"Polska zaoszczędzi na pomostówkach..."

rybka

Użytkownik
Punkty reakcji
5
http://emerytury.wp.pl/kat,72636,wid,10421201,raportwiadomosc.html

"Rząd przyjął we wtorek projekt ustawy o emeryturach pomostowych. Ustawa obejmie około 240 tys. osób."

CZY DOBRZE LICZĘ, ŻE MY W CAŁOŚCI Z TEJ GRUPY STANOWIMY JAKIEŚ 5 % ?!
JAKI % STANOWIMY W GRUPIE NIE OBJĘTEJ USTAWĄ ??

CZY NASZ KOCHANY RZĄD WIE JAK NIKŁYCH WYDATKÓW WYMAGAŁOBY COŚ DUŻO BARDZIEJ OPŁACALNEGO - POZYTYWNE ZAŁATWIENIE SPRAW SŁUŻBY CELNEJ ? ...:confused:

Zdaniem Michała Boniego, szefa Zespołu …..
…….. Według naszych wyliczeń do roku 2015 skala zmniejszenia wydatków na grupy społeczne, które dziś korzystają z przechodzenia na wcześniejszą emeryturę, to łącznie ok. 16 mld zł. Dziś grupa ludzi w wieku 50-60 lat liczy 6,5 mln, z czego pracuje zaledwie 1,2 mln. Chcemy, by wtedy pracowało o 500-600 tys. osób więcej………..

Dziś grupa ludzi w wieku 50-60 lat liczy 6,5 mln.

Z 6,5 mln pracuje zaledwie 1,2 mln (5,3 mln nie pracuje).
W 2015 roku grupa ludzi w wieku 50-60 lat będzie liczyć ??????
Chcemy, by wtedy pracowało o 500-600 tys. osób więcej (chyba niż dzisiaj) czyli 1,7 mln.
W 2015 roku z ????? mln ludzi w wieku 50-60 lat pracować będzie aż 1,7 mln i tylko ????? mln nie będzie pracować.

Ostatnia edycja:
Od stycznia nie bedzie już wcześniejszych emerytur a jedynie emerytury pomostowe dla 60 zawodów.
Celnicy m.in. stracą status pracowników zatrudnionych w szczególnym charakterze.

Nie tak dawno miałem przyjemność rozmawiać z byłym już wojskowym ,co "odsłużył" w naszej kochanej armii 21 lat. Ma na rękę 2200 zł, cieszy sie doskonałym zdrowiem bo się-jak sam powiedział-," oszczędzał", i teraz podjął jeszcze pracę jako nauczyciel.
Mój kolega ze studiów pracuje w SG 13 lat, jest majorem , a więc za dwa lata przejdzie na emeryturę (jak zechce). Sam mi powiedział, że ma arytmię ,bo się nie " oszczędzał".
Następny mój kolega ( były wojskowy po zasadniczej szkole budowlnanej) odsłużył 15 lat( zrobił jakąś podchorążówkę w międzyczasie), ma emeryturę ok. 1600 zł, zajmuje się szemranymi interesami, bo to go zawsze pociągało jak mi wyznał.
Mój ojciec przepracował 47 lat, ma 81 lat na karku i 1160 zł emerytury. I nie narzeka.

Ostatnia edycja:
W tej sprawie również popieram Prezydenta.

Może to nie ten temat, ale mam pytanie ?
Jak sprawa emerytur wygląda w Niemczech. Mam na myśli Zoll i byłe BGS?
Kiedy przechodzą na emeryturę niemieccy policjanci?
Kto wie niech napisze.

Popierając emerytury pomostowe, popiera się m.in. marne płace w budżetówce. Prezydent wie doskonale, że wcześniejszych emerytur (i KRUS) nie może być w dalszym ciągu bo budżet w końcu padnie. PiS też miało projekt znoszący wcześniejsze emerytury zbliżony do Platformy. Teraz o tym nie pamięta, podobnie Prezydent...

Popierając emerytury pomostowe, popiera się m.in. marne płace w budżetówce. Prezydent wie doskonale, że wcześniejszych emerytur (i KRUS) nie może być w dalszym ciągu bo budżet w końcu padnie. PiS też miało projekt znoszący wcześniejsze emerytury zbliżony do Platformy. Teraz o tym nie pamięta, podobnie Prezydent...

Nie przesadzaj z tymi niskimi płacami w budżetówce. Są zawody, gdzie płace są faktycznie niskie-o tym które nie bedę się spierał, bo to względne.
Mnie interesuje jak sprawa wygląda w DE, z podobnymi formacjami co w Polsce.
Skoro kolejne rządy nie potrafią przeprowadzić dobrej reformy emerytalnej to nadal bedziemy tkwić w tzw. feudaliźmie emerytalnym, gdzie zdrowe osobniki po 15 latach pracy mają emeryturę, a większość społeczeństwa ma pracować do 65 r.
Nie odnoszę tego tematu do naszego statusu-głównego postulatu- nabycia praw emerytalnych po 15 latach służby.Ale jeśli kilkuset tysiącom trzydziestokilkulatków i starszym od iluś tam lat funduje się emerytury na koszt pozostałych pracowników to to jest O.K?
Zamiar mego post jest taki , skoro tak trudno dojść do jakiegokolwiek konsensusu w sprawie naszych emerytur, to może warto zobaczyć jak to jest w sąsiednich krajach...

To wszystko pięknie brzmi, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nawet jak zniosą wcześniejsze emerytury i KRUS to płace w budżetówce znacząco się poprawią. Zyskają co najwyżej ci na samej górze...

tak, jesteśmy grupą zawodową, która praktycznie nie ma ustawy emerytalnej, taka jest prawda, prawdą jest również to,że rząd tak poprzedni jak i obecny nic w tej kwestii nie uczynił co satysfakcjonowałoby celników, dzisiaj od rana posłowie debatują na temat emerytur pomostowych i niemalże każdy poseł zabierający głos porusza ten sam temat-nie objęcie w projekcie emerytur pomostowych nauczycieli a co o nas? nic! nikomu nie przyszło do głowy powiedzieć słowa o zawodzie celnika...nikt nie raczy zauważyć,że celnik to ten człowiek-funkcjonariusz, dla którego nie ma świąt, nie ma niedziel i urlopów w okresie wakacyjnym, nie ma nocy przespanych, są natomiast noce spędzone pod gołym niebem bez względu na warunki pogodowe itp. dlaczego ignoruje się człowieka? nie objęcie tej grupy zawodowej ustawą emerytalną dla służb mundurowych to czyste wykroczenie przeciwko człowiekowi wykonującemu ciężkie obowiązki funkcjonariusza w służbie kraju a warunki pracy wcale się nie poprawiły! aktywność zawodowa moja i moich rówieśników już dawno przeminęła, trwaliśmy w tym zawodzie z nadzieją,że w wieku kobiety 55 a mężczyźni 60lat odejdziemy na zasłużoną emeryturę a tymczasem i tego przywileju nas pozbawiono nie mówiąc już o innych metodach pozbywania się ludzi z tego zawodu bez względu na ich doświadczenia zawodowe, nie jeden funkcjonariusz byłby jeszcze aktywny w tym zawodzie, gdyby warunki pracy i płacy były godziwe i normalne a w chwili obecnej cofnęliśmy się jako grupa zawodowa daleko wstecz, nie widzę już przyszłości dla tej grupy zawodowej i nie wierzę w realizację naszych dążeń.

W niemieckiej policji ,BGS- obecnie policji federalnej, Zoll, emerytem zostaje się w wieku 60 lat, po przepracowaniu 35 lat. Można wcześniej nabyć prawa emerytalne tj. w wieku 55 lat, ale też trzeba przepracować 35 lat i wówczas emeryt otrzymuje 75 % przyszłej emerytury.
Dotyczy to również nauczycieli.

Do Amicusa

Nie tak dawno miałem przyjemność rozmawiać z byłym już wojskowym ,co "odsłużył" w naszej kochanej armii 21 lat. Ma na rękę 2200 zł, cieszy sie doskonałym zdrowiem bo się-jak sam powiedział-," oszczędzał", i teraz podjął jeszcze pracę jako nauczyciel.

Nikt ci nie bronił iść Panie Amicus na Wyższą Szkołę Oficerską i potem służyć w różnych miejscach, zazwyczaj daleko od rodziny i bliskich-tam jest prawdziwa służba a nie to co nasza pożal się Boże przyzakładówka.:eek:

do lotka

Panie Lotek, wiem co to WAT, bo przez parę latek( nie lotołem tam ot tak sobie), ale bardziej podoba mi się mundur w kolorze jaki noszę niż w ciapki.
Wkrótce nasz służba też zacznie przypominać zielone garnizony, tylko po 15 latach raczej ciężko nam będzie zostać emerytem. Nie zazdroszczę innym służbom mundurowym ich praw nabytych, ale bardziej dziwię się uporowi rządzących w dążeniu do podtrzymania stanu dyskryminacji emerytalnej w służbach mundurowych( czyt. SC względem innych).

Zgadzam się amicus w zupełności i dodam jeszcze jedno nasza służba w porównaniu z innymi jest bardzo nieliczna- więc objęcie nas systemem emerytur mundurowych jest dużym obciażeniem wydaje mi się że nikt tego nigdy porządnie nie policzył, raczej jest- "nie bo nie"- teraz coś drgnęło ale chyba z powodu zapowiedzi protestów tak dla uspokojenia nastrojów.

Back
Do góry