Prawa nabyte

piekarz

Użytkownik
Punkty reakcji
2
Witam!
Widzę, że ZZ Celnicy poprosił o sporządzenie opinii na temat awansowania w związku z nową ustawą. Mam pytanie czy sporządzana była opinia dotycząca utracenia urlopów dodatkowych w związku z nową ustawą o SC?

sprostowanie

Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to czy ZZ Celnicy prosił o sporządzenie opinii w związku z tym ,że wielu celników utraciło urlopy dodatkowe , które należały im się przed wejściem w życie nowej ustawy o SC. Chodzi mi o prawa nabyte.

Przed wejściem w życie nowej ustawy o SC urlop dodatkowy naliczany był od całości okresu zatrudnienia. Czyli zatrudnienie w SC i poza nią. Po wejściu ustawy zaliczany jest tylko okres zatrudnienia w SC. Przed nową ustawą wielu z miało już urlopy dodatkowe w wymiarze np 6,7,8 itd dni a później obniżono ją do np 5-ciu. Czy nie było to odebranie już nabytych praw? Dziękuję

Stanowisko MF-u w tej sprawie było takie, że przyznawanie dodatkowych urlopów wg starej ustawy było źle interpretowane i chociaż liczono do tego cały staż pracy i służby, był to błąd. Czyli osoby którym liczono staż z cywila miały "bonus" w postaci dodatkowego urlopu.

art. 44 starej ustawy mówił o prawie do urlopu dodatkowego po 15 latach służby. Nie było precyzyjnego określenia co się do tego okresu wlicza, ale ponieważ użyto sformułowania "staż służby" uznano, że wcześniejsze wliczanie stażu z cywila było bezprawne. Obecnie reguluje to atr 138 w którym wyrażnie napisano, że chodzi o staż służby w Służbie Celnej.

Back
Do góry