odejście z pracy MKC

N

Nie zarejestrowany

Gość
witam, mam pytanie: czy jest prawdą ze kiedy obejmie sie stanowisko MKC, to trzeba przepracować min3 lata zanim będę mógł złożyć wypowiedzenie? chodzi mi o taki przypadek kiedy praca celnika nie będzie mnie satysfakcjonować i po 2-3 miesiącach postanowię odejść, czy będą jakieś problemy mi stwarzane?

MKC ma 2 tygodnie na zwolnienie się. w służbie stałej - 3 miesiące. od dyrektora zależy czy możesz się zwolnić nawet dzisiaj, bez czekania 2 tygodni. Kase za szkolenia zwracasz, ale później podajesz izbe do sądu i oni muszą oddać kasę bo jest to bezprawne (poczytaj forum). na 100% w jednej izbie oddali kase dla gościa - sąd im kazał:) podobno są i inne przypadki.

Ale lepiej nie pakuj sie w to g... tu nigdy nie będzie dobrze. Jesteś żołnierzem bez praw pracowniczych. Jeśli to pierwsza praca to kasa wystarczająca na początek ale później budzisz sie z ręką w nocniku.

Zgadza się, ale ....

MKC ma 2 tygodnie na zwolnienie się. w służbie stałej - 3 miesiące. od dyrektora zależy czy możesz się zwolnić nawet dzisiaj, bez czekania 2 tygodni.
Chyba czytaliśmy różne ustawy:
- art. 25 ust. 2 ustawy o SC "W wypadku zgłoszenia pisemnego żądania zwolnienia, o którym mowa w ust. 1 pkt 10, funkcjonariusza celnego zwalnia się ze służby w terminie do 3 miesięcy od dnia tego zgłoszenia.", czyli w praktyce 3 miesiące, chyba, że swój wniosek o zwolnienie uzasadnisz brakiem pieniędzy na życie i tak w ogóle trudną sytuację życiową.
Termin 2 tygodnie w służbie przygotowawczej i 3 miesiące w służbie stałej odnosi się do zwolnienia z innych przyczyn niż na wniosek funkcjonariusza.

Chyba czytaliśmy różne ustawy:
- art. 25 ust. 2 ustawy o SC "W wypadku zgłoszenia pisemnego żądania zwolnienia, o którym mowa w ust. 1 pkt 10, funkcjonariusza celnego zwalnia się ze służby w terminie do 3 miesięcy od dnia tego zgłoszenia.", czyli w praktyce 3 miesiące, chyba, że swój wniosek o zwolnienie uzasadnisz brakiem pieniędzy na życie i tak w ogóle trudną sytuację życiową.
Termin 2 tygodnie w służbie przygotowawczej i 3 miesiące w służbie stałej odnosi się do zwolnienia z innych przyczyn niż na wniosek funkcjonariusza.

Chyba sam dyrektor czytał inną ustawę bo sam powiedział na "zaprzysiężeniu" że w służbie przygotowawczej są 2 tygodnie na rozwiązanie umowy zarówno ze strony pracownika czy też pracodawcy. I kilkanaście przypadków zwolnień w ostatnim czasie to potwierdza.

Back
Do góry