Przejście do SG lub Policji...

djhit

Użytkownik
Punkty reakcji
5
Witam serdecznie =)
Ostatnio czytając nowe propozycje przepisów, dostarczane skrupulatnie na nasze skrzynki, natrafiłem na rozporządzenie umożliwiające przechodzenie z Policji i SG do Cła. Ale nie mogę znaleźc przepisów pozwalających funkcjonariuszom celnym przechodzic do Policji.

Czy ktoś wie o takim rozporządzeniu? Z góry dziękuje za informację!

Jedyne co znalazłem to:

Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 41 poz. 266

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)

z dnia 19 lutego 2007 r.

w sprawie szczegółowego sposobu i trybu prowadzenia postępowania w stosunku do przenoszonych do służby w Policji funkcjonariuszy Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Wywiadu Wojskowego, Służby Kontrwywiadu Wojskowego oraz Centralnego Biura Antykorupcyjnego

(Dz. U. z dnia 7 marca 2007 r.)

Pozdrawiam

To poczytaj jakie przepisy uległy by zmianie, gdyby weszła nowa ustawa o SC. Z tego co pamiętam, miała ona zmieniać właśnie aktualnie obowiązujące rozporządzenia o przechodzeniu do Policji (to, które wymieniłeś) i SG, poprzez dodanie do katalogu uprawnionych funkcjonariuszy SC.

nie ma możliwości przejścia z SC do Policji i SG, nie wiem jak to jest w projekcie nowej ustawy ale chyba też nie ma - zresztą co to za sens?
większość probowałaby wlasnie tam przeniesc sie - lepsze warunki emerytalne, status, rozwoj itd, a przeciez w SC i tak brak ludzi a to dodatkowo by generowalo braki
co innego przyjac kogos z Policji lub SG, doswiadczonego, z wiedza, po wielu szkoleniach i testach, dla WZP w sam raz.
ale chyba tez chodzi o roznice w szkoleniach i rekrutacji gdzie do Policji i SG trzeba przejsc wieloetapowy proces - od testow wiedzy, poprzez fizyczne, psychologiczne i badania lekarskie - proces, ktory czesto konczy sie negatywnie bowiem nie dosc ze trzeba byc konskiego zdrowia bo zanim lekarze mswia ocenia kadnydata a potrafia przesiac mase osob to trzeba przejsc wielogodzinne i skomplikowane testy psych., przy ktorych masa kandydadow odpada, zamykajac sobie na rok mozliwosc ponownego startu do Policji lub SG
chyba zbyt wiele roznic, a jednak rekrutacja do Policji, SG i pozostalych spec-sluzb jest bardzo podobna

Ci sami lekarze mswia dla samych funkcjonariuszy są już bardziej łagodni. Można dostać grupę inwalidzką na zepsute zęby w związku ze służbą, to kolejne kilka procent do emy. Ciekawy jest też fakt jak wielu funkcjonariuszy odchodząc na emeryturę przedstawia zaświadczenia lekarskie z kilkuletnią historia choroby leczonej u psychiatry. Mam wrażenie, że chronią i bronią nas sami psychole. No cóż ale każdy orze jak może.
PS. Wiem bo mam młodszego brata (już emeryta) z policji.

no wlasnie...
emeryta!
i chyba dlatego nie mozna przeniesc sie z SC do Policji lub SG a nie odwrotnie:D
pozostaje jedynie normalna rekrutacja, taka sama dla wszystkich.

Problem reguluje art. 193 nowej ustawy o SC. Zakłada możliwość przeniesienia do policji, ale bez zachowania ciąłości służby, ale z zachowaniem odpowiedniego stopnie. Nie wiem jak to proaktycznie rozumieć. Okaże się w praniu. Czytałam jak to proaktycznie wygląda przy przejściu ze straży granicznej, nie ma egzaminów ani szkolenia podstawowego, ale oni zachowują ciągłość służby

hmm, w takim razie wyglada to dosc ciekawie bowiem oznacza mozliwosc przejscia do Policji lub SG z pominieciem calego procesu rekrutacji do tych sluzb, furtka do porzucenia SC, przejscia miedzy Policja a SG i odwrotnie sa dosc czeste, teraz zapewne bedzie tak: z SC do SG i z SC do Policji...:cool:

no tak, ale zapewne w nowych przepisach forma rekrutacji bedzie okreslona na wzor naboru tak jak do Policji i SG, czyli jakies testy fizyczne, wiedzy, pewnie tez psycholog i lekarze - na pewno dla WZP:confused:

Witam serdecznie =)
Ostatnio czytając nowe propozycje przepisów, dostarczane skrupulatnie na nasze skrzynki, natrafiłem na rozporządzenie umożliwiające przechodzenie z Policji i SG do Cła. Ale nie mogę znaleźc przepisów pozwalających funkcjonariuszom celnym przechodzic do Policji.

Czy ktoś wie o takim rozporządzeniu? Z góry dziękuje za informację!

Jedyne co znalazłem to:

Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 41 poz. 266

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)

z dnia 19 lutego 2007 r.

w sprawie szczegółowego sposobu i trybu prowadzenia postępowania w stosunku do przenoszonych do służby w Policji funkcjonariuszy Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Wywiadu Wojskowego, Służby Kontrwywiadu Wojskowego oraz Centralnego Biura Antykorupcyjnego

(Dz. U. z dnia 7 marca 2007 r.)

Pozdrawiam

Z Policji i SG do cła? To degradacja, bez urazy. Jakim sposobem cło ma wejść w te szeregi? Policja i SG ma specjalne testy z wiedzy, sprawnościówki i multiselect, nie oszukujmy się SC ma je okrojone i to na maxa.

Dobre

Z Policji i SG do cła? To degradacja, bez urazy. Jakim sposobem cło ma wejść w te szeregi? Policja i SG ma specjalne testy z wiedzy, sprawnościówki i multiselect, nie oszukujmy się SC ma je okrojone i to na maxa.

Testy z wiedzy ogólnej oraz językowe są identyczne sprawdzałem. Znowu kompromitacja mycha.

weż ty mycha lepiej już porzuć te swoje fantazje

co temat w olsztynie to cię gasimy, nie potrafisz się obronić i wyskakujesz gdzieś indziej

az tak bardzo ta mycha sie nie myli, sa zupelnie inne testy do sluzb mswia niz do cla (wszystko na stronie kgp) - test wiedzy ogolnej, sprawnosciowka, multiselect, wywiad zorg. i lekarze (nie ma testow jezykowych) -
w rekrutacji do cla tylu etapow nie ma, wiec rekrtuacje miedzy clem a mswia roznia sie mocno. do mswia kazdy musi przejsc te sama procedure, a w cle nie kazdy pracuje np. w mobilnych, stad tez sa inne etapy na poszczegolne stanowiska

napisał celgos:
Testy z wiedzy ogólnej oraz językowe są identyczne sprawdzałem. Znowu kompromitacja mycha.

i celgos ma rację

mycha się rozpędziła - jak zwykle wie że dzwoni ale nie wie gdzie

nie ma multiselectu i sprawności oraz komisji lekarskiej, ale jest test inteligencji emocjonalnej i wstępne badania lekarskie - dla wszystkich, a na niektóre stanowiska coś ekstra

plus oczywiście zdobycie certyfikatu ;) z ABW, przy której to nazwie z uporem maniaka mycha obstaje, w swoim miejscy służby :confused: czegoś takiego nie uzyskała - nie może sprawdzić nagłówka więc się upiera przy tym internetowym nazewnictwie:eek:

mój nabór trwał 6 mcy - test wiedzy ogólnej, potem językowy, potem inteligencji, potem rozmowa kwalifikacyjna a na końc badania i certyfikat ;) z abw

Ostatnia edycja:
Policja a SG

az tak bardzo ta mycha sie nie myli, sa zupelnie inne testy do sluzb mswia niz do cla (wszystko na stronie kgp) - test wiedzy ogolnej, sprawnosciowka, multiselect, wywiad zorg. i lekarze (nie ma testow jezykowych) -
w rekrutacji do cla tylu etapow nie ma, wiec rekrtuacje miedzy clem a mswia roznia sie mocno. do mswia kazdy musi przejsc te sama procedure, a w cle nie kazdy pracuje np. w mobilnych, stad tez sa inne etapy na poszczegolne stanowiska

Do straży granicznej jest test językowy.

zgadza sie, bodajze w drugiej czesci rekrutacji :cool:
a tak btw, to Policja i SG moga wlasnie sporo zyskac na zapisie o mozliwosci przejsciu "wykazujacych szczegolne predyspozycje" f-szy z Cła, w koncu to bardzo specjalistyczna wiedza ktora mozna wykorzystac w pg chociazby

pomijając testy rekrutacyjne, myślicie że konieczne będzie odbycie szkolenia, bo niestety trwa ponad pół roku...

ja właśnie pożegnałem cło i dostałem się do straży...testy są zupełnie inne do straży i w niczym nie przypominają tych śmiesznych do cła gdzie dostać może się praktycznie każdy jeśli tylko siądzie mu test z wiedzy ogólnej. Chociaz tez nie do końca bo u nas jest pięc pytan z ustawy pięc tendencyjnych z jezyka i pięc z wiedzy.

Do strazy zaczyna sięwszystko od rozmowy kwalifikacyjnej, poźniej mamy psychologa (testy i rozmowa, w sumie wszystko trwa około 8 godzin), Poźniej po zdaniu tego jedziemy najczęściej do warszawy na wariograf (wykrywacz kłamstw), po zdaniu tego jedziemy znowu do koszalina badz do kętrzyna na egzaminy kolejne.Tam mamy test z wiedzy (35 pytan na 40 minut), pożniej język obcy (60 pytan) sprawnościowka pozniej ktorą aby przejśc trzeba srednio dostawac po 4 małe punkty (to dosyc duzo), i na koniec tam kolejna rozmowa kwalifikacyjna, i na koniec po wszystkim zostaje nam komisja lekarska.

Składałem wczesniej do policji ale poległem tam na psychologu:).... w policji tez jest zupelnie inaczej jesli chodzi o testy ...pewnie dlatego brakuje sporo słuzbie celnej do prawdziwej mundurowki i pewnie będzie brakowac...

ja właśnie pożegnałem cło i dostałem się do straży...testy są zupełnie inne do straży i w niczym nie przypominają tych śmiesznych do cła gdzie dostać może się praktycznie każdy jeśli tylko siądzie mu test z wiedzy ogólnej. Chociaz tez nie do końca bo u nas jest pięc pytan z ustawy pięc tendencyjnych z jezyka i pięc z wiedzy.

Do strazy zaczyna sięwszystko od rozmowy kwalifikacyjnej, poźniej mamy psychologa (testy i rozmowa, w sumie wszystko trwa około 8 godzin), Poźniej po zdaniu tego jedziemy najczęściej do warszawy na wariograf (wykrywacz kłamstw), po zdaniu tego jedziemy znowu do koszalina badz do kętrzyna na egzaminy kolejne.Tam mamy test z wiedzy (35 pytan na 40 minut), pożniej język obcy (60 pytan) sprawnościowka pozniej ktorą aby przejśc trzeba srednio dostawac po 4 małe punkty (to dosyc duzo), i na koniec tam kolejna rozmowa kwalifikacyjna, i na koniec po wszystkim zostaje nam komisja lekarska.

Składałem wczesniej do policji ale poległem tam na psychologu:).... w policji tez jest zupelnie inaczej jesli chodzi o testy ...pewnie dlatego brakuje sporo słuzbie celnej do prawdziwej mundurowki i pewnie będzie brakowac...

Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem dlaczego to, że do innych służb są inne kryteria naboru ma decydować o tym,że SC coś brakuje do prawdziwej mundurówki. Chyba że chodzi Ci o brak przywilejów innych służb. W chwili obecnej ok. 60% funkcjonariuszy SC ma wyższe wykształcenie. Takie są u nas kryteria naboru, niezależnie od potrzeb. W innych słuzbach ten poziom jest o wiele niższy, bo nie ma potrzeby przyjmować ludzi tylko z wyższym wykształceniem. Ale tam, w zwiazku z posiadaniem broni palnej, kładzie się większy nacisk na walory psychiczne, osobowościowe, kondycyjne kandydatów. Po wejściu w życie nowej ustawy o SC, prawdopodobnie też u nas zostaną zmienione kryteria naboru.

akurat jacekwo ma troche racji, Policja i SG sa o wiele bardziej nastawione na walke z rpzestepczoscia, stad wymagane sa pewne okreslone cechy, zdolnosc do sluzby w wielkim stresie i pdo duzymi obciazeniami psychicznymi a takze narazanie zycia i zdrowia - wpisane w zawod, praca z bronia. w SC to glownie WZP realizuje (choc nie twierdze ze f-sze SC nie podlegaja stresom i obciazeniom)
stad tez rekrutacja do Policji i SG jest zupelnie inna, przede wszystkim testy sprawnosciowe i psychologiczne (multiselect) na ktorych wielu odpada bo po prostu sie nie nadaja, sam jacekwo pisal o tescie psycho do Policji, w SG jest rownie trudny - wielu znajomych probowalo i odpadlo, nie miowiac juz o wariografie.
Tam praca glownie na ulicy w patrolu, w terenie a nie za biurkiem, jest z reguly pierwszym rodzajem pracy, w sc jednak duzy sektor to praca administracyjna (nie mowie ze tylko!!!), pewnie o to jacekwo glownie chodzilo i moze to powstrzymuje rzadzacych od wprowadzenia zmian
na pewno zmieny powinny objac WZP - ale to rodziloby konflikty i podzialy w samej SC, no cos rzadzacy musza zrobic to pewne, pozdrawiam

Back
Do góry