Porozumienie ZZ w AP, SC i UKS

Wschodnia Tamożnia

Użytkownik
Punkty reakcji
26
Sławku.
Powiedz nam jaką liczebność reprezentują związki z którymi podpisałeś porozumienie?
Czy pozostałe związki SC wykazują choć cień zainteresowania tym co się dzieje?
Co z tą plotką na temat umowy na pół roku?
Co z przepisami przejściowymi?
U nas na oddziale (granica) aż huczy na ten temat.
Pozdrawiam

Porozumienie

Podpisane niżej Związki Zawodowe na spotkaniu w dniu 18 lutego 2016r. wyraziły zaniepokojenie koncepcją konsolidacji Administracji Podatkowej, Urzędów Kontroli Skarbowej i Służby Celnej, nie znajdując dla tego pomysłu korzyści dla interesu publicznego.

W związku z powyższym podpisane Związki Zawodowe zawiązują Porozumienie w celu podejmowania wspólnych działań w celu ochrony interesu publicznego oraz w zakresie ochrony praw pracowniczych poszczególnych struktur, o których mowa w projekcie o Krajowej Administracji Skarbowej

Podpisali z ramienia ogólnopolskich Związków Zawodowych:

1. Sławomir Siwy Przewodniczący ZZ Celnicy PL
2. Teresa Raczyńska-Wiśniewska - Przewodnicząca Zarządu Federacji ZZ Pracowników Skarbowych
3. Wiceprzewodniczący Zarządu Federacji ZZ Pracowników Skarbowych - Mieczysław Sajler
4. Lidia Hawryszko - Przewodnicząca Ogólnopolskiej Federacji ZZ Działających przy WUS
5. Urszula Derfel - Ogólnopolska Federacja ZZ Działających przy WUS

Porozumienie zostało podpisane przez największe centrale związkowe działające w AP,SC i UKS.

Oto treść maila, która została dzisiaj wysłana do innych ZZ:

"Dzień dobry

Przesyłam Porozumienie podpisane przez Ogólnopolskie Związki Zawodowe działające w UKS, Służbie Celnej i Administracji Podatkowej.

Zgodnie z prośbą o przekazywanie krytycznych uwag wobec KAS przekazaną na spotkaniu z Ministrem Marianem Banasiem w dniu 18 lutego 2016r., podpisane Związki Zawodowe wypracują i przedstawią merytoryczne stanowisko zawierające zagrożenia jakie niesie reforma KAS dla interesu publicznego i wpływów budżetowych oraz koncepcje koniecznych reform w ww. instytucjach.

Z poważaniem
Sławomir Siwy
ZZ Celnicy PL"

Ostatnia edycja:
Sławku proszę o stwierdzenie słowami tak czy nie Pozostał na tylko protest bo jest opór MF.?.

My nie możemy protestować ! a to czy tamto to na pewno nie na forum. Po to mamy swoje małe - o zgrozo na przekór MF - małe centrale w oddziałach :)

Odpowiadając na pytanie o liczebność ZZ - Porozumienie podpisały największe centrale związkowe działające w SC, AP i UKS.
Federacja ZZ Pracowników Skarbowych to około 60 organizacji w US i IS i około 6 UKS.

Ostatnia edycja:
Scc nas popiera?! Przecież kas to jego pomysł!!!!!!!!!!! Bzdura ! Przeciąganie na czasie i tyle ! Co było w 2007 r ? Zapomnieliście? Facet ma wizję i za wszelką cenę chce ją zrealizować! Jeśli są dziury w prawie to trzeba zmienić prawo a nie robić konsolidację za grube miliony!!!!

Ślijcie na razie pisma do Ministra Finansów. Zaufajcie mi. Na tym etapie to jest najwłaściwsza forma działań.
SSC nas popiera.

Uważam, że nie mamy chyba powodu ( przekonaliśmy się wielokrotnie), aby nie wierzyć w słowa... Sławka. Musimy jedno zrozumieć, a jeżeli rozumiemy, to przyjąć do... wiadomości: Sławek ma z pewnością więcej wiedzy w interesującym nam temacie niż może jej na tym etapie... przekazać... Poza tym informacje na ogólnych forach, to też wiedza dla tych z drugiej strony stołu na temat ewentualnych naszych następnych... kroków. Musimy o tym... pamiętać... :cool:

Ślijcie na razie pisma do Ministra Finansów. Zaufajcie mi. Na tym etapie to jest najwłaściwsza forma działań.
SSC nas popiera.
Pismo wysyłać do Ministra Finansów, czy do posłów, bo do posłów wysłałem. SSC nas popiera? Nie mogę się dopatrzeć takiego fragmentu w jego ostatnich wypocinach. Generalna zasada.
NIE UFAJ POLITYKOM !!!!!!!
Sławek pozdrawiam Cie z najwyższym uznaniem za Twoje zaangażowanie.

Widzicie drodzy co się dzieje. Nie stójcie z boku. Czy o nasze celnicze sprawy walczą dzisiaj jacyś dyrektorzy albo ktoś z oficjeli? Nie. Jest tylko jeden podmiot. Dlatego jeszcze raz. Możecie poprzeć wykazując solidarność zawodową i zapisać się do związku. To niewiele ale jak dużo. Goście którzy działają w naszym imieniu są przygotowani ale na takie wsparcie na pewno liczą. To poważny argument że ktoś bardzo silny i rosnący jeszcze w siłę siada do stołu.

Witam! Proszę wykrzesajcie z siebie jeszcze trochę i masowo wysyłajcie emaile do Ministra Fimansów oraz do adresatów w rozdzielniku, ja osobiście wysłałem jeszcze do KP PO i KP PSL tj.tych, którzy poparli projekt obywatelski podczas 1-go czytania.Zróbmy to, bo to jest w zasięgu każdego z nas, tak jak zbieranie podpisów. Pełna mobilizacja przez weekend. Pozdrawiam brać celniczą.

Ostatnia edycja:
Scc nas popiera?! Przecież kas to jego pomysł!!!!!!!!!!! Bzdura ! Przeciąganie na czasie i tyle ! Co było w 2007 r ? Zapomnieliście? Facet ma wizję i za wszelką cenę chce ją zrealizować! Jeśli są dziury w prawie to trzeba zmienić prawo a nie robić konsolidację za grube miliony!!!!

już ci pisałem - ochłoń facet, my mamy przywódcę - Sławka, mamy do niego zaufanie, zdobywał je wiele lat

wyskoczyłeś trzy dni temu i próbujesz nami sterować prowokatorze? gdzie byłeś wcześniej? nie czułeś potrzeby działań w 2008, przy alokacjach, przy ustawie o sc, wartościowaniu, walkach o emki, gruszę

powiem krótko - chcesz to pomagaj - ale na zaufanie i poparcie musisz zapracować, póki co posłuchaj Sławka, na razie maile, zapisy do zz,

zaakceptuj przywództwo Sławka

A nie uważacie, że skoro SSC jest za nami, to dla chociażby uspokojenia zaczynającej narastać frustracji mógłby wydać oficjalne oświadczenie w którym bym przeczytał - "Bez względu na reformę w MF polegającej na utworzeniu KAS, wszyscy celnicy pracujący dziś w strukturach SC bez względu na sytuacje po utworzeniu KAS, otrzymają propozycję skorzystania z zaopatrzenia emerytalnego zgodnego z projektem obywatelskim jak i wyrokiem TK z 2015 roku bez ograniczenia dolnego progu daty zatrudnienia. Moje starania jak i pozostałych członków rządu idą w tym samym kierunku. Emerytury dla celników są niepodważalne"
Oczywiście to tak w dużym skrócie, ale wiadomo o co chodzi.
Jak Wam to brzmi?

Ostatnia edycja:
a nie uważasz że oświadczenie Premiera Rządu RP miałoby większą wartość?

takie oświadczenia już były

to raczej kwestia kształtu ustawy

zaufajmy Sławkowi - przecież swoimi działaniami wielokrotnie udowodnił własną determinację i skuteczność

nie o wszystkim może też pisać wprost

oby nie było potrzeby stosowania środków ostatecznych - bo wtedy już odwrotu nie będzie - dla żadnej ze stron

Back
Do góry