Projekt z 15.04.2008r. + ust.modern.

Krzysztof Jabłoński

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Miasto
Poznań
http://www.celnicy.pl/dok/14-04-08-osr-modernizacja.doc
http://www.celnicy.pl/dok/14-04-08-projekt-modernizacja-sc.doc
http://www.celnicy.pl/dok/14-04-08-uzasadnienie-modernizacja.doc
http://www.celnicy.pl/dok/modernizacja-do-izb.doc
http://www.celnicy.pl/dok/projekt-z-dnia-15-kwietnia-2008-sc.doc
http://www.celnicy.pl/dok/uzasadnienie-bez-sc-14-04-2008-bez-doplat-v-cz-b.doc
http://www.celnicy.pl/dok/uzasadnienie-sc.doc

kilka spostrzeżeń po przeczytaniu projektu:
1. brak wcześniejszych emerytur;
2. celnicy będą mogli być przenoszeni do służby w Policji i Straży Granicznej na zasadach wzajemności;
3. alokacja czasowa może trwać 12 miesięcy;
4. Art. 89. 1. W sytuacji wymagającej podwyższonej gotowości Szef Służby Celnej może skierować funkcjonariusza do pełnienia służby w systemie nadzwyczajnym. 2. W czasie trwania służby w systemie nadzwyczajnym funkcjonariusz pozostaje w ciągłej dyspozycji przełożonego
5. Projektodawca zakłada, że nowych warunków pracy może nie przyjąć nawet 2000 osób, bo zabukowali sobie na odprawy na ten cel 29 mln zł;
6. Pierwsza propozycja pracy (ucywilnienie) w dotychczasowym miejscu pełnienia służby, a jeżeli ktoś jest bardzo przywiązany do munduru, to alokacja na wschodnie rubieże (jeżeli nie będzie miejsca w macierzystej ic);
7. Miejscowość pobliska dla alokacji wewnątrz kraju bedzie określona w rozporządzeniu wykonawczym, a dla alokacji do innych państw UE w ustawie (to przeoczenie, czy brak kontroli nad całym projektem, czy miejscowośc pobliska dla kraju będzie zdefiniowanan inaczej):
...2. Miejscowością pobliską, o której mowa w ust. 1, jest miejscowość od której granic administracyjnych najkrótsza odległość drogą publiczną do granic administracyjnych miejscowości pełnienia służby nie przekracza 30 km. (sa to zapisy skopiowane ze straży granicznej)-

8. W ustawie modernizacyjnej (uzasadnienie) zbyt duży nacisk położona na pochwalenie się wynikami z lat ubiegłych - zakupy rzeczowe, lokalowe itp (przynajmniej teraz jest dokładna informacja na których przejściach jaki mają specjalistyczny sprzęt - RTG itp i jeżeli to dostanie się w niepowołane ręce to...)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Alokacja to konik tych zmian.
Jest dopieszczona do granic możliwości. Na moje wyczucie nie jest to przypadkowe. Mam obawy, że święci się nam likwidacja wielu wewnętrznych struktur.

czy dotychczasowa alokacja niczego nie nauczyła decydentów? To nie jest właściwy kierunek, co zrozumieli w SG, gdyż nikogo nie alokowali wiedząc o późniejszych konsekwencjach i braku sensu takich działań. Państwo powinno postąpić w inny sposób, tzn. pomyśleć o emeryturach epizodycznych, dzięki czemu może sobie pozyskiwać nowe kadry gdzie tylko sobie zamarzy, nawet jak trzeba to na Kamczatkę, do ochrony placówki dyplomatycznej :)

Projekt ...

Przecież to jest jasne jak słońce! Przecież to są systematyczne,
celowe działania w kierunku unicestwienia SC.To, że SSC został
ten, a nie kto inny, to nie jest przypadek !
Dlaczego w 2004 r. nie zwolniono określonej liczby Celników
/ proponując cokolwiek w zamian /, dlaczego i dzisiaj nikt
nie mówi o zwolnieniach grupowych, tylko o modernizacji
ustaw.Sami odejdzcie, dla własnego dobra i dla dobra
współczesnch Ekonomów, którzy wcześniej jak trzeba było
to nosili " teczki " obecnej tzw.elicie.
Czy ktoś ma wątpliwości.Czy to nie jest jednoznaczne przesłanie
od GURU.
Jakie emerytury, nie poprawni optymiści ! W głowach wam
się poprzewracało od tego dobrobytu !
A może innym tonem, służba w systemie nadzwyczajnym,
przenoszenie do służby w Policji,SG , - musztra wojskowa,
jak trzeba salutowanie Teściowej.
Nawet Mrożek znalazł by coś dla siebie.
Niektórym animatorom obecnej sceny proponuję
zapoznać się z zasadą Bumerangu.

SSC mówi że alternatywa dla alokacji w 2004 roku były zwolnienia...
no ale własnie po to wymyślono alokacje żeby przy zwolnieniach odpraw
nie płacić!!! Czy pytano sie komus czy w zamian za USTAWOWĄ odprawę
nie chce odejść z pracy????
SSC mówi ustawa modernizacyjna a ja poprawiam cały czas że to ustawa
LIKWIDACYJNA!!! Alokacja juz w SC była, nic dobrego nie przyniosła.....ale
co dziwne planuja powtórkę.....

Ja mam może mniej ważną uwagę ale zawsze:
Ludzie, którzy studiowali na studiach dziennych przez 5 lat mają gorszą sytuację od ludzi którzy pracowali gdziekolwiek, czyli wykonywali pracę nie mającą związku z żadnymi czynnościami w SC np. sprzedawali w sklepie i przyszli do SC. I teraz np:
- jeżeli pracowałem w sklepie przez pięć lat i przyszedłem do SC to mam 5% dodatku za staż oraz inne pochodne tego
- jeżeli studiowałem to NIE mam 5% za staż pracy oraz pochodnych, natomiast MAM często kredyt do spłacenia za te studia (czyli jakieś 270 PLN miesięcznie mniej)
Dodam, że niejednokrotnie 5 lat studiów to pięć lat ciężkiej pracy i zdobywania doświadczenia.
Jeżeli chodzi o urlop to 5 lat studiów liczy się jako 7 lat pracy więc czemu nie jest podobnie jeżeli chodzi o staż???
Czy nie można tego zmienić aby ludzie wykształceni poczuli się w końcu docenieni za swoją pracę, czas, pieniądze włożone w wykształcenie???
Nie chcę umniejszać żadnych zawodów ani wychwalać ludzi wykształconych ale może czas zacząć chociaż traktować wszystkich równo.
Panie Sławku co pan na to???

Ostatnia edycja:
Cóż ja mogę na to odpowiedzieć. MF nie uwzględniło naszych uwag zgłoszonych do projektu. W tym stanie rzeczy, wobec braku rzeczywistych konsultacji wewnątrzresortowych, dialog przenosimy na grunt pozaministerialny.
Poza tym, w izbach celnych projekty do konsultacji zostały przekazane w ten sposób, że na zgłoszenie uwag jest raptem kilkanaście godzin.
Uważam, że jest to robione celowo, a projekty są przetrzymywane, aby tak się właśnie działo. Jest to ewidentna manipulacja procesem legislacyjnym i kpina z nas wszystkich, których przecież żywotnie te kwestie interesują.

Ostatnia edycja:
z tego co czytam to efektem ustawy modernizacyjnej będzie ,po chwalebnej służbie w policji czy SG wskoczenie do Słuzby tzn.celnej taniej ciszej i spokojniej lepiej dla byłych policjantów czy trepków bo się chłopy nie będą poniewierać w jakiś tam firmach ochroniarskich i kolege można kierownikiem zrobić ,kontynuacja kariery dla byłych mundurowych, albo rewolucja pany albo kopną nas i wepchną byłych mundurowych na emeryturkach--wielu z nich zobaczyło już że na emeryturze nic nie zwojują a tu? jak znalazł.Dla celników obecnych utylizacja o sory ucywilnienie wieczne.

Właśnie dodatek stażowy za lata przepracowane to jest traktowanie równo Panie płaczku. Ja tez mam skończone studia wyższe i 20% liczone od łącznych lat przepracowanych. Według Ciebie powinienem dostać dodatkowe 5% stażowego. Za co? Moim zyskiem jest wykształcenie, które teoretycznie umożliwia mi awans, nie ma ono nic wspólnego ze stażem pracy ponieważ studiując nie pracowałem i żadnego stażu pracy nie mam. Owszem można zmienić lata stażu uwzględniając tylko pracę w UC ale proszę poczytać czym kierował się ustawodawca przyznając taki dodatek.

ALKOR napisał:
"Ja mam może mniej ważną uwagę ale zawsze:
Ludzie, którzy studiowali na studiach dziennych przez 5 lat mają gorszą sytuację od ludzi którzy pracowali gdziekolwiek, czyli wykonywali pracę nie mającą związku z żadnymi czynnościami w SC np. sprzedawali w sklepie i przyszli do SC."

A może powinien to być dodatek za wieloletnią SŁUZBĘ i liczyć tylko lata w cle ale od początku (no może w słuzbie stałej ) czyli po trzech latach 3% po 4 -4 % itd... Jednak takie rozwiązanie pwewnie przez wielu będzie podtrzegane jako niesprawiedliwe. Ciekawe jak to jest w innych słuzbach np. w policji czy tam przekładanie skrzynek w warzywniaku też liczy się do dodatku za wieloletnią służbę.

Właśnie dodatek stażowy za lata przepracowane to jest traktowanie równo Panie płaczku. Ja tez mam skończone studia wyższe i 20% liczone od łącznych lat przepracowanych. Według Ciebie powinienem dostać dodatkowe 5% stażowego. Za co? Moim zyskiem jest wykształcenie, które teoretycznie umożliwia mi awans, nie ma ono nic wspólnego ze stażem pracy ponieważ studiując nie pracowałem i żadnego stażu pracy nie mam. Owszem można zmienić lata stażu uwzględniając tylko pracę w UC ale proszę poczytać czym kierował się ustawodawca przyznając taki dodatek.
Jeżeli to jest równo według Ciebie to widać są różne równości. A "teoretycznie" to możesz sobie.......(pewnie się domyślisz).

Fikcja uzgodnień wewnątrzresortowych:

Projekty dotarły do OC wczoraj po południu a odpowiedź ma być udzielona dzisiaj do 10-tej.
Odpowiedź powinna brzmieć:

JAK W MATRIXIE

tylko, że to nie jest śmieszne

Przeinwestowałeś w studia szanowny Panie, powinieneś korzystać z darmowej nauki w szkole średniej i nauczyć sie czytać ze zrozumieniem(to zakres szkoły podstawowej).

kiedyś...pisałem co o tym sądzę, mówiłem wtedy,że wszystko cokolwiek stało się w cle i nadal dzieje jest kroczącą likwidacją służb celnych w strefie polskojęzycznej i nie dam się od tego poglądu odwieść..przepracowałem w tym zawodzie troszkę lat i mam wyrobiony pogląd już od chwili alokacji celników z zach. granicy na wschód..przez co zrobiono tyle złego i nikt za to nie odpowiedział...wybudowano w eksprsowym tempie terminale tuż przed wejściem /czyt. zaanektowaniem/ Polski do UE nikomu nie służące i za to też nikt nie odpowiedział bo trzeba było "komuś" dać na szybko zarobić, miały tiry jechać pociągami, sam widziałem gotowe już pieczęcie, dokumenty, rampy załadunkowe...łeb temu ukręcono bo byłoby pewnie czyjeś lobby naruszone a w Polsce jak dróg nie bło tak nie ma a te co są rozjeżdżają tiry do granic możliwości stwarzając ogromne zagrożenie dla innych użytkowników drów...za to też nikomu włos nie spadł z głowy, widać są równi i równiejsi...zwiększył sie ruch na przejściach granicznych, które były niemodernizowane i niedostosowane do zwiększonego ruchu granicznego a celnicy taką samą ilością funkcjoinariuszy musieły temu podołać...ukarano za to celników bo przecież nie Min.Finansów...teraz modernizatorzy chcą budować parkingi aby rozładować kolejki zapominając,że ten towar w tirach ma być wywieziony za granicę a nie stać na parkingu tygodniami tyle tylko,że nie będzie stał pod szlabanem w kilometrowych kolejkach a na parkingu, taki parking musi być najbidniej na 200 ciężarówek...może trzeba znowu komuś dać zarobić na szybko?

prawda

Gdyby wtedy, tuz przed "unią" pieniądze przeznaczono na na budowę i modernizację przejść na wschodzie zamiast ładować w te które nigdy nie ruszyły albo przestały być potrzebne może dzisiaj byłoby trochę lepiej. Jedźcie zobaczyć np Zwardoń nigdy nie ruszyło. I tak ze wszystkim w tej służbie było i..wydaje się się że dalej jest. A wszyscy wylewają żale na celnika w oddziale albo na pasie.

odnośnie projektu

Mam właściwe jedną uwagę do projetku ustawy o SC - z tego względu, że dopiero dzisiaj mogłem się z nim wstępnie zapoznać. Niestety kolejny raz chcą nas zrobić w lolo pozorując dialog społeczny (swoją drogą wydaje mi się, że SSC cieszy się czytając to forum, że zamiast rozmawiać o treści tych cudownych projektów zastanawiamy się nad tym kto jest winny remontowi Świecka). W takiej stuacji należy starać się ugrać jak najwięcej przy tym stole. Wydaje mi się, że należy przede wszystkim zrobić wszystko żeby zmienić zapisy art. 1 ust. 4 i 8 projetku wspomnianej ustawy - a to z tego względu, że obecny ich kształt skrzywdzi w większym stopniu dużą część obecnych funkcjonariuszy niż brak zapisu o emeryturach mundurowych (o które oczywiście należy walczyć do końca).
Po pierwsze art. 1 ust 4 powinien zawierać katalog zamknięty zadań, które wykonuje SC - a nie jak jest to proponowane zadania wykonywane w szczególności (i nie należy przejmować się tym, że będzie on zbyt obszerny).
Po drugie art. 1 ust. 8 powinien brzmieć - zadania wymienione w art. 1 ust. 4 wykonują wyłącznie funkcjonariusze celni zwani dalej "funcjonariuszami".

takie zapisy przybliżą nas do innych służb mundurowych, w których cywilami mogą być jedynie osoby nie wykonujące zadań bezpośrednio przypisanych danej służbie..... i nikt nie zostawia takich regulacji do uszczegółowienia w drodze rozporządzenia. Należy pamiętać, że nadmierna blankietowość tego rodzaju aktów pawnych jest opłacalna i wygodna tylko władzy....

Ostatnia edycja:
Szykuje nam się powrót starej kadry, która posiada stopnie przypisane do korpusów oficerskich, w myśl zasady lepszty mierny ale wierny.

Może trochę z opóźnieniem - ale co mnie obchodzi dodawanie uprawnień, inwestycje w sprzęt? zapewnienie sprzetu czy to ergonomicznego biurka i krzesła, dobrze piszącego długopisu, czy fazera a nawet broni palnej jest psim obowiązkiem pracodawcy. To pracodawca ma zapewnić sprzęt do wykonywania obowiązków służbowych i zapisy o tym nie są żadną łaską. Podobnie z uprawnieniami do wykonywania czynności - chcecie abym coś robił to dajcie mi uprawnienia. Mnie obchodzi co ja osobiście będę z tej całej modernizacji miał: wynagrodzenie i socjal. Przecież motywacyjny system wynagrodzeń (pomijając że brak o nim jakichkolwiek konkretów) na niektórych stanowiskach zupełnie się nie sprawdzi. Jeżeli chcecie, aby ludzie tu pracowali to dajcie im godne warunki. Pracownikom z długim stażem pomostówki jeżeli zechcą, młodym perspektywy, poczucie stabilizacji i wynagrodzenie. I nie traktujcie siebie jak wszystkowiedzących a innych (podwładnych) jak kretynów.

szkapa (naprawdę nasza szkapa:)) ma w 100% rację ja si e też podpiduję pod tym postem i jak sądzę wielu innch celnych

emerytury mundyrowe

Poczytajcie co rząd kombinuje przy emeryturach mundurowych - nasze szanse na emwetyury jak w SG spadają do zera?

http://wiadomosci.onet.pl/1736300,11,item.html

najciekawsze:Według minister jest niedopuszczalne, aby po 15 latach służby, 35-letni mężczyźni przechodzili na garnuszek państwa. Prace mają się rozpocząć w połowie roku. Wśród mundurowych zawrzało.

Back
Do góry