Organ celny I instancji = Naczelnik UC.
Organ celny II instancji = Dyrektor IC.
Sprawę prowadzą organy państwowe, na podstawie kompetencji ustawowych przysługujących organom celnym. Moje postępowanie dyscyplinarne wszczął i prowadził osobiście NUC Opole.
Sprawa została przekazana do MF. SSC od dnia wejścia w życie ustawy o SC jest również organem i on orzeknie w sprawie.
Wcześniej organ państwowy - DIC Opole, wszczął postępowanie o moje zwolnienie, wbrew orzecznictwu sądów administracyjnych, wbrew orzecznictwu ETPCZ, wbrew ustawie o ZZ, wbrew logice. Prawie wszyscy w IC Opole mówili, że wszczęcie nastąpiło na polecenie Resortu Finansów. Skoro nie udało się zwolnić S.Siwego w postępowaniu administracyjnym, to trzeba wszcząć post. dyscyplinarne, które trwało od maja 2009r. i zostało wszczete przez NUC wbrew opinii rzecznika dyscyplinarnego, który od razu stwierdził, że dowodowo nie ma możliwości, aby prowadzić postępowanie dyscyplinarne - brak oryginału moich wypowiedzi, a organy nie dążyły w postepowaniu do ustalenia stanu faktycznego, pozyskania oryginału nagrania.
Obecnie DIC pomija mnie w premiowaniu, awansowaniu. Czyni to, mimo iż premia z 3% ma charakter regulaminowy, jak równiez wbrew wykładni SN.
A teraz z innej beczki.
W procesie mianowań funkcjonariuszy, wg dwóch renomowanych kancelarii prawniczych doszło do złamania prawa. Nadto mimo wyraźnej linii orzeczniczej NSA i SN w kwestii wykładni zwrotu ustawowego, organy państwowe orzekają w decyzji/akcie mianowania w sposób odmienny, bo tak im zasugerował inny organ państwowy SSC. Organy państwowe nie rozpatrują wniosków funkcjonariuszy, które zostały masowo do nich złożone. Orzekają wbrew przesłankom ustawowym, bo tak zasugerował im inny organ - SSC.
inna sprawa. Z ustawy budżetowej na 2009 rok znika ponad 48 mln wbrew tejże ustawie, jej noweli z lipca 2009.
Nie będę pisał o poczynaniach innych co poniektorych DIC, bo powyższe jest chyba wystarczające, aby zadać retoryczne pytanie:
Czy Ty test uważasz wciąż, że to jest normalne zachowanie organów państwowych w państwie prawa?
PS.
CELNICZYNA.
Proszę do mnie napisać swobodnie na
slawomir.siwy@celnicy.pl
Związek, na moją prośbę, nie będzie prowadził akcji zainicjowanej w niniejszym wątku. NAJWIĘKSZE WSPARCIE DLA MNIE, WYRAźNA INFORMACJA, ŻE POPIERACIE NASZE DZIAŁANIA, INICJATYWY NASZEGO ZWIĄZKU, TO PO PROSTU CZYNNE WSPARCIE POPRZEZ ZłOŻENIE DEKLARACJI CZŁONKOWSKIEJ
http://zz.celnicy.pl/tekst-98.html. Ewentualne odrębne wpłaty na rzecz Związku, są także możliwe niezależnie od celu na jaki zostaną zadeklarowane. Darowizna wpłacona w tych dniach, pozwoli nam i całemu środowisku pracowniczemu pełniej korzystać z usług dobrych prawników w walce z niepoprawnymi praktykami organów państwowych.