Ordery dla działaczy Federacji

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Jak ustalił admin wssc Przewodniczący Federacji Jacek Staniszewski oraz Wiceprzewodniczący Jacek Kraj podczas centralnych obchodów Dnia Służby Celnej, zostali odznaczeni pamiątkowymi medalami "40 lecia Unii Celnej".

Pamiętamy odznaczenia dla związkowców za wzorcowo przeprowadzoną alokację, byłoby więc dziwne gdyby nie było także odznaczeń za wzorcową oraz wzorową współpracę przy ucywilnieniu oraz "reformowaniu" naszej służby oraz kolejną zgodę na alokację.

Zachwanie J.Staniszewskiego nie dziwi nikogo, bo nawiasem mówiąć Pan ten zasłużył już na medal podczas alokacji w 2004 roku, nie był jednak w żadnych władzach związkowych i chyba tylko przez to nie został wyróżniony, natomiast pracownik Korpusu Służby Cywilnej Pan Jacek Kraj zdaje się pobłądził całkowicie.

Dziwi natomiast niezmiernie zachowanie członków Związków z Wrocławia, Łodzi, Warszawy, Torunia, Krakowa, Kielc, Katowic, Bielska-Białej, Rzepina gdyż oragnizacje, w których się zrzeszacie pozostają wciąż w Federacji ZZSC, a WY poprzez swoją obecność w tych zwiazkach wspieracie de facto władze Federacji, mimo iż np. Wasi członkowie zarządu mówią Wam, że walczą ze Staniszewskim. Wpłyńcie na swoje Zarządy, aby nie dały się otumaniać i wyszły pilnie z tej niebezpiecznej organizacji, względnie jeśli to WAM się nie powiedzie, wystąpcie po prostu ze swoich związków, aby nie wspierać dalszych działań na swoją i naszą szkodę.

Przypomieć warto, że J.Staniszewski szydził wcześniej z działaczy, którzy otrzymali medale m.in. za alokację, choć sam uczestniczył wtedy w tworzeniu list alokacyjnych. Wypina za to teraz pierś po medal, co nie jest niczym szokującym w szczególności w świetle tego, że jego zachowania na Komisjach sejmowych i wiele innych działań sprzyjają ewidentnie ministerstwu.
Jak nazwać takie zachowanie oceńcie proszę sami, bo mi po prostu brakuje słów, na określenie tak haniebnych postępowań.

I pomyśleć, że J.Staniszewski pytał nas wszystkich celników na innym portalu, czy wiemy co to jest HONOR?

Jeżeli celnicy z ww. izb celnych nie zrobią porządku ze swoimi Zarządami, Ministerstwo w dalszym ciągu będzie wspierane przez Federację ZZSC, co bardzo utrudni nam wszystkim starania o realną poprawę statusu naszego zawodu.

Ostatnia edycja:
co robią tacy ludzie w służbie celnej co oni mają wspólnego z cłem - tacy ludzie jak i SNP dopięli się do nas . Niech wracają tam skąd przyszli. bez nich bylibyśmy w innym miejscu

Witam, miałem w ogóle nie zabierać głosu w w/w temacie ale skoro kol.Sławek potrzebuje ....
Zgodnie z treścią zaproszenia od organizatorów święta w MF (rozesłanego do wszystkich central ZZ) oraz wynikającą z stąd nieobecnością w pracy na podstawie art.25 ustawy o ZZ uczestniczyłem z kol.Jackiem S. w tym spotkaniu jako przedstawiciel FZZSC a nie jako osoba prywatna. Wręczony nam medal pamiątkowy (wybity z okazji 40 lat Europejskiej Unii Celnej) nie był wyróżnieniem za jakośc wykonywanych obowiązków służbowych, ale pamiątką dla przedstawicieli ZZ i tylko w takich kategoriach należy go traktować. W przypadku uhonorowania pracowników/funkcjonariuszy medalami zgodnie z ustawą o Służbie Celnej, wydawane są dokumenty potwierdzające ich przyznanie. Ich kopie załącza się do akt osobowych. W tym przypadku nie miało nic takiego miejsca. Przedmiotowy pamiątkowy medal otrzymali w MF wszyscy przybyli zaproszeni goście (w tym ks.Dziekan Kapelanów, z-ca Czeskiego SSC i ...). W/w medal był również przygotowany dla kolegi Siwego, który to, jak zapewniał w internecie może przyjedzie na uroczystości w MF bo wszak zaproszenie otrzymał.
Z tego miejsca chciałem podziękować kol.Sławkowi bo tylko dzięki jego postawie w mediach elektronicznych otrzymaliśmy ów medal.
Tak, właśnie tak, bo FZZSC solidaryzując się z innymi centralami ZZ wystosowała do SSC list w którym odmówiła uczestnictwa w spotkaniu w MF. Tak jeszcze było dopóki kol.Siwy nie napisał sławetnych słów, że przecież skoro ma zaproszenie od SSC to najprawdopodobniej na nie pojedzie. Stało to w zupełnej sprzeczności z dotychczasowymi delkaracjami przewodniczącego ZZ Celnicy.pl. Po takich deklaracjach przedstawiciele KW FZZSC nie mieli już możliwości manewru i "ramie w ramie postanowili stanąc" z kol.Sławkiem w MF:):mad: Wtedy intencje kol.Sławka zostały właśnie tak odczytane:(
Tak na marginesie powiem,że dyr.Smogorzewski goszcząc na Radzie FZZSC w Łodzi wręczył wszystkim delegatom pamiątkowe "smycze" z napisem "40 lat Europejskiej Uni Celnej" , czyli takim samym napisem jaki widnieje na owym pamiatkowym medalu. Mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy rozliczać delegatów na Rade FZZSC z tych "pamiątek":D

Ponownie mijasz się z prawdą BJ i niewiele rozumiesz z tego co się dzieje. ZZ Celnicy PL nie reagował wcześniej w żaden sposób na wystosowane zaproszenie przez SSC. Można przyjąć, że naszą odpowiedzią była akcja czarna wstążka, która nie była też żadnym bojkotem Dnia SC, tak jak starałeś się to, nierozumiejąc sensu akcji przedstawić na forum. Akcja czarna wstążka, miała na celu zaprezentowanie rzeczywistych nastrojów panujących w naszej formacji oraz zwrócenie uwagi opinii publicznej na to, że "reforma" jest autorskim pomysłem MF przygotowanym jedynie przy asyście środowiska i jak pisałem już w trakcie jej trwania, tylko w tym celu rozważałem wyjazd na centralne obchody.
Jeżeli ten mój wpis na forum, który nie był wcale wbrew naszym wcześniejszym deklaracjom, bo takich nie było, spowodował że Federacja zdecydowała się uczestniczyć w obchodach, to bardzo mnie to cieszy, że to medium i ja sam mam aż taki wpływ na Waszą organizację. Jakoś z inną organizacją rozmawiałem wcześniej, tzn. dzwonili do mnie z zapytaniem czy udajemy się na te obchody i powiedziałem, że jeśli pojedziemy to tylko w celu jw. Dobrze, że są jeszcze organizacje wykazujące się autonomią i działające samodzielnie, dla których nie jest ważne co zrobi w danej sprawie ZZ Celnicy PL. Federacja jak widać już się do nich nie zalicza.

Prawda natomiast jest taka, że musisz na forum wytłumaczyć się i usprawiedliwić przed tymi licznymi związkami z Federacji, zapewne nawet większością, które negowały udział w obchodach. Zrobiłeś to jednak bardzo nieudolnie, ale przede wszystkim pisząc nieprawdę o naszym rzekomym oficjalnym stanowisku na wspomniane zaproszenie.
Fakty są natomiast takie, że krótko mówiąc Jacek S. wziął Cię pod pachę i zawiózł na te obchody.

Odnośnie smyczy, o których wspominałeś. Tak, tak zdaje się, że od jakiegoś czasu chodzicie w istocie na krótkiej smyczy resortu.

Ostatnia edycja:
Ponownie mijasz się z prawdą BJ i niewiele rozumiesz z tego co się dzieje. ZZ Celnicy PL nie reagował wcześniej w żaden sposób na wystosowane zaproszenie przez SSC. Można przyjąć, że naszą odpowiedzią była akcja czarna wstążka, która nie była też żadnym bojkotem Dnia SC, tak jak starałeś się to, nierozumiejąc sensu akcji przedstawić na forum. Akcja czarna wstążka, miała na celu zaprezentowanie rzeczywistych nastrojów panujących w naszej formacji oraz zwrócenie uwagi opinii publicznej na to, że "reforma" jest autorskim pomysłem MF przygotowanym jedynie przy asyście środowiska i jak pisałem już w trakcie jej trwania, tylko w tym celu rozważałem wyjazd na centralne obchody.
Jeżeli ten mój wpis na forum, który nie był wcale wbrew naszym wcześniejszym deklaracjom, bo takich nie było, spowodował że Federacja zdecydowała się uczestniczyć w obchodach, to bardzo mnie to cieszy, że to medium i ja sam mam aż taki wpływ na Waszą organizację. Jakoś z inną organizacją rozmawiałem wcześniej, tzn. dzwonili do mnie z zapytaniem czy udajemy się na te obchody i powiedziałem, że jeśli pojedziemy to tylko w celu jw. Dobrze, że są jeszcze organizacje wykazujące się autonomią i działające samodzielnie, dla których nie jest ważne co zrobi w danej sprawie ZZ Celnicy PL. Federacja jak widać już się do nich nie zalicza.

Prawda natomiast jest taka, że musisz na forum wytłumaczyć się i usprawiedliwić przed tymi licznymi związkami z Federacji, zapewne nawet większością, które negowały udział w obchodach. Zrobiłeś to jednak bardzo nieudolnie, ale przede wszystkim pisząc nieprawdę o naszym rzekomym oficjalnym stanowisku na wspomniane zaproszenie.
Fakty są natomiast takie, że krótko mówiąc Jacek S. wziął Cię pod pachę i zawiózł na te obchody.

Odnośnie smyczy, o których wspominałeś. Tak, tak zdaje się, że od jakiegoś czasu chodzicie w istocie na krótkiej smyczy resortu.
Słusznie drodzy Panowie związkowcy , tak trzymać. Zamiast rozwiązywać konkretne problemy pracownicze podgryzajcie się nawzajem, obrzucajcie się zarzutami o kolaborację ze wstrętnym MF, udowadniajcie , że tamci to nieudacznicy a my jedyni sprawiedliwi. Na pewno osiągniecie na tym polu same sukcesy bo do tego macie wyjątkowe predyspozycje.Tylko nie mówcie , że leży wam na sercu dobro służby bo to nieprawda.

Do test:

TAJEMNICĄ POLISZYNELA JEST, ŻE NA FEDERACJĘ NIE MA CO LICZYĆ JEŻELI CHODZI O WSPÓLNE PODEJMOWANIE I ROZWIĄZYWANIE KONKRETNYCH PROBLEMÓW PRACOWNICZYCH.
NATOMAIST SAMI TO ROBIMY I TE KILKA WPISÓW NA FORUM, KTÓRE MAJĄ NA CELU UŚWIADOMIENIE WW. CZłONKÓW ZWIĄZKÓW ZRZESZONYCH W FEDERACJI, NIJAK NAM W TYM NIE PRZESZKADZA, BO ZAWIERA NAPRAWDĘ NIEWIELE CZASU. ZAPRASZAMY TEŻ DO INICJATYW INNE CENTRALE. FEDERACJĘ POMIJAMY, GDYŻ MAMY OBAWY, ŻE ZROBI WSZYSTKO BY OŚMIESZYĆ, ZDYSKREDYTOWAC I OBALIĆ KAŻDĄ INICJATYWĘ, KTÓRA MA NA CELU REALNE DZIAŁANIA, KU ZMIANIE "REFORMY" NA RZECZ POPRAWY STATUSU FUNKCJOINARIUSZA, A NA TAKIE RYZYKO, POTWIERDZONE JUŻ ZRESZTĄ W KILKU CZYNACH LIDERÓW FEDERACJI, JNA TYM ETAPIE NIE MOżEMY JUŻ SOBIE POZWOLIĆ.

Ostatnia edycja:
Napewno ???

czy kol.Sławek odmawiając spotkania w MF w październiku 2008r. wyszedł ze starej zasady, że nieobecni nie mają racji?:(

Szanowny BlackJack'u!
Jestem przekonany, że Pan Sławomir chętnie się pojawi na wspólnym spotkaniu w październiku 2008r. Tylko PROSZĘ Was obydwu -
dogadajcie się bez "wypominek".

tak to wygląda:
http://zz.celnicy.pl/tekst-169.html
Nie zamierzamy uczestniczyć w tej jawnej manipulacji, którą chce zastosować MF, no chyba, że w innej formule. Nie będziemy pomagać MF w różnicowaniu środowiska, stąd nasze ww. stanowisko.
Poza tym, wszystko co dotychczas zostało załatwione, np. zmiana nastawienia MF do zaopatrzeniowego systemu, zmniejszenie liczby ucywilnianych było wynikiem różnych działań poza resortem. Nadto MF zakończył już prace nad "reformą", podzielił środki, ucywilnił i "zreformował" samodzielnie służbę, stąd zastanawialiśmy się nad czym można tam jeszcze dywagować. Ale jeśli zmienią podejście do formuły spotkania, to mimo tego będziemy uczestniczyć.
Z pocz. listopada jest natomiast możliwe spotkanie wszystkich ZZ, tylko chyba Federacja jeszcze o tym nie wie.
Musimy wspólnie zastanowić się jak zaangażować i skonsolidować środowisko, nieważne czy zrzeszonych w związkach czy nie, ważne aby wspólnie się nad tym zastanowić i zacząć pilnie wdrażać pomysły. Mamy zaplanowanych parę inicjatyw na szczeblu Parlamentarnym, inne związki też mają, mamy nadzieję, że Federacja też ma jakieś pomysły, poza jednym, który przewija się nieustannie. Naprawdę wierzę, że zaproponujecie coś jeszcze poza hasłami typu rozmawiać i rozmawiać

Ostatnia edycja:
do BJ

O tym czy decyzja o nie braniu udziału w pewnej wyrafinowanej grze MF miała sens trzeba było pomyśleć nieco wcześniej. Byliście na spotkaniu bo oceniliście że tak należy zrobić. To tyle i nie czas na przekomarzanie z innymi. Czas pokaże ile racji ma każda z autonomicznych stron dyskusji o SC. Życzę nam wszystkim by okazało się, że wasze spotkanie stało się zalążkiem realnego przełomu. Biorąc pod uwagę komedię, którą odgrywa resort może nawet okazać się, że staniecie sie podwaliną prawdziwego dialogu. Niech tam. Co właściwie mamy do stracenia pod waszym przywództwem - urażone ambicje , że to nie wasza zasługa ? Mniejsza o to. Ważne że cokolwiek mieliście chęć obwieścić superpremierowi w obecności szefa SC.

Back
Do góry