praca licencjacka

marta g.

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam :)
Jestem nowym użytkownikiem forum, więc nie wiem, czy mój problem będzie Państwa interesował, ale spróbuję. Piszę prace licencjacką pt: Polska administracja celna w realizacji wspólnej polityki celnej. Potrzebuję informacji o "podnoszeniu poziomu zawodowego funkcjonariuszy przed akcesją do UE". Jak to wyglądało i gdzie mogłabym poszukać więcej informacji (nie licząc Strategii działania 2002+). Czy ktoś mógłby mi pomóc w opisaniu tego procesu?? Jeśli jest to możliwe to proszę pisać na maila: martula00@wp.pl. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam :)

Decyzja....

Wszystko zależy czy chcesz w swej parcy napisać prawdę czy to co jest ogłaszane w oficjalnej propagandzie sukcesu SC ......

Ostatnia edycja:
Oczywiście wolałabym pisać prawdę, ale to może się nie spodobać mojej komisji (o ile prawda jest drastyczna), więc proszę o wersję oficjalną :) Ale jeśli można, to do mojej wiadomości chciałabym znać prawdę ;)

Pomoc??

W takim układzie nie mogę Ci pomóc gdyz nigdy nie byłem dobry w pisaniu powiesci SF .Natomiast sugeruje wizyte w najbliszej Ci siedzibie Izby Celnej i skonatkowanie sie z tamtejszym rzecznikiem prasowym.Mysle że zarzuci Ciebie materiałami propagandowymi na ten temat.I jak mawial pewien czlowiek "....... powtarzane staje sie prawdą....." - bylby to idelany nagłówek tej pracy i jednoczesnie jej motto .....Ale może sie myle (oby)....
Na poczatek przejrzyj sobie to :
http://www.mofnet.gov.pl/dokument.php?const=2&dzial=534&id=26311&PortalMF=76324c402bab57e742b82bbe4f
Natomiast tak to sie odbyło na " reala " .....
http://www.celnicy.pl/archive/index.php/t-209.html
A to tylko mały przykład......

Ostatnia edycja:
do moderatorów wszelkiej maści!

...i do tzw. "ociekajacych doświadczeniem" jak wyżej piszacy idiota!

Ponieważ to forum nie jest forum intranetowym i dla postronnych osób w dość ciekawy w sposób niestety rzutuje na poziom celników polskich, bardzo prosze modów o banowanie kretynów, którzy, jak nazwany ciut wyżej przeze mnie, pozjadali wszystkie rozumy i pewnie bezmyślnie je wraz z zawartością żoładka wydalili, przez co nie potrafiąc udzielić prostej informacji debilizmy dezinformujące (w swoim poczuciu zapewne dowcipne :cool: ) tu zamieszczają!

Marto proponuje wyprawę (osobistą, bądź telefoniczna na początek) do najbliższej Ci Izby Celnej - Wydział Kadr i Szkolenia - tam powinnaś dostać jakieś namiary na szkolenia które w tamtych czasach się odbywały. A potem sama się zorientujesz co dalej robić.

he he ktos tu się zagotował zupełnie niepotrzebnie :D
Mr Robin, na całe szczęście czasy cenzury są czasami słusznie zapomnianymi a forum służy dyskusji i wypowiadaniu swoich poglądów...mi tam wypowiedź MOnety zupełnie nie przeszkadza - to jego święte prawo mieć takie poglądy a nie inne i nie uważam żeby jego wypowiedź w jakis sposób godziła w honor funkcjonariusza...czy gdzieś napisał nieprawdę ? czy nie było alokacji na barbarzyńskich warunkach ? czy ktokolwiek się tymi ludźmi interesował ? to tylko wierzchołek góry lodowej i nie uważam żeby nalezało to zamiatać pod wycieraczkę...na całe szczęście Sławek tego nie robi...i jeszcze jedna prośba na koniec - Robin waż trochę słowa które wypowiadasz, bo albo nie znasz znaczenia słów idiota i kretyn, albo nie rozumiesz zasadności ich stosowania :cool:

Moneta podając link do protokołu uzgodnień ws alokacji kadr:
http://www.mofnet.gov.pl/dokument.php?const=2&dzial=534&id=26311&PortalMF=76324c402bab57e742b82bbe4f

chciał/a na pewno pokazać, że założenia zawsze są szczytne (a temat dotyczy szkoleń), a ich realizacja w przypadku alokacji nie miała nic wspólnego z oficjalnym protokołem:mad:

a zakres pracy dotyczy właśnie okresu przed akcesyjnego

Poza tym stosowano szkolenia "szokowe-natychmiastowe", tzn. dawano termin 10 dni na podjęcie decyzji (wrzesień 2003) ws przeniesienia z likwidowanych izb na WSCHÓD, jak i przy późniejszej alokacji w 2004 i 2005r, a szkolenia? Jak się sam nie nauczysz, to...

Niemieccy celnicy kilkanaście miesięcy przed wstąpieniem RP do UE wiedzieli, gdzie będą pracować (nie tylko w cle), byli szkoleni do nowych zadań lub pracy, a MY... reszta na forum, wystarczy poszukać.

Jednym słowem, o żadnych szkoleniach przed akcesją nie słyszałem, a na pewno nie o pomagających przekwalifikować do innej pracy. Pracę z różnych powodów w związku z alokacją (m.in.brakiem lokali mieszkalnych itp) straciło kilkaset osób.

PS Stało się, ale trzeba zrobić wszystko, aby takie sytuacje się nie powtórzyły!!! i nie da się tego zamieść pod dywan.

PS Zaznaczam, że to dotyczy okresu do 2005r, później jednak szkoleń trochę się pojawiło, MF chyba sobie przypomniało, że przejęło Służbę Celną od 1999r (trochę to trwało) i kadry trzeba szkolić (mogę nie mieć wiedzy o szkoleniach przed 2005, gdyż nikt na dole z moich znajomych na takowe nie był wysyłany) (ja miałem przyjemność być na jednym szkoleniu w 1999r-przed 2005r.)

PS Nie byłbym do końca obiektywny, gdybym nie napisał, że przed 2004 i po w IC Rzepin funkcjonariusze otrzymywali urlopy szkoleniowe (dane o ilości w IC) na studia, jakby nie patrzeć to podnoszenie kwalifikacji i koszty ponoszone przez pracodawcę na urlop szkoleniowy.

Ostatnia edycja:
Tiaa

Służba Celana była do akcesji do UE przygotowana dokładnie tak samo jak cały nasz Kraj. Jeśli chcesz być obiektywna wyszukaj sobie na isip akty prawne związane z funkcjonowaniem SC. Żenujące jest to, że większość podstawowych rozporządzeń wydana została po połowie kwietnia 2004 i funkcjonariusze celni mieli bardzo iluzoryczną możliwość zapoznania się z nimi. Przed 1 maja 2004 uczestniczyłem w kilku szkoleniach, na których jednak nic się nie dowiedziałem, gdyż brakowało aktów wykonawczych i prowadzący nie bardzo wiedzieli o czym mówić. Co udało mi się wyszukać w necie - wypaliłem na płytkach CD i rozdałem załodze. 30 kwietnia do godz 22 generowałem ewidencje do WPR. Naczelnik, który w tym czasie wizytował przejście na którym pracowałem zgotował mi w związku z tym tzw. zjobkę - dlaczego tak późno. Jeśli chcesz dokładniejszych info - pisz: myscherieu1@onet.eu . pozdr.

Back
Do góry