Płatne nadgodziny!!!

Stalker2

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Czy w którejś z izb w Polsce zaczęli płacić za nadgodziny???
Bo obiecywali 18 pln za godzinę i jakoś tych pieniędzy nie widzę!!!
Czyżby było to samo co z obiecanym 500 na etat z którego w IC Łódź dostałem niecałe 240!!!
Może związki powinny się tym zainteresować (byle nie łódzkie z BJ na czele) bo mamy czerwiec a nadgodziny miały być płatne od stycznia tego roku :mad:

Najpierw obiecali po 18 zl, ale okazalo się, że to będzie za dużo dla młodych nawet jeśli byłoby to brutto. Przykładowo 2 dodatkowe służby = 24 x 18pln = 432 zł brutto
Jak dla mnie miód i maliny.

Więc chłopaki trochę pomóżdżyli i stwierdzili, że po równo wszystkim to niesprawiedliwie.
Sprawiedliwie będzie proporcjonalnie.
Na chwilę obecną podobno wzór wygląda tak :
Płaca zasadnicza / liczba godzin w miesiącu = płaca za jedną godzinę pracy (roboczogodzinę)
Roboczogodzina x liczba godzin nadliczbowych = zapłata

Teraz, jeśli ktoś w ogóle by mi chciał zapłacić - nie słyszałem jeszcze o żadnym przypadku zapłacenia za nadgodziny - zapłata za moje 24h wyglądała by tak (zaokrąglając oczywiście w górę, żeby było łatwiej liczyć)

2000 pln / 160h = 12,5 pln/h
12,5 pln/h x 24h = 300 pln brutto

Płacenie takie, jak wyżej ma sens, bo w przypadku np. kierownika , albo starszych stażem funkcjonariuszy wartościuje się ich pracę i wg mnie proporcjonalność płacenia w zależności od pensji zasadniczej jest OK.

Pytanie mam jednak takie - dlaczego nie ma płatnego za nadgodziny bonusu procentowego, np.: +50% , +100% za roboczogodzinę ???

Właśnie sprawa jest prosta przecież za godziny nocne jest dodatek chyba +20 i bez problemu w finansach to liczą- więc dlaczego za nadgodziny nie może być też np.+50% ( a nawet powinno być np. +50% a za na nadgodziny w nocy +100%- tylko jak u nas określić które są w dzień które w nocy a które np. w święto -jak momy RÓWNOWAŻNY system rozliczania godzin i okres rozliczenioey 3 miesiące)

Back
Do góry