Prosze sie odnosić do projektów aktów prawnych (ustawy i rozporzadzen), a nie określeń używanych na naradach. Nie przypominam sobie abym mówił na naradach ogólnie o cywilnych pionach wsparcia. Mówiłem o komórkach zaplecza organziacyjnego, logistycznego, informatycznego, statystycznego, w odróżnieniu od zadań kontrolnych i postepowania.
Ustawa mówi jakie zadania będa realizowane przez funkcjonariuszy, a są to szeroko rozumiane zadania kontrolne.
Statut IC i UC określa nazewnictwo (tytuł) pionów przypisanych dyrektorowi, czy naczelnikowi - jako pion wsparcia kierowniczego, w domyśle właściwego organu. Nazewnictwo, tytuł pionu, w statucie nie tworzy prawa. Nawet ustawa nie odnosi sie do nazewnictwa pionów. Mówi tylko o komórkach organizacyjnych.
Wyobraża Pan sobie, ze kontrole wewnętrzną mogliby wykonywac cywile - to chyba najbardziej skrajny, nielogiczny i ireacjonalny przykład jaki mozna wymyśleć. Mozna mnie o wszystko podejżewac, ale nie o to, że nie jestem nielogiczny i nieracjonalny.
Ten sam wyraz może mieć rózne znaczenia ze względu na kontekst w jakim został użyty.
jk