Podwyżek nie będzie??

Status
Zamknięty.

izbowiec

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
TRYBUNA naisala:
Cięcia w przyszłorocznych budżetach resortów planuje Ministerstwo Finansów. Większość urzędów będzie musiała zmieścić się w kwotach z tego roku. Wszystko po to, by starczyło na obniżenie podatków, z których skorzystają najbogatsi.

Kto straci? Już wiadomo, że obiecywanych podwyżek nie dostaną sędziowie, prokuratorzy, policjanci, celnicy, strażacy, wszyscy pracownicy sfery budżetowej. Nie będzie pieniędzy na ochronę zdrowia, wydatki socjalne. Tam, gdzie się da, ciężar finansowania wydatków społecznych zrzuca się na samorządy. A te nie będą miały z czego płacić, bo subwencja dla samorządów tylko nieco wzrośnie.
– Obiecywali w kampanii przedwyborczej podwyżki dla sfery budżetowej – mówi Anita Błochowiak (SLD). – Przy poprzednim budżecie, kiedy go nie zrealizowano, z trybuny sejmowej Donald Tusk i minister finansów obiecywali, że kiedy sami będą formułowali budżet, to te podwyżki będą. Okazuje się, że było to kolejne kłamstwo, bo ich nie będzie. Tam, gdzie wpływy do samorządów są duże, w takich miastach jak Wrocław, Poznań czy Warszawa, to samorząd musiał dołożyć do podwyżek np. dla nauczycieli. W wielu przypadkach nauczyciele nie dostali takich podwyżek, jak było to szumnie ogłaszane przez rząd – przypomina posłanka Sojuszu. I tak może być również w przyszłym roku.

W projekcie budżetu zapisany jest wprawdzie wzrost płac w sferze budżetowej o 3,9 proc., ale nie oznacza to, że wszyscy je dostaną. Ministerstwo mówi jasno: powinni je dostać ci, którzy najmniej zarabiają. Odpadną więc sędziowie i prokuratorzy. Im minister Ćwiąkalski obiecywał, że płace znacząco wzrosną w 2009 r. Okazuje się, że nie ma na to kasy. W zamian resort rzucił im ochłap. Jak w czwartek poinformował minister sprawiedliwości Zbigniew Ćwiąkalski, zapewni im najkorzystniejsze na rynku kredyty na dom lub mieszkanie. Wystarczy 10 proc. wkładu własnego, a oprocentowanie wyniesie tyle, ile inflacja. Wezmą kredyt na wiele lat i będą uwiązani w resorcie. Bez jego spłaty nie będą mogli opuścić zawodu i przekwalifikować się na adwokata lub radcę prawnego.

Na większe podwyżki nie mają co liczyć również policjanci, strażnicy graniczni, strażacy. Podwyżki mają zagwarantowane w ustawie modernizacyjnej, która w przyszłym roku będzie jeszcze obowiązywała. Znaczącą część tej podwyżki dostali jednak w tym roku. Na 2009 r. pozostało niewiele pieniędzy, a do tego są przesunięcia w budżetach służb na wydatki rzeczowe. Już kasa na sprzęt, remonty i na funkcjonowanie policji idzie z nieopłaconych wakatów. To najważniejszy punkt sporu zbiorowego, w jakim policyjni związkowcy są z Komendą Główną Policji.

Ciekawi mnie jedna rzecz. W czasie protestu forum wrzało. Co chwila były wpisy, widać było działanie. Teraz pojawia się kilka postów na dzień. Odpuściliście koleżanki i koledzy sobie jakiekolwiek działania? Kompletnie nie wierzycie w sens SC?

pracuj.pl

Większość na urlopie,a mniejszość gazete praca, pracuj.pl itp "lektury" studiują.CV-ki piszą i listy motywacyjne:mad:...........

Szkoda słów:mad:.
Podwyżka 2009 - 0 zł
Nadgodziny 2008- 0 zł
Wcześniejsze emerytury- 0
Ten nasz protest to takie nasze celnicze Waterloo...........:eek:
A do tego jeszcze część naszych kolegów i koleżanek straci gdy zdejmą krawaty.....

No to o co chodzi ???

tak jak Wy traktujecie podróżnych, tak zwierzchnicy traktuję Was,

Mam przez to rozumieć, że mam zacząć brać sobie od podróżnych więcej niż zero, aby dostać od przełożonych > 0 ??? To na emerytury trzeba by było wywiesić na tablicy ogłoszeń numer konta do wpłat dla podróżnych oraz określić stawkę ...

badboy ... zwierzchniku możesz już sobie odpuścić i wypierdalaj stąd ...

Popieram

Popieram algide-co to za tekst jebnięty tego Bad Boya-wypier..... z tego forum -obrońca podróżnych się k.... znalazł.Idż popłacz na inne fora....

Ostatnia edycja:
Warunkowanie sposobu traktowaniafunkcjonariuszy od ich udziału w traktowaniu podróżnych? Hmmmm. Bardzo ciekawy pomysł. Jeśli masz ich więcej to podziel się nimi.
Widzę dla Ciebie karierę w rządzie albo w parlamencie. Tam jest pełno oszołomów z takiemi i podobnymi pomysłami a niektórzy robią wielkie kariery. Tak jak nasz były od spinaczy,hi,hi,:D

tak jak Wy traktujecie podróżnych, tak zwierzchnicy traktuję Was,
Nie będę tego komentował bo mam taką zasadą iż chorym pomaga tylko specjalista,a w tym przypadku polecam psychiatrę albo seksuologa...:D

Ale przejdzmy do sedna ....co z nami? SNP ma być pionem kontrolnym.....:) ja to rozumiem ale aby kontrolować trzeba mieć czym , na dzień dzisiejszy jedno auto na 45 osób, tymczasem taka SG na każdym kroku nowe Pandy, busy widać ich na drogach i kontrolują swoich sąsiadów, pływają motorówkami po jeziorach chyba węgorze i płotki kontrolują ale to jest właśnie POLSKI PION KONTROLNY:D

Ale wracam do tematu:
PODWYŻKA 2009, NADGODZINY 2008...........:mad:

Odpowiedzi nie dostałem. Pytam koledzy co robimy dalej?

Będziemy udawać, że jest okey?

Taką odpowiedz dostałem:

Gazety piszą różne rzeczy. Plan modernizacji -plan rządu dla SC pozostaje aktualny. Robiliśmy i robimy wszystko, aby go zrealizowac\ć.
jk

Myślę ze mamy czas do stycznia...............

Status
Zamknięty.
Back
Do góry