Propozycja firmy lobbingowej

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Wychodząc naprzeciw Waszym deklaracjom składanym za pośrednictwem forum internetowego spotkaliśmy się w dniu dzisiejszym z czołową firmą lobbingową. Zaangażowanie profesjonalistów w proces legislacyjny kosztowałoby około 20 tys. zł miesięcznie.

Powyższa oferta przekracza nasze możliwości, dlatego proszę o deklaracje na forum względnie maila, czy widzicie potrzebę zangażowania takiej firmy? Jeśli tak, to czy jesteście w stanie zorganizować zbiórki pieniędzy lub dokonać indywidualnych wpłat na ten cel?

Wydaje mi się że należałoby w trybie szybkim zorganizować zebrania członków na poszczególnych oddziałach i przedyskutować temat . Jeżeli będzie zainteresowanie tematem a sądzę że tak to można by było wówczas podjąć jakieś deklaracje. Może członkowie pozostałych związków w służbie i nie tylko również podjęli by temat i spróbowali by zrobić coś dla poprawy naszego statusu. Pozdrawiam

Popieram w 100% przedstawiona propozycję i jestem pewna, że wiele moich Koleżanek i wielu Kolegów również "podpisze" się pod taką propozycją i zechce wesprzeć finansowo takie działanie! W koncu to dla dobra ogółu i mimo różnic pokoleniowych i "myślowych" niektórzy z "młodych" także dołożą jakiś grosz...mam nadzieję, że zdają sobie sprawę z tego, że to nie tylko dla "starszej" części załogi, ale dla nich również!!!!!!!Sądzę, że dobrze byłoby, aby związkowcy z danych UC zajęli się tą sprawą, a wiele możemy wspólnie-jeszcze zdziałać!!!;)Mam nadzieję także, że wielu fc z mojego UC nie zawiedzie!!!!!:)

Nie wiem co taka firma lobbingowa jest w stanie zdziałać, czy dokonać?Sądzę, że warto i należy zaryzykować.Na wielkie indywidualne wpłaty bym nie liczył, ale 20.000 Pln m-cznie, napewno nie przekracza naszych możliwości.Kwestia logistyki, przecież przekazanie 1% czy 2 % naszych zarobków to nic w porównaniu ze zbiórką Owsiaka.Cel może nie aż tak szczytny, ale dotyczy nas wszystkich.Jeżeli ktoś,chce to zrobić anonimowo , z różnych względów - też trzeba mu to umożliwić.
Jeżeli jednak okazałoby się ,że chętnych zbyt mało aby uzbierać
taką sumę.Mam nadzieję,że nie - zawsze można spożytkować kwotę na inny cel , dotyczący ogółu.​

trudny projekt.

Moje pierwsze spostrzeżenie: pewnie taniej byłoby zrobić promocję 30 tomowej Encyklopedii Związku Radzieckiego,ale skora mamy taki projekt o SC a nie inny i brak woli rządzących żeby wsłuchali się w głosy zwykłych zolli, to jednak musimy podjąć rozmowy, ale ze wszystkimi ZZ.Jeden związek nie powinien w takiej sytuacji samodzielnie podejmować decyzji.Projekt dotyczy prawie 16 000 osób i nie tylko, bo też ich rodzin.Drugie spostrzezenie: ten projekt jest ;trudny; skoro firma zajmująca się tego typu zadaniami wystawiła propozycję na nie bagatelna kwotę.

a płatne reklamy na naszym forum? ile jest wejść na forum miesięcznie wiecie ile to kosztuje?pisałem o tym rok temu że kasy trzeba na obrone,min.ta firma lobbingowa,poza tym bramka do wpłacania sms,przelew z konta kosztuje a bramka wyślij sms i zapomnij,

Nasza Klasa

Jest to doskonały pomysł.Wątek -Zamach na ZZ Celnicy-czytających 58.881 osób, w temacie Galeria Sejmu ponad 11.000.

Z 350 wejść do topicu mamy tylko kilka ww. wpisów, to niestety zdecydowanie za mało, aby rozpocząć zbiórkę. Proces legislacyjny jest w toku i zbiórka pieniędzy, o ile miałaby być przeprowadzona, winna zakończyć się już w przyszłym tygodniu.
Jeżeli osoby, które odwiedzają topic i nie chcą pisać na forum, bo nie są zarejestrowani, proszę aby od razu podjęli decyzję i poinformowali mnie mailem bądź sms-em, abyśmy wiedzieli na czym stoimy.
To takie proste. Zróbmy coś dla siebie.
Spotkanie z firmą lobbingową odbyło się w gronie wszystkich ZZ, mimo tego oferta przekracza nasze możliwości. Zaproponowana cena w przypadku czołówki europejskiej, a z taką firmą mieliśmy spotkanie, to cena promocyjna.
Osobiście uważam, że taka firma loobingowa może wiele zdziałać w procesie legislacyjnym, włącznie z inicjatywami w Senacie i następnie u Prezydenta RP.
Decyzja należy do Was. Piszcie zaraz po przeczytaniu tego topicu, tak aby można było rozpocząc zbiórkę już dzisiaj wieczorem. Kto nie może bądź nie chce napisać na forum proszę wysłać sms-a na nr 668-438-041 bądź maila slawomir.siwy@celnicy.pl z informacją, że podejmę się zbiórki w swojej komórce organizacyjnej i/lub dokonam wpłaty osobiście.
Jeżeli odezwie się większość odwiedzających topic, rozpoczniemy zbiórkę pieniędzy. Proszę o info.

Krótko

Jestem ZA
Dobry pomysł, zwłaszcza, że pole manewru mamy coraz mniwjsze a determinacja MF przepchnięcia ustawy jest ogromna

Proponuję, aby nie czekać na informację, czy jesteśmy wstanie uzbierać wystarczające środki. Będziemy oczekiwać jeden na drugiego i nic z tego nie wyjdzie. Nawiązując to wątku "zamach na ZZ Celnicy" i spontanicznego dokonywania wpłat na podane konto należy umożliwić wpłacanie środków finansowych na "lobbing". Jeżeli wieść się rozniesie, to może ruszyć lawina wpłat. W przypadku nie uzbierania wystarczającej kwoty można ją zwrócić wpłacającym.

...może wiele zdziałać w procesie legislacyjnym, włącznie z inicjatywami w Senacie i następnie u Prezydenta RP.

Na porządny lobbing stać wielkie koncerny, a 20.000 nie wystarczy nawet na posiłki, dojazdy, upominki itp. (to chyba jakaś lipna firma:)), a że nawet na taką sume nie stać wszystkich zz to już inna sprawa.

Odczytuje, że działania tej firmy ukierunkowane byłyby tylko w jednym celu: Odrzucenie ustawy, nawet poprzez Veto Prezydenta, czego osobiście nie popieram, tak jak inni funkcjonariusze.
ZZ pieją, że większość funkcjonariuszy jest przeciwna ustawie, czyli wg zz jako popierający ustawę jestem w mniejszości. posłużę się cytatem Artura C. z wssc:

"No i jeszcze jedno pytanie : proszę o źródło badań wskazujące, że jestem w mniejszości?(Nie ma to dla mnie osobistego znaczenia ale skoro coś się stwierdza tak dobitnie warto wskazać żródło)".

Wielu z nas nie podobają się niektóre zapisy ustawy, ale czy jest to jednoznaczne z jej odrzuceniem w całości? Na pewno NIE.

Na porządny lobbing stać wielkie koncerny, a 20.000 nie wystarczy nawet na posiłki, dojazdy, upominki itp. (to chyba jakaś lipna firma:)), a że nawet na taką sume nie stać wszystkich zz to już inna sprawa.

Odczytuje, że działania tej firmy ukierunkowane byłyby tylko w jednym celu: Odrzucenie ustawy, nawet poprzez Veto Prezydenta, czego osobiście nie popieram, tak jak inni funkcjonariusze.
ZZ pieją, że większość funkcjonariuszy jest przeciwna ustawie, czyli wg zz jako popierający ustawę jestem w mniejszości. posłużę się cytatem Artura C. z wssc:

"No i jeszcze jedno pytanie : proszę o źródło badań wskazujące, że jestem w mniejszości?(Nie ma to dla mnie osobistego znaczenia ale skoro coś się stwierdza tak dobitnie warto wskazać żródło)".

Wielu z nas nie podobają się niektóre zapisy ustawy, ale czy jest to jednoznaczne z jej odrzuceniem w całości? Na pewno NIE.

Na pewno za ustawą są dyrektorzy zastępcy i naczelnicy bo wiedzą jakie dla nich ogromne korzyści finansowe niesie ta ustawa i jakie przywileje.

to prawda, kase zebrac trudno a wydac latwo, jeszcze latwiej wyrzucic w bloto. Tak naprawde nie wiadomo jaki jest sprzeciw wobec ustawy w calosci a jaki wobec pojedyncz\ych artykulow. To chyba zwiazki mogly ustalic. Czas byl i moze jeszcze jest. Pisze o tym poniewaz male jest prawdopodobienstwo zebrania pieniedzy jesli ludzie nie beda wierzyc w sukces, a nie uwierza jesli nie beda wiedziec ilu ludzi sie potencjalnie dolaczy. Uwazam, ze dzialalnosc zwiazkow wsrod pracownikow w celu przedstawienia zagrozen nowej ustwy i zmoblizowania do dzialan jest slaba. Nie mam na mysli zz celnicy ale tez inne. Na przykladzie propozycji wynajecia firmy lobbingowej widac to wyraznie. Kolega zapytal mnie na co wlasciwie zbiorka, czy na odrzucenie projektu rzadowego czy na poparcie innego projektu. Czy pieniadze tylko za dzialanie czy za sukces. jak wlasciwie to ma wygladac? Ta kasa tylko wtedy gdy ustawa padnie? Czy tylko za probowanie. Informacji jest za malo a juz w oddzialach kompletnie brak. Moim zdaniem zz powinny wyjsc do ludzi a nie zarzucac im, ze sie nie garna.

W chwili obecnej dążymy do zasadniczych zmian w projekcie, ponieważ jest niezrozumiała wola jego forsowania. W przypadku nieprzyjęcia i odrzucenia kluczowych - ZNANYCH wszem i wobec - propozycji, będziemy zmuszeni lobbować na rzecz odrzucenia, z tym że już wtedy nie projektu a ustawy.

W chwili obecnej jest 1080 wyświetleń niniejszego topicu. Niestety zbyt mało jest zgłoszeń, aby podjąć się wdrażania zaproponowanej akcji.

Ostatnia edycja:
cytatów cd:
"Jako naród idziemy do góry, jednak cały czas mamy na plecach bardzo ciężki worek. Ten worek to patologie polskiego rządzenia - uważa prezes PiS Jarosław Kaczyński. Podkreślił, że jest to efekt systemu, który "dla większości Polaków jest niedobry, jednak broni go mniejszość, która dużo ma i tylko w takim systemie może funkcjonować."

AC ma poglądy zbliżone karłom moralnym. Czy Sławek podobnie?

Ostatnia edycja:
Propozycja zaangażowasnia firmy lobbingowej nie została uznana przez inne związki, stąd samodzielnie nie będziemy jej kontynuować. Szkoda, bo dla 5 organizacji, plus Wasze wsparcie byłby to mały problem a efekt mógłby być zaskakująco korzystny dla funkcjonariuszy.
Sami nie jesteśmy wciąż w stanie tego się podjąć. Nie oznacza to, że składamy broń. Jak wspomniałem w innym topicu, jesteśmy przygotowani. Wiele naszych najbliższych działań nie będzie jednak przekazywana na forum, za co przepraszam, czynimy to jednak dla dobra sprawy, wszak V kolumna nie śpi.
Mamy przygotowane szczegółowe opinie do każdego artykułu ustawy, chcemy aby było to stanowisko wszystkich związków, konsultujemy je w gronie 5-u central. Nie ma jednak zainteresowania ze strony znanego podmiotu, który szykuje się do Komisji sejmowych samodzielnie.
Szkoda, bo wspólne stanowisko wszystkich związków byłoby znaczącym argumentem i mogłoby zasadniczo zmienić projekt

Ja nie życzę sobie,aby w imieniu wszystkich znowu zabierali głos w naszej sprawie ludzie skompromitowani,którzy podpisywali się pod wnioskami alokacyjnymi.Jeżeli konsultacje w sprawie projektu mają się odbywać to bardzo proszę, ale ze wszystkimi przedstawicielami środowiska.

5 - central będzie uczestniczyć w Komisji i mam podstawy twierdzić, że te 5 organizacji przedłoży wspólne stanowisko.
1- podmiot idzie sam na Komisje i całe środowisko SC wie dlaczego tak to się odbywa.

nic to nie da !!!

ostatnio mam takie wrazenie ze jako formacja to raczej nie jestesmy w stanie sami dla siebie wiele zwojowac
a 20.000 na lobbing to sa naprawde smieszne pieniądze
pozdrowiam celnych

trzymajcie sie zolle:D

Back
Do góry