Odmowa przyznania EMERYTURY, brak lat sumarycznych.

Mat

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam, PROSZĘ O POMOC !!!
Dostałem decyzję odmowną o przyznanie emerytury :(, ponieważ obliczono mi okres na dzień 01.01.1999 r., staż sumaryczny 23 lata i 4 miesiące; staż w szczególnych warunkach 20 lat i 6 miesięcy. Kiedy przyjmowałem się do pracy w roku 1978 warunkiem przejścia na emeryturę był wiek 60 lat + 25 lat sumarycznych w tym 15 lat w warunkach szczególnych bez podawania dat granicznych. Obecnie mam skończone 60 lat i chęć przejścia na emeryturę, ale brak lat pracy sumarycznej (brak 1 roku i 8 miesięcy) do roku 1999 r. uniemożliwia mi to. Pracuję do chwili obecnej. Uważam, że jestem wyprowadzony w pole przez obecną sytuację. Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie tej sytuacji :confused: – braku lat sumarycznych, gdyż uważam że obecna nasza sytuacja emerytalna jest dalece wykorzystująca naszą (celników) naiwność na wiarę w ciągłość praw nabywanych w państwie demokratycznym. Jeżeli ktoś ma pomysł na wyjście z tej sytuacji (przejście na emeryturę) proszę komentarz.
Czas nagli !!!
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. :o

Pozdrawiam
Wyprowadzony w Pole

Dostałem decyzję odmowną o przyznanie emerytury :(, ponieważ obliczono mi okres na dzień 01.01.1999 r., staż sumaryczny 23 lata i 4 miesiące; staż w szczególnych warunkach 20 lat i 6 miesięcy. Kiedy przyjmowałem się do pracy w roku 1978 warunkiem przejścia na emeryturę był wiek 60 lat + 25 lat sumarycznych w tym 15 lat w warunkach szczególnych bez podawania dat granicznych. Obecnie mam skończone 60 lat i chęć przejścia na emeryturę, ale brak lat pracy sumarycznej (brak 1 roku i 8 miesięcy) do roku 1999 r. uniemożliwia mi to. Pracuję do chwili obecnej. Uważam, że jestem wyprowadzony w pole przez obecną sytuację. Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie tej sytuacji :confused: – braku lat sumarycznych, gdyż uważam że obecna nasza sytuacja emerytalna jest dalece wykorzystująca naszą (celników) naiwność na wiarę w ciągłość praw nabywanych w państwie demokratycznym. Jeżeli ktoś ma pomysł na wyjście z tej sytuacji (przejście na emeryturę) proszę komentarz.
Czas nagli !!!

Pozdrawiam
Wyprowadzony w Pole
W podobnej sytuacji jest wielu celnych proszę o podpowiedź bardzo konkretną jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat

Do bardzo celnik.Na jakiej podstawie? Proszę o więcej informacji.

Ostatnia edycja:
Znam osobę, która ma 25 lat sumarycznych oraz 15 lat w warunkach szczególnych(do 1999r) i również nie przeszła na wcześniejszą emeryturę, gdyż pracowała w warunkach szczególnych również poza SC, a niestety aby mieć wcześniejsza emkę trzeba było pracować w szczególnych tylko u nas. Inne zawody nie miały tego rozgraniczenia, można je łączyć, a my...

Ostatnia edycja:
Jeżeli Twoi rodzice prowadzili gospodarstwo rolne, rybackie itp. możesz uzyskać dodatkowe lata pracy z tytułu pomocy na tym gospodarstwie. Pozdrowienia. Jestem w podobnej sytuacji

naprawdę nikt nie ma pomysłu

Czas nagli !!!
Pozdrawiam
Wyprowadzony w Pole
\

Naprawdę nikt nie ma pomysłu , przecież temu człowiekowi zmieniono reguły gry w trakcie tej gry , z niejasnych przyczyn w Państwie demokratycznym zabrano tzw prawa nabyte. Tak umawiał się z Państwem podejmując służbę dla tegoż Państwa. On ze swojej umowy się wywiązał.

Okazuje się, że żyjemy w Kraju gdzie można zmienić zasady w czasie gry.
TK chyba już dwukrotnie wypowiadał się, że to iż wydłużono wiek uprawniający do przejścia na emeryturę z 55 lat kobieta i 60 lat mężczyzna do 67 lat, nie jest zamachem na prawa nabyte. Innymi słowy, zdaniem TK, nieważne jaki był stan prawny gdy się zatrudniałeś
Tak samo pewnie orzekłby na temat niniejszego przypadku, wprowadzenia daty granicznej w trakcie zatrudnienia, ale pewności nie ma, więc idź z tym po prostu do Sądu, bo jak znam wiele przypadków z ZUS, zawsze gdy tylko mają jakiś punkt zaczepienia odmawiają licząc na to, że ludzie nie pójdą do Sądu. Uczestniczyłem aż w dwóch sprawach odmownych w rodzinie dot. lat pracy w szczególnych warunkach i obie wygraliśmy w Sądzie, nawet bez adwokata

Nie wiem czy był ktoś z tym w Trybunale Europejskim, ad praw nabytych.

Jestem w takiej samej sytuacji. Byłem zatrudniony w Urzędzie celnym od 1983 roku. Łącznie stażu mam 34 lata pracy. Wymagany staż pracy w warunkach szczególnych spełniłem, niesty, nie spełniam kryteriów ZUSowskich i muszę czekać do osiągnięcia 67 lat życia. Proszę mi powiedzieć czy mogę wystąpić do sądu z tym, że odebrano mi prawa nabyte? Na jaki przepis prawny sie powołać? gdzie poszukać takich wyroków sądowych przywracających prawa nabyte?

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy ten zapis pomoże ale pokaż go adwkatowi:
Art. 231. 1. W sprawach ze stosunku służbowego, zaistniałych przed dniem wejścia w życie ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe. 2. W przypadku gdy przepisy prawa uzależniają prawo do świadczenia lub jego wymiar od okresu pełnienia służby funkcjonariusze celni zachowują ciągłość służby. Dotychczasowe okresy służby w Służbie Celnej oraz zatrudnienia w administracji celnej traktowane są jako pełnienie służby w rozumieniu przepisów ustawy. 3. Funkcjonariusze celni otrzymujący świadczenia pieniężne, o których mowa w art. 20 i art. 20a ust. 1 ustawy uchylanej w art. 243, zachowują prawo do tych świadczeń na warunkach określonych w ustawie.
Mowa o ustawie o SC.
Pozdrawiam

Czytając wpisy powyżej można dojść tylko do jednego wniosku, Polska jest krajem bezprawia. Władza która ma większość parlamentarną i prezydenta który jest zwykłym i nic nie robiącym pionkiem, może zrobić wszystko co tylko przyjdzie jej do głowy. To jest skandal zabiera się prawa nabyte, z ludzi robi się niewolników, nie wpuszcza się legalnie jadących z wizami motocyklistów, zabiera się dzieciom dzieciństwo itd. ręce opadają.

Jedyna droga to droga Sądowa. Trzeba spróbować odwołać się do Sądu tak jak w pouczeniu decyzji o odmowie . Wystarczy że napiszesz że się nie zgadzasza następnie powołać się na wyrok TK. Nie będzie to proste ani łatwe a tym bardziej szybkie w Państwie w którym wyrok może zapaść???
Przecieraj szlaki bo w takiej sytuacji znalazło się wielu którym wyliczono staż poniżej 25 lat do końca 1999 z uwagi na pominięcie w Ustawie.

Back
Do góry