Pobrane składki ZUS od 13ki FC wypłaconej w lutym 2018

Lubieszyn

Aktywny użytkownik
Punkty reakcji
51
Mam pytanie dotyczące podstawy prawnej pobrania składek ZUS na ubezpieczenie emerytalne, rentowe oraz wypadkowe od nagrody rocznej (13ki) wypłaconej w lutym 2018.
Jak wiemy z początkiem 2018 roku jesteśmy w zaopatrzeniowym systemie emerytalnym w ramach którego nie pobierane są składki ZUS od wynagrodzeń FC. Dlatego też moje pytanie z jakiego powodu i na jakiej podstawie w lutym 2018 roku od naszej 13ki pobrano składki na ZUS jeśli już od początku tego samego roku FC byli poza ZUSem? Będę wdzięczny za wyjaśnienia.

Czy jesteś pewien, że pobrano?
Czy sugerujesz się tylko wysokością 13-tki (zbliżona do pensji w 2017).
Nie analizowałem tego, ale wg mnie składek nie pobrano bo nie było podstaw (moja subiektywna opinia) a 13-stka w 2018 r nie była wyższa od pensji w 2017 bo zmieniła się kwota bazowa (obniżono ją tak, żeby skompensowała brak składki ZUS inaczej nasze pensje netto w 2018 też by wzrosły.
Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale tylko takie wytłumaczenie przychodzi mi do głowy.
Jeśliby było tak jak piszesz, że pobrano składkę ZUS to wg mnie byłoby to bezprawne

O ile dobrze pamiętam (w końcu trochę czasu już minęło), to była już o tym mowa na Forum,
a dyskusję zakończono na stwierdzeniu, iż wypłacona kasa pochodziła z czasu składkowego.
Oczywiście - głowy za to nie dam.

Cat ma chyba rację, czyli też nie jestem pewny, ale "13" wypłacona w lutym 2018 dotyczyła 2017 roku, czyli jeszcze okresu składkowego.

Spójrzcie na Pity 2018r. składki za trzynastkę ( za 2017r) zostały pobrane.

Ostatnia edycja:
Czy jesteś pewien, że pobrano?
Czy sugerujesz się tylko wysokością 13-tki (zbliżona do pensji w 2017).
Nie analizowałem tego, ale wg mnie składek nie pobrano bo nie było podstaw (moja subiektywna opinia) a 13-stka w 2018 r nie była wyższa od pensji w 2017 bo zmieniła się kwota bazowa (obniżono ją tak, żeby skompensowała brak składki ZUS inaczej nasze pensje netto w 2018 też by wzrosły.
Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale tylko takie wytłumaczenie przychodzi mi do głowy.
Jeśliby było tak jak piszesz, że pobrano składkę ZUS to wg mnie byłoby to bezprawne
Jestem pewien na 100% a moja wiedza jest poparta rozliczeniem oplaconych skladek ZUS przeslanem przez mojego DIAS-a w lutym 2019. Chodzi mi teraz o podstawe prawna pobrania skladek ZUS za 13tke wyplacona w lutym 2018, bo argumentacja mowiaca, ze 13ka dotyczy 2017 i przez to byla ona oZUSowana osobiscie mnie nie przekonuje.

Jestem pewien na 100% a moja wiedza jest poparta rozliczeniem oplaconych skladek ZUS przeslanem przez mojego DIAS-a w lutym 2019. Chodzi mi teraz o podstawe prawna pobrania skladek ZUS za 13tke wyplacona w lutym 2018, bo argumentacja mowiaca, ze 13ka dotyczy 2017 i przez to byla ona oZUSowana osobiscie mnie nie przekonuje.

Nie ma nic prostszego, niż zwrócić się do płatnika o podanie podstawy prawnej.
Wystarczyć może wykonanie jednego tylko telefonu do "płac" ...

Back
Do góry