Powroty do służby!?

szamot

Użytkownik
Punkty reakcji
5
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów...nie bywam tu często aczkolwiek biorąc pod uwagę fakt iż 12 lat przepracowałem w naszej służbie czasami zdarza mi się cos przeglądnać.

Mam nastepujące pytanie do wszystkich mądrych funkcjonariuszy.Kilka lat temu z pewnych powodów zostałem zwolniony ze służby...było to dość dawno....wyrok uniewinniający....cofnięcie sprawy do ponownego rozpatrzenia...drugi wyrok uniewinniający i na horyzoncie pojawia się poważna szansa powrotu do służby.Zaraz po zwolnieniu podjąłem pracę w której pracuję do chwili obecnej.Chciałbym wrócić najprawdopodobniej do służby ale......w firmie której jestem zatrudniony chciałbym wziążć urlop bezpłaty na około 2 lata i po takim okresie chciałbym podjąć jakąś wiążącą decyzję.Chciałbym zostawić sobie pewien wentyl bezpieczeństwa.Czy ktoś zna być może jakis analogiczny przypadek,co na to dyrektor izby celnej,w ustawie o służbie celnej nic mądrego nie wyczytałem,czy są jakieś prawne przeciwskazania do tego typu zadziałania.
Bardzo proszę o ewentualne odpowiedzi lub też podpowiedzi jak to przebrnąć.

Jeśli to nie żart, to nie rozumiem. Zazdrosna żona mnie rzuciła i znalazłem sobie drugą kobietę. Teraz jednak żona uznała, że jej podejrzenia były bezpodstawne. Chcę wrócić do żony, ale obecna partnerka też mi się podoba. Poradźcie co mam zrobić. Najlepiej by było wrócić na jakieś dwa miesiące i zobaczyć jak jest, a potem podjąć wiążącą decyzję. Odpowiedź: Zwiąż się z facetem, to teraz modne.:rolleyes:

Generalnie nie potrzebuję takich wywodów z których wynika ...nic!!Pytanie było do wszystkich mądrych funkcjonariuszy......raczej nie doczytałeś!

Raczej będzie Ci trudno złapać dwa koty za jeden ogon.

Każdy funkcjonariusz ma obowiązek uzyskać zgodę na dodatkowe zatrudnienie, o ile się nie mylę za wyjątkiem działalności nazwijmy to pedagogicznej. Wg mnie nie ma znaczenia to, że nie będziesz pobierał wynagrodzenia. Tak więc pisz od razu dwa podania. I wykaż, że Twoja praca w firmie X nie będzie stała w kolizji z pełnieniem służby, nie narazi Cię też na podejrzenie stronniczości przy wykonywaniu obowiązków służbowych.

Choć mogę się mylić.

Ostatnia edycja:
Generalnie nie potrzebuję takich wywodów z których wynika ...nic!!Pytanie było do wszystkich mądrych funkcjonariuszy......raczej nie doczytałeś!

Nie obawiasz się, że przy takim zastrzeżeniu ... nikt nie odważy się na odpowiedź ?! Pozwolę sobie tylko zwrócić Twoją uwagę, iż ustawa przewiduje ograniczenia dotyczące zatrudnienia, a skoro piszesz "... chciałbym wziążć urlop bezpłaty na około 2 lata ...", to raczej nie jesteś pracownikiem naukowym, no i nadal byłbyś pracownikiem (tyle, że na urlopie bezpłatnym).

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów...nie bywam tu często aczkolwiek biorąc pod uwagę fakt iż 12 lat przepracowałem w naszej służbie czasami zdarza mi się cos przeglądnać.

Mam nastepujące pytanie do wszystkich mądrych funkcjonariuszy.Kilka lat temu z pewnych powodów zostałem zwolniony ze służby...było to dość dawno....wyrok uniewinniający....cofnięcie sprawy do ponownego rozpatrzenia...drugi wyrok uniewinniający i na horyzoncie pojawia się poważna szansa powrotu do służby.Zaraz po zwolnieniu podjąłem pracę w której pracuję do chwili obecnej.Chciałbym wrócić najprawdopodobniej do służby ale......w firmie której jestem zatrudniony chciałbym wziążć urlop bezpłaty na około 2 lata i po takim okresie chciałbym podjąć jakąś wiążącą decyzję.Chciałbym zostawić sobie pewien wentyl bezpieczeństwa.Czy ktoś zna być może jakis analogiczny przypadek,co na to dyrektor izby celnej,w ustawie o służbie celnej nic mądrego nie wyczytałem,czy są jakieś prawne przeciwskazania do tego typu zadziałania.
nie głupie,
wracaj weź urlop bezpłatny
może twoje byłe stanowisko to obecnie expert to masz cztery i pół koła na rękę za psi ...
jak ci nie dadza to do sądu i dadzą
pozdr

Napisał szamot

Państwo polskie upokorzyło mnie już dość dostatecznie....nie chcę opisywać szczegółów ale naprawde mam co opowiadać.Co do obecnej pracy generalnie nie mogę narzekać.Po powrocie nie wiem co mnie czeka....jak zostanę zewryfikowany.....jakie dostanę uposażenie....i co najistotniejsze nie jest to w bezpośredniej bliskości miejsca zamieszkania.Nie boję się tych kilku lat przerwy,o to jestem spokojny.Na przychylność dyrekcji nie liczę...zupełnym idiotą nie jestem,mam świadomość tego że nikt na mnie nie czeka.Dlatego chciałbym się zabezpieczyć,mieć czas podjąć decyzję co dalej....?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Ustawa o Służbie Celnej
Art. 109.
1. W przypadku prawomocnego:
1) umorzenia postępowania karnego lub postępowania karnego skarbowego ze względu na okoliczności wymienione w art. 17 § 1 pkt 1, 2 i 6 Kodeksu postępowania karnego,
2) uniewinnienia,
3) uchylenia prawomocnego wyroku skazującego
-€” funkcjonariusza, na jego wniosek, przywraca się do służby na poprzednich warunkach.
2. W przypadkach, o których mowa w ust. 1, funkcjonariusz powinien zgłosić się do służby w terminie 7 dni od dnia uprawomocnienia się wyroku.

Po uprawomocnieniu się umorzenia czy uniewinnienia masz 7 dni na zgłoszenie się do służby. Nic dodać, nic ująć. Jeżeli tego terminu nie zachowasz to możesz najwyżej zacząć od zera.

Ale co Ci jeszcze wyjaśnić? Jeżeli faktycznie byłeś celnikiem to powinieneś dobrze wiedzieć, że nie wolno nam podejmować żadnej dodatkowej pracy zarobkowej. Jeżeli już - to wyraża na to zgodę Dyrektor danej Izby. Są pojedyncze przypadki gdzie takowy Dyrektor daje zgodę, ale co najwyżej na wykładowcę lub kogoś podobnego. Aczkolwiek z doświadczenia wiem, że zgód nie są do tego skorzy, nawet jeżeli dodatkowa robota nie związana jest w ogóle z cłem.

Więc musisz być chyba nieźle zdesperowany skoro chcesz wrócić do firmy na najniższe stanowisko z najniższym uposażeniem. Dlaczego nie zgłosiłeś się do służby po upływie 7 dni.

A zatajać fakt iż w jakiejś firmie jesteś tylko na urlopie bezpłatnym to nie radzę, bo z takiego zarzutu to na pewno się nie wybronisz.

Back
Do góry