Prokuratura odmawia wszczęcia śledztwa w sprawie mianowań

cat

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
2 627
Jest uchwała SN w oficjalnej publikacji (bez uzasadnienia).
Podaję link:

http://www.sn.pl/orzecznictwo/1006.pdf

Podobno prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania w sprawie mianowań, co powinno być / ma zostać zaskarżone.
Czy w zw. z powyższym mogę prosić o opublikowanie / upublicznienie wydanego w tej sprawie postanowienia?
Co o tym sądzicie?
Bo ja myślę, że cała Polska ma prawo zapoznać się z tym wybitnym werdyktem.

Najpierw trzeba upublicznić to na tym forum!

UCHWAŁY IZBY PRACY, UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH I SPRAW PUBLICZNYCH

II PZP 5/10 – z dnia 8 czerwca 2010 r. w składzie 3 sędziów na pytanie prawne Sądu Okręgowego Sądu Pracy i Ubezpieczeń Spo-łecznych w Toruniu

W sprawie dotyczącej mianowania funkcjonariusza celnego na stopień służbowy na podstawie art. 223 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz. U. Nr 168, poz. 1323 ze zm.) droga sądowa jest niedopuszczalna.

zażalenia, odwołania, wysłuchiwanie że taki sąd nie jest właściwy...i inny też nie... nie obraź się Sławek - BARDZO doceniam to co robisz i za to pełen szacun, natomiast odnoszę nieodparte wrażenie, że naszej "wierchuszce" to jest na rękę - zamęt, zamieszanie, składanie i odbieranie pism, siłowanie się na paragrafy i artykuły polskiego prawa które jak widać na załączonym obrazku jest takie jakie jest...
Prawda jest taka, że to wszystko pokazuje jaka była "jedyna słuszna droga"...bo kto nie zgodzi się ze mną jeżeli wysunę argument, iż najwięcej zyskaliśmy w styczniu 2008 roku ? ( wiem - przepraszam przemawia przez mnie przyziemna strona finansowa - taki już jestem...co robić...), natomiast może taka oddolna inicjatywa jaka miała miejsce 2 lata temu sprawdziła by się ponownie ot choćby w temacie naszych żądań uregulowania kwestii emerytur mundurowych...
I jaki do tego medialny temat..."celnicy protestują, ale nie w celu uzyskania podwyżki tylko w celu wywalczenia należnych im przywilejów i zrównania z innymi służbami mundurowymi..."
Fajnie brzmi...no nie ? ;)

Komisja Sejmowa Sprawiedliwości

Niniejszym wnoszę o rozważenie przedstawienia władzy ustawodawczej / ww. Komisji tegoż postanowienia i całej sprawy.

Proszę wybaczyć, że go nie skomentuję.

Wyczytałem, że kiwniętych zostało ok. 500 funkcjonariuszy (tylu złożyło odwołania - z pewnością jest ich więcej). Z żonami, teściami i rodzicami daje to liczbę co najmniej 3000 ludzi z prawem do głosowania.

A akt wyborczy takiej grupy to jest bardzo, bardzo poważny argument.

A wybory już tuż, tuż .....

Szanowny forumowiczu daff

Jestem ZA.
Aby przywrócić normalne funkcjonowanie urzędów i przypomnieć decydentom co to państwo prawa, środowisko pracownicze będzie musiało niestety w przyszłości uciec się do tego rodzaju działań.
BYNAJMNIEJ ONI ROBIĄ WSZYSTKO, ABY DO TEGO DOPROWADZIĆ.

..."celnicy protestują, ale nie w celu uzyskania podwyżki tylko w celu wywalczenia należnych im przywilejów i zrównania z innymi służbami mundurowymi..."

NO TO WIOOO ...

To już ten czas!
Dwa lata temu w przybliżonym czasie uspokajano nas (także Sławek); "lepiej po wakacjach" - co okrutnie się zemściło! Może teraz już zrozumieliśmy, że właśnie TAKI czas jest najlepszy?! "Druga strona" wczasowo się wyluzowała, a i ludziom trudniej jest odmówić należnego urlopu ...

Daff, pociągniesz to głębiej ?

Wyczytałem, że kiwniętych zostało ok. 500 funkcjonariuszy (tylu złożyło odwołania - z pewnością jest ich więcej). Z żonami, teściami i rodzicami daje to liczbę co najmniej 3000 ludzi z prawem do głosowania.

A akt wyborczy takiej grupy to jest bardzo, bardzo poważny argument.

A wybory już tuż, tuż .....
[/QUOTE]

500 funkcjonariuszy i pracowników złożyło odwołania,zdegradowanych jest ponad 12 000 ludzi,którzy czują się mocno oszukani i niezadowoleni z tak przeprowadzonej reformy w SC.Za parę lat ustawa wszystkim odbije się czkawką,z racji braku jasnej ścieżki awansu.Zostaną tylko awanse poziome,o awansie w pionie można będzie tylko pomarzyć,chyba że jesteś znajomym królika.Zdegradowanie w świetle prawa, okazuje się, że jest możliwe.Sprawa emerytur, musi być przez nasze środowisko wywalczona,zadziwiające jest to, że góra w żaden możliwy sposób o to nie zabiega.

Sprawa emerytur, musi być przez nasze środowisko wywalczona,zadziwiające jest to, że góra w żaden możliwy sposób o to nie zabiega.

czy mówiąc "góra" masz na myśli naszych naczelników, dyrektorów ect. ? Jeżeli tak to raczysz żartować...po co oni mają zabiegać o NASZE emerytury ?...pamiętaj : "mój mąż jest z zawodu dyrektorem" - siedząc i pierdząc w stołek bez wględu czy jest się dyrektorem czy naczelnikiem - można siedzieć i tak pierdzieć to 65 roku życia... "panu dyrektoru czy naczelniku" :D nie marźnie dupa na pasie ani pot mu się po jajkach nie leje...pensja duża, nagrody niezgorsze...i Ty uważasz że oni będą coś robić w sprawie NASZYCH emerytur ?

Komisja Sejmowa Sprawiedliwości

Mój przypadkowy znajomy stwierdził, że celem "reformy" w cle w wersji JK było powołanie / wypromowanie ludzi, którzy wykonają każde polecenie służbowe.

Czy to prawda?

Znacie jakieś przykłady?

Czy prawdą też jest, że w cle za przyzwoleniem w obecnej strukturze zarządczej niektóre rodziny celnicze mają swych wybitnych, wypromowanych, młodych przedstawicieli na stanowiskach kierowniczych w różnych izbach / urzędach celnych?

Bo ja uważam, że jest to oczywista nieprawda. Tak się nie może dziać w państwie prawa.

chyba jednak to nie bajki, tylko stary wypróbowany sposób na rządzenie nazywany kiedyś zamordyzmem i podszyty na dodatek nepotyzmem

Przemyśl to świetny przykład, zabraknie strony do wypisania przykładów ale mamy oficerów z czteroletnim stażem, mamy kierownika(ok 4lata służby) grupy operacyjnej z mandatami w ZEFIRZE z czasów kiedy przemycał papierosy przez granicę na której teraz kieruje czarnuchami(dyro do dzisiaj mandatów nie zauważył, taki jest bystry), mamy również oficerów ze średnim, mamy dużo bardzo dziwnych rzeczy!

...mamy oficerów z czteroletnim stażem...!
Małogisu, z przekładajac naszą dziwną (mocno) rzeczywistosć na np wojskową (równie dziwną :D ) to jest to jak najbardziej możliwe. Bardziej bym już "czepiał si e" sytuacji gdy jak cie przyjmują na dane s6tanowisko to wymagają wyższego -mgr, a jak cie szeregują po reformie to masz w wymaganiach wyższe bez matury !!! :rolleyes:

nie zastanawia to nikogo i nie wqrwia? bo mnie kopnęło że jednym podpisem zabrano mi pełne studia i mature ... to nawet mój "ulubiony" dyro z liceum by tego manewru nie zrobił :D:D

Wróćmy do tematu

Czyżby ktoś próbował zastąpić ustawodawcę, zarówno w kwestii mianowań, jak i odmowy wszczęcia postępowania?

A może czas zacząć się bać?

Meandry sprawiedliwości

Na jakim etapie "meandrowania" znajduje się sprawa wszczęcia postępowania przez prokuraturę w tej pachnącej sprawie?

Czy po odmowie wszczęcia postępowania przez rejonowego któryś z uprawnionych organów już się wypowiedział?

Jakie są terminy i dalsze prawne możliwości działania?

Back
Do góry