Propozycje podwyżek po zwartościowaniu

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
W tabeli znajdują się wyliczone kwoty uposażenia zasadniczego wg nowego i starego projektu, dodatki funkcyjne wg starego projektu rozporządzenia. Jak widać MF dokonał zmian. Zmian w zakresie dodatków funkcyjnych nie znamy znamy.
http://zz.celnicy.pl/tekst-386.html

Zgodnie z ustawą o SC rozporządzenie to zadziala dopiero od 2011. Powinno się jeszcze zmieniać, choć MF z nieznanych powodów chce je wprowadzić jaknajszybciej.

NIE WIEMY DOTĄD JAK MF ZAMIERZA WYKORZYSTAC NIEMAŁE ŚRODKI ZAPISANE W USTAWIE BUDŻETOWEJ NA 2010 ROK.

Zamieszczam też pismo, które W ZWIĄZKU Z ROZDYSPONOWANIEM ŚRODKÓW WBREW USTAWIE BUDŻETOWEJ NA 2009 ROK ZOSTAŁO WYSŁANE DO MINISTRA BONIEGO. WSPOMINANMY TAM RÓWNIEŻ O BRAKU UZGODNIEN ZASAD WYNAGRADZANIA na 2010 i 2011 rok.
http://zz.celnicy.pl/tekst-387.html

MF zaprosił już wszystkie ZZ na spotkanie w dniu 20-go.
Natychmiast poprosiłem inne ZZ o spotkanie, aby uzgodnić wczesniej wspólne stanowisko. Naciskajcie na swoich związkowców, aby pojawili się na spotkaniu w gronie ZZ już wcześniej.

Zgłaszajcie proszę na forum swoje propozycje na temat dysponowania podwyżkami w 2010 roku i ewentualnym zmianom do propozycji po zwartościowaniu w 2011 roku, aby można było przekazać ministerstwu uwagi środowiska.

Ostatnia edycja:
czyli stary projekt w porownaniu z nowm byl korzystny dla IC a obecne zmiany dwukrotnie podnosza pensje w MF obnizajac w IC
Nie rozumiem, niezaleznie od tego ktora z organizacji zwiazkowych uczestniczyla w pracach nad projektem ustawy o sc ... podejmowali decyzje w oparciu o projekty rozporzadzen wykonawczych - ktore teraz mzieniono??!!!
czy tak moze sie dziac w Panstwioe prawa? przeciez gdyby wowczas zwiazki (te co wspolpracowaly z mf nad projesktem ustawy sc) znaly ten projekt rozporzadzenia watpie czy by przyklepaly ustawe! SKANDAL SSC ma wiecej o 100% wynagrodzenie podobnie jak inne kierownicze stanowiska w MF

Wartościowanie jest wpisane w ustawę o SC, więc wejdzie. Nie musi jednak wejść w takiej formie, jak proponuje to MF w ww. projektach.

Jak widać MF podbił sporo podwyżki na najwyższych stanowiskach Dyrektor, Z-ca, Naczelnik kosztem innych stanowisk kierowniczych. Utworzył dodatkowe stanowiska kierownicze Z-cy naczelnika Wydziału, Z-cy Kierownika OC.

A dlaczego MF nie pomyslał o tysiącach funkcjonariuszy, zaniedbywanych przez lata wbrew przesłankom ustawowym, którzy na podstawie zarządzenia o wartościowaniu i opisie stanowisk trafią do kategorii C?
Ci funkcjonariusze muszą otrzymać gwarancje podwyżek w wysokosci 400-500zł, ba powinna się zmienić metodologia wartościowania i opisu stanowisk, bo tworzy szereg absurdów i niedorzeczności.

My o to powalczymy. Ta walka może być skuteczna. To zależy od postawy Kol. z innych ZZ. MF powinien uzgodnić zasady wynagradzania, nie może narzucić ich w trybie konsultacji społecznych, wybierając sobie dowolnie czy w ogóle uzna oraz co uzna, a co odrzuci ze stanowiska środowiska.

Pamiętajmy, że wszelkie podwyżki są dzięki protestowi ze stycznia 2008. Nie zapomnijamy tego. Jako środowisko pracownicze, mamy prawo do dysponowania nimi, bo to dzięki nam one w ogóle są.

PRAWO MÓWI, ŻE MF POWINIEN UZGODNIĆ ZASADY WYNAGRADZANIA.
MF, wobec ubiegłorocznych swoich działań, którymi chciał pozbawić nas uruchomienia podwyżek w 2009 roku, ostatecznie pod naszą presją, zgodził się jedynie na uruchomienie ok. połowy zapisanych w budżecie środków, utracił de facto moralne prawo do dysponowania podwyżkami.
Wiadomo jednak, że MF uważa odwrotnie.
Brak uzgodnień zasad wynagradzania, w mojej ocenie może skończyć się skuteczną skargą do TK. Brak uzgodnień zasad wynagradzania, to także utrudnianie działalności związkowej i przekroczenie swoich uprawnień. Dlatego tak ważna jest opinia środowiska.
Apelujcie do Federacji, Zrzeszenia, ZZSNPiA oraz Solidarności, abyśmy spotkali się wcześniej razem i uzgodnili wspólne stanowisko.
Pomóżcie nam też w tym poprzez wyrażenie swojej opinii na temat propozycji MF na forum.

Ostatnia edycja:
UWAGA, UWAGA. ZAMIENIŁEM PLIK W PIERWSZYM POŚCIE. TERAZ JEST BARDZIEJ PRZEJRZYŚCIE, na temat propozycji podwyżek w stosunku do pierwotnego projektu i ostatniej propozycji MF.

A skąd są różnice w uposażeniu w obrębie tych samych stanowisk? Pracuję "u dołu" tabeli więc o te rejony zapytam: młodszy specjalista (zapewne ja, choć mnie ściska) - 200 zł, tak samo specjalista i st. specjalista. Mł ekspert i ekspert - po 300 zł. różnicy. Przy okazji - nieco myli zamiana kolorów tabela/wykres. Pozdrawiam

To wynika z zał. nr 2 do projektu rozporządzenia - druga tabela, która określa grupy zaszeregowania dla każdego ze stanowisk - projekt jest dostępny pod linkiem w pierwszym poście

Tragedia!!!!!!

Ludzie nie dajmy się zwartościować w ten sposób jak to możliwe żeby kat C 2 czyli ktoś po załóżmy roku pracy miałby [FONT=&quot] Samodzielnie realizować złożone i trudne zadania, w ramach istniejących procedur ja wiem że to chodzi o danie jak najmniejszej kasy a zrzucenie odpowiedzialności i roboty na (po dawnemu mkc i kc). Jeżeli Związki to przyklepią to znaczy że już koniec tej porąbanej instytucji[/FONT]

Panowie i pani

Wydymano nas na stopniach, następnie aby pokazać nam jaka to władza dobra jest dla ludu dano nam na święta fajne pieniążki. Przypomnę tylko że słońce peru wisi nam już 12 x 500 zł...., a więc to że zaczyna nas się dymać przy okazji wartościowanie wcale mnie nie dziwi. Śmiać mi się tylko chce jak przypomnę sobie słowa władzy gdy krytykowaliśmy nowe stopnie: Funkcjonariusze ważne jest wartościowanie, stopnie nie, poczekajcie do jesieni 2010, w końcu doceni się waszą pracę:D:D:D.
Dymali nas, dymają, będą dymać. Albo to akceptujesz albo zmień pracodawcę.
O emeryturach już nawet nie wspomnę...

Panie Sławku ktorymi rozporządzeniami poslugiwał sie Pan w tworzeniu tabeli z uposazeniem po zwartościowaniu???
bo ja sprawdzalem rozporządzenie z dnia 10 września 2009 i tam mnozniki kwoty bazowej były wyższe niż te z rozporzadzenia z 15 grudnia 2009

GR.uposaż 10 WRZEŚNIA 2009 / 15 GRUDNIA 2009

XXIII // 4,75 // 4,563
XXII // 4,163 // 3,976
XXI // 3,629 // 3,442
XX // 3,309 // 3,122
XIX // 2,989 // 2,802
XVIII // 2,828 // 2,642
XVII // 2,722 // 2,535
XVI / / 2,615 // 2,428
XV // 2,455 // 2,268
XIV // 2,375 // 2,188
XIII // 2,295 // 2,108
XII // 2,135 // 2,001
XI // 2,055 // 1,921
X // 1,975 // 1,841
IX // 1,814 // 1,708
VIII // 1,734 // 1,654
VII // 1,654 // 1,601
VI // 1,548 // 1,521
V // 1,494 // 1,468
IV // 1,441 // 1,414
III // 1,334 // 1,334
II // 1,281 // 1,281
I // 1,227 // 1,227

z moich wyliczeń wynika ze zostaly uposażenia zmniejszone w stosunku do rozp. z 10 wrzesnia ( o ok 100-300zł)
prosze mnie poprawić jesli coś zle zrobiłem.
ale wydaje mi sie ze zostalismy znowu zrobieni na szaro...
najpierw w projektach mani sie nAS PODWYZKAMI A POTEM NAGLE ROZPO.SIE ZMIENIA I JEST JUZ GORZEJ

Panie sławku nie chce byc nachalny ale czy doczekam się odpowiedzi???czy moje spostrzeżenia sa prawidłowe. dziekuje ...

Przepraszam za zwłokę. czytałem to wczesniej, ale nie miałem czasu odpowiedzieć i odłożyłem w czasie, po czym zapomniałem odpowiedzieć a do wątku już nie zaglądałem.

My przygotowaliśmy wyliczenia z projektu, który załączono do projektu ustawy o SC, który poszedł do Sejmu i zestawilismy to z projektem z grudnia 2009.
Faktycznie we wrześniu ukazał się projekt rozp. który określał inne mnożniki tj. takie jak wyżej przywołano w pierwszej kolumnie

dziekuję bardzo za odpowiedz.....i może zmienimy temat z "propozycje podwyżek po zwartościowaniu' na ....." znowu nas wyrolowali tym razem na wartościowaniu"

Nie wygląda to dobrze:
"...Przedstawiciele Federacji zgłosili również wniosek o przyspieszenie procesu opisu i wartościowania stanowisk, jak również o powiązanie go z systemem kształtowania uposażeń zasadniczych funkcjonariuszy celnych, zasad przyznawania im dodatków do uposażenia oraz konieczną modyfikacją ogólnych reguł przyznawania funkcjonariuszom nagród pieniężnych. ..."

Back
Do góry