania o skrócenie przygotowawczej?

Chyba jeszcze nikogo nie przenieśli "z urzędu" do służby stałej przed czasem (w realiach nowej ustawy).
Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.

Jak wygląda przejście pomiędzy Izbami? Jeżeli chciałbym pracować w stolicy. Musi być wolny etat w Izbie w Warszawie?

Spytam się oczywiście w kadrach ale może ktoś z was zmieniał miejsce pracy?

Przede wszystkim musi być etat tam gdzie chcesz się przenieść.. Chociaż nawet jeśli nie ma w danym momencie, to jak dobrze zagadasz z DIC-em, to "może coś się znajdzie" ;) Wtedy postaraj się o zgodę na piśmie (z IC W-wa). Jeśli to załatwisz, to potem już tylko zgoda dyrektora Twojej Izby i wniosek za jego pośrednictwem do SSC o przeniesienie służbowe. I około 2-3 miesiące czekania na "przyklepanie transferu" :) (przynajmniej ja tyle czekałem - ale to był gorący okres w SC, więc może teraz nie jest aż tak źle?).

Powodzenia!

Back
Do góry