Podwyżki w IC Katowice

• Thread starter Thread starter obieżyświat
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
O

obieżyświat

Gość
Dobry wieczór Panie Ministrze .
Chcę zadać Panu jedno pytanie które nurtuje wieksza część załogi naszej izby.
Czy wie Pan minister w jaki sposób podzielono pieniądze na podwyżki w IC Katowice , jak to wygląda w praktyce a nie w formie wykresów i czy zdaje sobie Pan sprawe że ta Izba całkowicie przestanie funkcjonować po wprowadzeniu tych podwyżek w życie . Dziekuję z góry za odpowiedż.

Informacje o zasadach podziału we wszystkich IC będę miał w przyszłym tygodniu. Domniemuje, że w Katowicach, tak jak wszędzie podzielono to po uzgodnieniach ze ZZ.
jk

Dziekuję za odpowiedź , mam rozumieć że nie jest ważne jak dokonano podziału , ważne czy w porozumieniu ze zz. No cóż wiekszość załogi szczególnie ta której się jeszcze chciało coś dobrego zrobić dla sc ma inne zdanie.

Moge tylko potworzyc to co napisalem w innym watku:
Zasady podziału dodatkowych środkow na podwyżki, zgodnie z prawem, podlegają uzgodnieniu ze związkami zawodowymi. Mamy demokrację przedstawicielską wieć moge tylko podpowiadać, aby zapisywac się do ZZ i mieć wpływ na kształtowanie regulacji uzgadnianych z dyr. IC.
Jak rozumiem takie zasady, mimo, że nie rozwiązują problemów, a potęguja dysproporcje zostały uzgodnione ze ZZ. Gdybym postawił na swoim to miałbym zarzut wystepowania przeciwko reprezentantom załogi i byłbym rozjechany przez polityków przed komisja sejmową. Moje doświadczenie z tego procesu jest takie - potwierdzaja wątpliwości, że ZZ nie mają takiego zaplecza, aby mienić się jako "głos załogi". Sa formalną, ale nie koniecznie faktyczą reprezentacją załogi.

Niewatpliwie podczas podzialu nastepnych srodkow finansowych bede bardziej stanowczy w rozwiazywaniu problemow.
jk

Wiem , wiem , wiem takie sa zasady demokracji , z różnych przyczyn nie skorzystam i nie wstapię do zz , boję sie tylko jednego że następnym razem będzie za późno bo co bardziej wartościowi po tej "podwyżce " odejdą ze sc , szkoda ich , szkoda ich fachowości , w wielu przypadkach fachowość zastapi miernota . Pomimo wszystko dziekuję Panu za odpowiedź i życzę Panu bardzo by na stanowiskach dyrektorów izb celnych zasiadali ludzie identyfikujacy się ze służba celną dbajacy o jej dobro i dobro wszystkich podlegych funkcjonariuszy. Szkoda tylko że tak nie jest.

Panie Ministrze, SSC.

Obieżyświat zaprezentował stanowisko osób niezadowolonych ze sposobu rozdysponowania podwyżki w katowickiej izbie.
Głos obieżyświata nie jest odosobniony. Niemniej jednak nie tak powszechny jak to przedstawił. Podobne poglądy głoszą dwie grupy osób. Pierwsza to ci, którzy w wyniku przyjętego sposobu podziału otrzymali relatywnie niższe podwyżki. Druga, to osoby, które nie rozumieją sensu zróżnicowania podziału. Do pierwszej grupy należą ludzie, którzy od lat pobierali za swoją pracę pobory znacznie większe od osób (o podobnych kwalifikacjach, a i często wyższych) i wykonujących taką samą pracę (albo nawet bardziej złożoną). Irracjonalne rozbieżności są bardzo, bardzo duże. Jak duże dowie się pan zapewne z informacji dyrektora.

Takich jak obieżyświat jest niewielu. Większość z tych, którzy otrzymali mniejsze podwyżki rozumie i aprobuje przyjęty przez Dyrektora i uzgodniony ze ZZ sposób podziału. Aprobuje ponieważ jest sprawiedliwy.

Przyjęte rozwiązanie pozwala na częściową (nie pełną z uwagi na niewystarczającą pulę środków) likwidację irracjonalnych dysproporcji w wynagradzaniu za wykonywanie takiej samej pracy przez osoby o takim samym stopniu. Sytuację niezdrową i niesprawiedliwą.

W wystąpieniu obieżyświata, obok informacji o powszechnym niezadowoleniu znalazła się również nuta groźby, że przyjęty sposób podziału doprowadzi do całkowitego zaprzestania funkcjonowania izby. Pozwolę sobie tego nie skomentować. Powiem tylko tyle. To nieprawda. Pożyjemy zobaczymy. Myślę, że czas pokaże czy groźba obieżyświata jest prawdziwa.

Drogi forumowiczu-moderatorze rozumiem że każdy może wypowiedzieć się na forum więc proszę nie imputować mi pisania nieprawdy , prosze zrobić ankietę i przedstawic załodze imiennie kto otrzymał jaką podwyzkę , wtedy zobaczymy kto jest zadowolony wiekszość czy mniejszość. Przedstawienie samego sposobu i algorytmu to mydlenie oczu i pan doskonale o tym wie.

W normalnych warunkach zróżnicowanie wynagrodzenia wynika z tego, że więcej zarabia człowiek bardziej wartościowy od tego mniej wartościowego.
Powiedziałem w normalnych warunkach. Nie dotyczy to sytuacji nienormalnych, tj. takich, w których nie inicjatywa, wytężona praca i zaangażowanie ale inne dziwne aspekty wartości brane są pod uwagę.
Jestem zwolennikiem zróżnicowania płac, ale to zróżnicowanie musi być oparte o zdrowe zasady. Nie może wynikać z tych zasad, które doprowadziły do obecnego stanu w izbie.
Obieżyświat broni swojego status quo. To zrozumiałe, to najzupełniej normalny odruch, ale nie należy zapominać, że istniały i istnieją sposoby windowania zarobków, które nie mają nic wspólnego z tym o czym pisze, a które doprowadziły do obecnego stanu.

I co do powyższego wpisu Panie moderatorze to zupełna zgoda , dlaczego więc znowu dopuszczono do sytuacji tych nienormalnych ?

Na forum jesteśmy na jednej płaszczyźnie i dlatego tak samo jak pan może pisać o większości, ja również mogę. Po znacznej rozbieżności spojrzenia wnioskuję, że jeżeli patrzymy na to samo, to z zupełnie innych miejsc. Stąd się różnimy. Komuś z nas bliżej jednak do prawdy i tutaj tego nie rozstrzygniemy.

PS
Z treści przedostatniego wpisu mogę się również dużo dowiedzieć o poziomie rozumienia prawa przez obieżyświata.

Wydaje mi się , że Pańske PS o domysłach co do poziomu rozumienia przeze mnie prawa nie stanowią przedmiotu dyskusji w tym wątku i mógłbym uznać to za " osobistą wycieczkę " ale tego nie czynię. Pozostając przy różnicy zdań pozdrawiam.

Dlaczego? Prawo jest elementem naszego życia zawodowego. Dlatego uważam, że jego poprawne rozumienie jest istotne. Nie odbiegam również od tematu dyskusji. Po prostu staram się dociec skąd taka opozycja do sposobu podziału.

Back
Do góry