Praca jako celnik

piotrek5222

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam. Przepraszam, że zaśmiecam Wasze forum, ale chciałbym dowiedzieć się na chwilę obecną więcej o pracy w tym zawodzie. Napisałem tutaj bo nikt inny niż Wy celnicy nie odpowie mi lepiej. Mam 25 lat, skończyłem studia inżynierskie na kierunku spedycja i obsługa celna. Pracuję w spedycji, ale zastanawiam się nad zmianą pracy. Warto się w to pchać? Jakie są zarobki (oczywiście nie myślę o kokosach na początku, ale czy można po kilku latach pracy godnie żyć), zalety, wady itp. Proszę o szczerość w odpowiedziach. Dzięki i pozdrawiam.

Nie zaśmiecasz. Na dzień dzisiejszy, na wejściu netto nie całe 2000pln, potem co 5 lat awans 30pln za stopień netto (nie wygłupiam się). Reszta zależy od stanowiska. Po 10 latach ludzie zarabiają średnio ok 2500pl. po 20 latach ponad 3000pln. Jak będziesz miał konkretnego przełożonego (nie lansera) to i praca nie będzie Cię dołować. Praca dość stabilna, czasami nie do przerobienia, często w nerwach. Jak dzisiejsze czasy skażona statystykami, które nic nie wnoszą. Jak nie masz zbyt wygórowanych aspiracji to próbuj. Są różne stanowiska od pracy operacyjnej do biurowej. Obecnie w ramach KAS (Krajowa Administracja Skarbowa) przy połączeniu z cłem duża cześć naszych stanowisk podobno ma być ucywilniona. Jeszcze nie mamy wiedzy jak to będzie wyglądać od "kuchni".
Powodzenia

Obecnie Służba Celna jest tak niejednolita (Ust.SC art1- ha,ha,ha !) i zajmuje się wszystkim po trochu, od sasa do lasa, że powinieneś napisać gdzie konkretnie aplikujesz, bo różnice mogą być kolosalne. Jeśli jesteś ze spedycji więc chyba strasz się trafić do klasycznego celnictwa a to nie są najbardziej doceniane komórki. Mimo wszystko powodzenia.

Back
Do góry