Powtórne przyjęcie do służby celnej.

Darek19

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Czy znacie przypadek, że ktoś był funkcjonariuszem służbie celnej przed 2009 rokiem i po dłuższym okresie pracy poza służbą znowu został do niej przyjęty ponownie. Interesują mnie informacje odnośnie zachowania poprzedniego stopnia i stanowiska.

Czy znacie przypadek, że ktoś był funkcjonariuszem służbie celnej przed 2009 rokiem i po dłuższym okresie pracy poza służbą znowu został do niej przyjęty ponownie. Interesują mnie informacje odnośnie zachowania poprzedniego stopnia i stanowiska.
był kolega który pracował kilka lat za granicą w agencji celnej i ponownie się zatrudnił ale to było w okolicach 94-95 roku. wrócił na to samo stanowisko.
Obecnie, cóż z ustawy mianowanie na stopień jest dożywotnie art 193 ust 1 ustawa o KAS. co do samego stanowiska, na to bym nie liczył. Nie musi być że będzie niższe ale jest to możliwe. Mnie przywracając do służby zaproponowali niższe, nieco. Ale to by pewnie mnie zniechęcić, bo inaczej e mieściłem się w banasiowej granicy 6500 itp.

Dzięki za info. Ja odszedłem na własną prośbę w 2007r. i teraz nie chcą uznać mojego poprzedniego stopnia i stanowiska. Szukam kogoś kto był w podobnej sytuacji.

Skoro odszedłeś w 2007 to nie wrócisz do swojego stanowiska i stopnie, bo ich już nie ma, Po 2009 wszystko się zmieniło. Rewident czy aspirant z 2007 r., chociaż nazwy takie są i dzisiaj niekoniecznie odpowiadają wprost tamtym stopniom. Teraz mamy podział na korpusy i stopni jest więcej (chyba o 4).
Wprawdzie przy dobrej woli mogliby zastosować algorytmy jakie stosowano przy zmianie stopni wprowadzonej ustawą z 2009 r,m ale czy muszą?
Jeśli chodzi o stanowisko to wprowadzone wartościowanie wszystko poprzewracało. Były przypadki, że młodsi kontrolerzy zostali ekspertami, a eksperci specjalistami, więc tutaj nie było żadnych zasad i moim zdaniem możesz liczyć tylko na stanowisko jakie jest w obecnym naborze, czyli młodszy specjalista lub specjalista (zależy to od izby)

Dzięki za info. Ja odszedłem na własną prośbę w 2007r. i teraz nie chcą uznać mojego poprzedniego stopnia i stanowiska. Szukam kogoś kto był w podobnej sytuacji.
zdaje się że stanowiska od stopni rozdzielili w 2009. Nie mająco uznawac bo nie ma przełozenia na stopień a stanowisko to jest to na które cię przyjmują. Coś mi się tak wydaje

zdaje się że stanowiska od stopni rozdzielili w 2009. Nie mająco uznawac bo nie ma przełozenia na stopień a stanowisko to jest to na które cię przyjmują. Coś mi się tak wydaje
W 2009 tylko zmienili stopnie i stanowiska. Przy stopniach utworzono podział na korpusy, zwiększyła się ich liczba.
Stopnie wprowadziła w Służbie Celnej pierwsza ustawa o SC z 1999 r., wtedy można powiedzieć rozdzielili stanowiska od stopni, przy czym, do 2009 roku była korelacja pomiędzy stanowiskiem i stopniem tzn. dla każdego stanowiska był określony maksymalny stopień.
Dzisiaj w teorii młodszy specjalista może być oficerem starszym, nie ma formalnych przeciwwskazań.,

w 99 miałem inspektora i nic po zatym i mineło jeszcze parę lat zanim mi przerobili na starszego dyspozytora ale ale nic poza tym nie było. Stopnie i stanowiska to chyba od 2010

Niestety @heisenberg, pamięć Cię zawodzi przez te reformy robione co kilka lat. Doskonale pamiętam, jak w 1999/2000 roku zmieniałem naszywki na kołnierzu munduru. Do 1999 roku na kołnierzu były oznaczenia stanowisk, a od 1999 stopni. Jeśli przed 99 r byłeś inspektorem i dostałeś stopień młodszego dyspozytora to mogłeś tego nie zauważyć na kolnierzu, bo oznaczenie było takie samo. Stopnie mamy od 1999. Sprawdź sobie w ustawie o SC z 1999
art 8
1613051143344.png

Przed 1999 oznaczało to inspektora (stanowisko) lub kierownika zmiany, a po 1999 r oznaczało to stopień mł. dyspozytora.
Później (2005 rok) zaczęły wchodzić nowe wzory mundurów i oznaczeń stopni, gwiazdki trochę zmieniły układ i np mł. dyspozytor (stopień), wyglądał tak
1613051435698.png

a starszy dyspozytor to był maksymalny stopień przysługujący inspektorowi i wygladał tak
1613052000773.png
a później tak
1613052051966.png
To tylko tak dla odświeżenia pamięci

Ostatnia edycja:
młodszego nie miałem :). Ok stopnie zastąpiły stanowiska. Więc nie było stanowisk. Stanowiska i stopnie pojawiły się później.

młodszego nie miałem :). Ok stopnie zastąpiły stanowiska. Więc nie było stanowisk. Stanowiska i stopnie pojawiły się później.
NIE. Stopnie nigdy nie zastąpiły stanowisk.
Do 1999 mieliśmy tylko stanowiska.
Od 1999 do stanowisk doszły stopnie i mieliśmy od tego czasu jedno i drugie. Chociaż od tego momentu na kołnierzach a później na pagonach nosiliśmy oznaczenia stopni, to w praktyce używano nazw stanowisk (pieczątki, protokoły, itp) i ludziom długo się myliły stanowiska i stopnie.
W 2009 dotychczasowe stopnie zastąpiono nowymi, stosując jakieś algorytmy Kapicy. Zmieniły się też stanowiska w ramach pamiętnego wartościowania.

Podsumowując, od 1999 roku mamy stanowiska i stopnie, chociaż w międzyczasie zmieniały się oznaczenia i nazwy

Back
Do góry