pacyfikacja Wydziałów Intrastat

karpedjem

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
zdaję sobie sprawę z tego, że w chwili gdy najważniejszym problemem są aktualnie kwestie związane z wartościowaniem ten temat może się Wam wydać błachostką, ale...

Jak zapewne wiecie - w lutym zadania Intrastat zostaną scentralizowane w Szczecinie w związku z tym powstał problem co zrobić z osobami pracującymi w tych wydziałach w całej Polsce. Nie wiem jak wygląda sytuacja w IC gdzie było zatrudnionych po kilka osób natomiast w większych Izbach jest z tym duży problem. Np. w Warszawie gdzie pracuje ponad 30 osób - pracownicy dowiedzieli się, że mają sobie szukać innych komórek natomiast na chwilę obecną jeszcze nikt nie wie co go czeka po 1 lutego. Ktoś posiał plotkę, że w sytuacji likwidacji Wydziału czyli likwidacji miejsca pracy można z takim pracownikiem rozwiązać umowę o pracę. Jaka jest Wasza opinia w tej kwestii ? Czy jest to klasyczna bujda czy rzeczywiście DIC może wykonać takie posunięcie ?

zdaję sobie sprawę z tego, że w chwili gdy najważniejszym problemem są aktualnie kwestie związane z wartościowaniem ten temat może się Wam wydać błachostką, ale...

Jak zapewne wiecie - w lutym zadania Intrastat zostaną scentralizowane w Szczecinie w związku z tym powstał problem co zrobić z osobami pracującymi w tych wydziałach w całej Polsce. Nie wiem jak wygląda sytuacja w IC gdzie było zatrudnionych po kilka osób natomiast w większych Izbach jest z tym duży problem. Np. w Warszawie gdzie pracuje ponad 30 osób - pracownicy dowiedzieli się, że mają sobie szukać innych komórek natomiast na chwilę obecną jeszcze nikt nie wie co go czeka po 1 lutego. Ktoś posiał plotkę, że w sytuacji likwidacji Wydziału czyli likwidacji miejsca pracy można z takim pracownikiem rozwiązać umowę o pracę. Jaka jest Wasza opinia w tej kwestii ? Czy jest to klasyczna bujda czy rzeczywiście DIC może wykonać takie posunięcie ?
dostaniecie inne propozycje lepsze ale częściej gorsze,

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to w intrastacie są sami specjaliści lub mł. specjaliści ... a takich stanowisk nie ma w dochodzeniowo-śledczym czy gr. mobilnych, pozostają przeludnione odziały lub dozory.
A to, że grupy mobilne są w stanie embrionalnym to chyba żart ... dostają teraz broń i raczej towarzystwo powoli zacznie się wykruszać. Zostaną tylko najlepsi i to będzie nasza " anty-terrorka ", a resztę rozgonią po dozorach czy oddziałach i tam stworzą grupy od bazarków, paliw, tacho ... zresztą grupy takie w dozorach powoli zaczynają działać i to z efektami tylko nikt tego nie nagłaśnia.

Mam prośbę, aby w tym wątku wypowiedziały się również osoby pracujące w IISW innych Izb niż warszawska - jak u Was wygląda w praktyce cała ta "akcja liść dębu" pt. "przekazujemy intrastat do Szczecina"...
a tak swoją drogą jestem ciekawy jak w tym stanie osobowym i z brakiem doświadczenia zuchy ze Szczecina poradzą sobie z tym wszystkim... SZCZĘŚCIA ŻYCZĘ bo bardzo będzie Wam potrzebne

Mozliwe zwolnienia z Intrastatu

Szanowni przyjaciele od zawsze było możliwe zwolnienie funkcjonariusza celnego z powodu likwidacji stanowiska pracy i często to w przeszłosci wykorzystywano .A teraz w takim przypadku można domniemywać też nie bedzie inaczej. Albo alokacja na inne stanowisko albo koleja w PUP-ie (Urzędzie pracy:cool:). DIC musi tylko udowodnić iz nie było innej mozliwości zatrudnienia, no moze jeszcze zwrócic sie do Dep.SC. MF o opinie czy w inny DIC ma wakat. Jeśli nie to hajda.

Ale tutaj nie likwidują miejsca pracy tylko przenoszą je. Przenoszą też etaty na granice wschodnią .... gdzie jest wolnych ok. 300 wakatów.
Czyli zwolnić nikogo nie mogą w najgorszym wypadku alokować. W przyszłości podobny problem dotknie większości oddziałów celnych, w/g mnie to kwestia roku.
I tak jeżeli ktoś ma specjalistę nie może przejść do pokoju obok ( innego referatu )na st. specjalistę albo mł. eksperta tylko ... na wschód bo tam sami specjaliści.
Fajnie sobie to wymyślili, bo całe to wartościowanie to tylko solidny grunt pod alokacje, które zaraz się zaczną.

Czy funkcjonariusze Intrastatu dostaną propozycje do przyjęcia, czy zgodnie z obowiazujacą techniką maksymalnie daleko od miejsca zamieszkania. To duzo powie o panujących kierunkach. I ciekawe co oznacza,ze mają sobie szukac sami miejsca, jak to się ma miec do obowiazujacych konkursów?

Back
Do góry