Okładka płyty audio CD przecięta przez celników?

maniekk

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam.
Kupiłem na aukcji internetowej płytę audio CD. Płyta miała być nowa, sprowadzana z Niemiec.
Płyta doszła do mnie w stanie idealnym, ale na tylnej okładce miała wycięcie na ponad 1cm długości i parę mm grubości.
Sprzedawca twierdzi, że to celnicy zrobili to specjalną wyrzynarką, bo w 2002/2003 roku kiedy sprowadzał płytę celnicy tak robili.
Czy sprzedawca mówi prawdę? Czy celnicy w jakimś celu mogli zrobić coś takiego?

a skąd płyta była transportowana?

jeżeli z Niemiec, to sprzedawca kłamie bezczelnie, celnicy kontrolują obrót towarów spoza granicy do Wspólnoty , wewnątrz Unii kontroluje sie tylko towary akcyzowe a płyty nie są towarami akcyzowymi
jeżeli płytę sprowadzał spoza Unii, to dlaczego pozwolił na zniszczenie okładki przez celnika? okładka była podróbką? w takim razie płyta też byłaby podróbką, jednym słowem coś kręci, pewnie towarzysz Kręcina

Ostatnia edycja:
Temat do zamknięcia, usunięcia....
Po długiej szperance w google w końcu znalazłem odpowiedź. Płytę sprowadzał z Niemiec, ale nie nacięto jej na granicy przez celników, tylko nacięta przyszła już ze sklepu. Takie nacięcia są na przecenianych płytach, robione po to żeby ktoś nie kupił w jednym sklepie z przeceny, a w drugim nie zwrócił za 100% ceny.
Pozdrawiam.

Back
Do góry