Po co Służbie Celnej kapelani?

TwojaStara

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Żyjemy w państwie świeckim podobno a gdy przeglądam czasem Corintię to na pierwszy plan wielu nowinek wysuwa się klecha... Czasem boję się lodówkę otworzyć :eek:
A tak poważnie to po co nam są faceci w czerni? Założę się, że zarabiają ciężkie złotówki za co? No właśnie za co?, Marnotrawione pieniążki z powodzeniem można byłoby przeznaczyć np. na organizowanie dojazdu na granicę ( W mojej IC stoją na parkingu 2 autokary, nikt nie wie po co... )lub ciepły posiłek w zimowe dni.
Od kiedy mamy kapelanów, nie trafiają do mnie tłumaczenia MF o braku kasy na podwyżki... Wielu celników jest innego wyznania, są też ateiści. Są równi i równiejsi jak widać.

Odpowiedź

Odpowiedż jest prosta. Na mocy podpisanego Konkordatu układające się pastwa zobowiązały się przekazywać wobec siebie jakieś tam wartości. KK zaoferował krzepienie wiary, a RP pieniążki w kwocie prawie 40 mld PLN rocznie. Pieniądze płyną w różnej formie; twarda waluta lub złoto, opłata licznej rzeszy pedagogów (katechetów), opłaty kapelanów różnych służb, remonty świątyń, wpłaty na uczelnie i seminaria kościelne. opłaty ZUS dla księży itp itd. ....

Umieszczanie kapelanów w służbach jest tylko małym fragmentem ogólnoświatowej ekspansywnej-w jak najszerszym tego słowa znaczeniu-polityki zdobywania i zawłaszczania przeważnie na siłę i wbrew woli wiernych i niewiernych coraz to nowych obszarów życia i działalności człowieka a także szaleńczego pozyskiwania jak największych możliwych do zdobycia środków finansowych (akcje,gotówka,udziały,nieruchomości etc).Dopóki ludzie światli godzą się na tego typu praktyki-a jest tak od setek lat-dopóty impet bezczelność i arogancja instytucji kościoła będzie rosła.Od i tyle.

No komuszki pokazaliście swoje nowoczesne poglądy, a ja się pytam co zmieni to w waszym życiu? Wiem wartości chrześcijańskie wam przeszkadzają wedle których istnieje taka, a nie inna Europa od 2000 lat?
No ale w obecnej nowoczesnej Europie na Boga miejsca nie ma jesteście trendy!!!! Gratuluję
4 kapelanów wam przeszkadza --oszczędności wokół siebie lepiej szukajcie, o przeszłości swoich bliskich pomyślcie Czy pracowali dla Polski czy dla swojej ludowej ojczyzny?
Wypisujecie głupoty, które tylko utwierdzają czytających że nalezy nas czym prędzej zaorać.

No komuszki pokazaliście swoje nowoczesne poglądy, a ja się pytam co zmieni to w waszym życiu? Wiem wartości chrześcijańskie wam przeszkadzają wedle których istnieje taka, a nie inna Europa od 2000 lat?
No ale w obecnej nowoczesnej Europie na Boga miejsca nie ma jesteście trendy!!!! Gratuluję
4 kapelanów wam przeszkadza --oszczędności wokół siebie lepiej szukajcie, o przeszłości swoich bliskich pomyślcie Czy pracowali dla Polski czy dla swojej ludowej ojczyzny?
Wypisujecie głupoty, które tylko utwierdzają czytających że nalezy nas czym prędzej zaorać.

Chyba chłopczyku nie rozróżniasz pojęć urząd i świątynia...

p.s. modlić to się można po pracy a jak chcesz w pracy to chyba czas do seminarium

Ostatnia edycja:
Kościół Latającego Potwora Spaghetti w Polsce

Mogę się mylić a chyba nie chodzi o "wartości chrześciajńskie" tylko zwykłe kupczenie? Nawet wiarą jeśli to tylko politycznie opłacalne?
Zgoda, że etaty dla 4 kapelanów, nie mają większego wpływu "strategicznego" na warunki pracy i służby 15000 tys. ludzi.
Ale dlaczego są to jedynie kapelani jednego kościoła?
W KRS zaresjetrowanych jest już kilkaset! Można by uzyskać dodatkowo tysiąc lub więcej etatów.:D
W moim odczuciu nie jest dobre łączenie Państwa i Religii ani dla Państwa ani dla Religii - autorytet traci i jedno i drugie.(Mogę się mylić!)
Przytoczę cytat z "racjonalisty" celem rozładowania napięcia:

paluch (155 punktów) Odp: Kościół Latającego Potwora Spaghetti w Polsce?
Kiedy już się zarejestrujemy zażądamy wprowadzenia nauki o naszej religii do szkół, naszych symboli do urzędów i oczywiście Latający Potwór Spaghetti musi być patronem konstytucji UE. Przecież ta religia jest starsza niż nasz kraj, dlatego będziemy się starać o dotacje na odbudowę pomników naszego Pana zniszczonych przez Mieszka I.

Zamieszczam link - zamieszcanie linków do puczających tekstów jest ostatnio trendy...
http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,156193

Oj chłopie, żal mi Ciebie:( i dlatego dam Ci dobrą radę - kup sobie koło i walnij się w czoło to może powrócą na miejsce te resztki szarych komórek!
Mało Ci kościołów do uprawiania modłów!Nawet po europejsku możesz się teraz wyspowiadać - internetowo lub telefonicznie z rozgrzeszeniem w pakiecie więc nie gadaj farmazonów o potrzebie kapelanów w SC:mad:

jazgot o poglądy i religię

Po co ten jazgot o 4 kapelanów. Nie było go słychać jak w 2002 z 1 urzędu powstały 3 lub 4 z całą masą kierownictwa do spraw zbędnych.Kapelan zbędny. Czy dodatkowe urzędy były potrzebne na zachodniej granicy w 2002 i później w 2004 roku. Kapelana będziecie widzieli dwa razy w roku. Może szkoda kasy, ale nie słyszałem głosów sprzeciwu gdy jędruszczakowa były dyrektor czy zastępca ssc zabroniła nam udziału w życiu politycznym. Zrobiła to niezgdnie z prawem. To też jest problem związany może nie z religią a poglądami. Jest jednak wspólny mianownik. Brak reprezentacji(!!!byłych celników po urlopach na wybory) w Sejmie , Senacie, w radach samorządowych z ramienia partii skutkuje tym, że dostajemy coś z góry. Ten kapelan, który był u mnie w izbie sprawiał wrażenie, że chce nam pomóc. Dlaczego nie skorzystać z jego pomocy gdy kierownictwo walczy tylko o zachowanie koryta.

... Ten kapelan, który był u mnie w izbie sprawiał wrażenie, że chce nam pomóc. Dlaczego nie skorzystać z jego pomocy gdy kierownictwo walczy tylko o zachowanie koryta.

Ciekawe w jaki sposób chciałby nam pomóc ? Może podasz jakieś szczegóły ? Może to jego powinniśmy wybrać na przewodniczącego związku ? Przed "czarnymi" drzwi stoją otworem.

Po co ten jazgot o 4 kapelanów. Nie było go słychać jak w 2002 z 1 urzędu powstały 3 lub 4 z całą masą kierownictwa do spraw zbędnych.Kapelan zbędny. Czy dodatkowe urzędy były potrzebne na zachodniej granicy w 2002 i później w 2004 roku. Kapelana będziecie widzieli dwa razy w roku. Może szkoda kasy, ale nie słyszałem głosów sprzeciwu gdy jędruszczakowa były dyrektor czy zastępca ssc zabroniła nam udziału w życiu politycznym. Zrobiła to niezgdnie z prawem. To też jest problem związany może nie z religią a poglądami. Jest jednak wspólny mianownik. Brak reprezentacji(!!!byłych celników po urlopach na wybory) w Sejmie , Senacie, w radach samorządowych z ramienia partii skutkuje tym, że dostajemy coś z góry. Ten kapelan, który był u mnie w izbie sprawiał wrażenie, że chce nam pomóc. Dlaczego nie skorzystać z jego pomocy gdy kierownictwo walczy tylko o zachowanie koryta.

Oto wlasnie że będziemy go widzieć dwa razy w roku a brac będzi ekase za 12 miesięcy. Chcą posługi prosze bardzo ale niech to robią społecznie.

Mój drogi!Ja z komuną mam tyle wspólnego co Twój kapelan z etyką.Jak ja rzucałem kamieniami w suki milicyjne w Warszawie Ty pewnie robiłeś w majty albo co gorsza w pieluchę.Trzymaj się i strzeż prawdziwych wrogów.

Niepotrzebni nam są żadni kapelani, nam potrzebny jest Szef SC, który by o nas dbał i interesował się naszymi sprawami. Widać że nie mają na co wydawać pieniędzy. Ja po dziewięciu latach służby mam jedną gwiazdkę a kapelan po roku ma ich cały gwiazdozbiór.

Mój drogi!Ja z komuną mam tyle wspólnego co Twój kapelan z etyką.Jak ja rzucałem kamieniami w suki milicyjne w Warszawie Ty pewnie robiłeś w majty albo co gorsza w pieluchę.Trzymaj się i strzeż prawdziwych wrogów.

Szkoda że tylko bzdety straszne wypisujesz.

lepiej weźmy się za prawdziwe problemy a nie drugi temat o czterech gościach, którzy ani nam pomogą ani nam zaszkodzą. A zdecydowaną większość poprostu boli to dla samego bolenia.

Na posty obraźliwe nie odpowiadam nie mój poziom

Masz rację... Twój poziom jest o wiele niższy. A teraz pomyśl: To tylko 4 facetów w kieckach, niby mało ale z jakiej racji mamy ich utrzymywać? Nie każdy potrzebuje pomocy duchowej a mimo to płacić musi... Takich nonsensów jest wiele i jeżeli społeczeństwo daje przyzwolenie to może być tylko źle bo takie drobnostki mnożą się i sumują dając w efekcie końcowym wielki problem.
Wkurza mnie umoralnianie na siłę. Chcę się modlić to się modlę w miejscu kultu religijnego lub w domowym zaciszu a nie w pracy i na uroczystościach państwowych. Państwo powinno być neutralne światopoglądowe, wtedy nie ma konfliktu pomiędzy różnymi grupami. Jest zgoda i chyba o to nam wszystkim chodzi.
I nie obrażaj ludzi. Nie zapominaj, że wielu z twoich idoli w kieckach to kapusie tajnych służb więc nazywanie kogoś komuszkiem trąci hipokryzją.
Dodać chciałem, że nie mam jakiejś awersji do kościoła katolickiego ale męczy mnie indoktrynacja. Nic na siłę. Pozdrawiam trzeźwo myślących.

Masz rację... Twój poziom jest o wiele niższy. A teraz pomyśl: To tylko 4 facetów w kieckach, niby mało ale z jakiej racji mamy ich utrzymywać? Nie każdy potrzebuje pomocy duchowej a mimo to płacić musi... Takich nonsensów jest wiele i jeżeli społeczeństwo daje przyzwolenie to może być tylko źle bo takie drobnostki mnożą się i sumują dając w efekcie końcowym wielki problem.
Wkurza mnie umoralnianie na siłę. Chcę się modlić to się modlę w miejscu kultu religijnego lub w domowym zaciszu a nie w pracy i na uroczystościach państwowych. Państwo powinno być neutralne światopoglądowe, wtedy nie ma konfliktu pomiędzy różnymi grupami. Jest zgoda i chyba o to nam wszystkim chodzi.
I nie obrażaj ludzi. Nie zapominaj, że wielu z twoich idoli w kieckach to kapusie tajnych służb więc nazywanie kogoś komuszkiem trąci hipokryzją.
Dodać chciałem, że nie mam jakiejś awersji do kościoła katolickiego ale męczy mnie indoktrynacja. Nic na siłę. Pozdrawiam trzeźwo myślących.
Trzeźwe myślenie powinno polegać na tym , że jeżeli ci kapelani już są to należy to wykorzystać . Tych czterech kapelanów po przedstawieniu im wszystkich problemów i zaznajomieniu z pracą mogą załatwić więcej niż niż twoja i moja stara razem wzięte i jeszcze tabun forumowiczów na dokładkę.

jeżeli już zostali do tych służb przydzieleni niech dokonują odpraw celnych jak każdy funkcjonariusz, niech wiedzą jak smakuje chleb celnika wtedy porozmawiamy a ci co łudzą się,że ci kapelani "coś" w naszej sprawie załatwią to jest delikatnie mówiąc...w błędzie

Back
Do góry