odprawa celna

• Thread starter Thread starter lukasz
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
L

lukasz

Gość
Witam mam pytanie. Transport zostanie wysłany drogą lądową do portu w Hamburgu, następnie statkiem do USA. Odprawa będzie w Polsce. Chcę obniżyć koszt transportu i wysłać ładunek w doładunku (tzn. 10 palet). Przewoźnik po odprawie weźmie jeszcze inny ładunek i tu zaczyna się problem. Nie chcę, żeby zaplombowano na odprawie cały samochód, a jedynie ładunek wewnątrz pojazdu, aby umożliwić doładunek. Co muszę w tym przypadku zrobić? Jak mam przygotować ładunek? Czy mam poinformować urzędnika celnego, żeby nie plombował całego samochodu? Proszę o szczegółowe informacje, bo nie orientuję się zbyt dobrze w tym temacie.
Pozdrawiam.

Czy towar doładowany będzie w tej samej miejscowości lub w pobliskiej i czy również będzie odprawiany? Jeżeli tak to należy dokonać odprawy całej przesyłki. Jeżeli nie to o ile towar jest tzw. krajowy (wspólnotowy) i odprawa będzie eksportem wówczas należy poinformować celnika, że będzie doładunek i być może nie trzeba będzie nakładać zamknięć celnych (plombować) przed doładunkiem.
Jeżeli towar wyprowadzasz ze składu celnego, podatkowego itp. to najprawdopodobniej trzeba będzie zaplombować i przed doładunkiem zgłosić się do urzędu celnego aby dopełnić formalności.

Jeżeli moja odpowiedź nie rozwiązała Twojego problemu to podaj więcej szczegółów – opisz dokładniej jaki status ma Twój towar (krajowy czy też nie) a jaki towar doładowywany i czy cała przesyłka trafi na statek.

Dziękuję za odpowiedzi.

Do kola2
Chodzi o obniżenie kosztów transportu. Jeżeli przewoźnikowi zaplombują samochód to wzrośnie koszt dla mnie. Doładunek musi być pod odprawie. Doładunek nie jest mój.

Do starmen4

Doładunek będzie po odprawie (nie jest to mój towar i nie będzie odprawiany). Odprawa jest eksportowa i będzie miała miejsce w mieście gdzie towar będzie załadowany. Towar jest krajowy (firma produkcyjna w Polsce). Chodzi o to, że po odprawie moich 10 palet celnik nie może zaplombować auta (chcę mieć 100% gwarancji, że tego nie zrobi). Kogo mam o tym powiadomić? Czy to ma być jakieś formalne zgłoszenie? Jak mam przygotować palety, aby można było dokonać zaplombowania ładunku wewnątrz pojazdu? Proszę o szczegółowe informacje, bo nie robiłem czegoś takiego wcześniej.

Zakładam, że towar nie jest akcyzowy.
Widziałem bardzo dużo odpraw eksportowych z innych krajów UE gdzie nie było nałożonych zamknięć celnych pomimo, że towarem była tzw. drobnica i takie zamknięcia powinny być założone.
Myślę, że w Twoim przypadku zabezpieczenie palet folią (każda paleta oddzielnie), następnie przesznurowanie (celem nałożenia plomb) w sposób uniemożliwiający dostanie się do towaru bez zerwania plomby i rozerwania folii powinien wystarczyć.
Proponuję udać się do Oddziału Celnego w którym ma być odprawiany towar i zasięgnąć szczegółowych informacji.
USTAL TO W ODDZIALE ODPRAWY zanim złożysz zgłoszenie celne wtedy unikniesz przykrych niespodzianek.

Back
Do góry