obowiązek noszenia mundurów

• Thread starter Thread starter Nie zarejestrowany
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

Nie zarejestrowany

Gość
Czy w służbie celnej nie mógł, ktoś zarządzić,aby podczas upałów administracja (chociaż ta nie mająca styczności z petentami) mogła zdjąć mundury i pracować w nie co lżejszej garderobie? Co poniektórzy dyrektorzy na tak zadane pytanie nieomal robią pod siebie ze strachu przed reakcją JK. Ponoć chodzi szlify oficerskie, bo jakże je ujrzeć na cywilnej bluzeczce? W cywilizowanych krajach oczywistym jest,że należy zapewnić jak najlepsze warunki pracy,no ale w kraju leśnych ludków........

Dlatego właśnie wszyscy się z nas śmieją i nie uważają nas za "mundurówkę", jak chcemy przywileje to jesteśmy SŁUŻBĄ MUNDUROWĄ, a jak zrobiło się trochę gorąco to zaraz mundur w kąt. Jakoś nie słyszałem aby takie dylematy mieli w policji czy w SG, a mam tam "trochę" znajomych.
Jeżeli jesteś funkcjonariuszem to niezależnie czy siedzisz w archiwum czy na pierwszej linii masz zasrany obowiązek pełnić służbę w kompletnym umundurowaniu !!!

(...) Jeżeli jesteś funkcjonariuszem to niezależnie czy siedzisz w archiwum czy na pierwszej linii masz zasrany obowiązek pełnić służbę w kompletnym umundurowaniu !!!
Jeżeli je posiadasz ...
laie_67.gif

Jak na razie nic nie zwalnia od NIENOSZENIA munduru.

Dlatego właśnie wszyscy się z nas śmieją ...

Ja absolutnie nie śmieję się z Ciebie! Trudno jest się śmiać z kolejnej (z wielu) wypowiedzi dyskredytującej zasadne uwagi innych Kolegów.
Nie wiem czy sam siedzisz wygodnie w klimatyzowanym pomieszczeniu, a także czy jesteś w posiadaniu pełnych sortów mundurowych. Prawdopodobnie conajmniej to drugie. Chyba jednak zapomniałeś, że większość z nas posiada jedynie "mundur zimowy" starego typu (letni zwykle wytrzymywał ok. miesiąca), a tzw. "olimpijki" lub nowe letnie sorty widzieliśmy tylko u wyższej kadry i tak posiadającej klimatyzatory.
Dziwnym by było, gdybyś słyszał o wspominanych dylematach w policji lub SG. Skoro masz "trochę" znajomych w tych służbach, racz ich zapytać o problemy z letnim umundurowaniem - nie będą wiedzieć o czym mówisz!
Przestań więc rzucać po raz kolejny ministerialnymi hasełkami w stylu; "masz zasrany obowiązek pełnić służbę w kompletnym umundurowaniu" lub "nie podoba się, to do 'Biedronki' ", bo pełne- letnie umundurowanie nikomu nie będzie przeszkadzać, a wypisywane złośliwości mogą jedynie skłonić do refleksji nad Twoim nickiem "jajacek" (np. JAjacek, TYjacek, Kjacek, Jacek K. ...) !!!

I już wszystko wiadomo, dlaczego w tym celnym piekiełku nie potrzeba strażników. Jeden drugiego za nogi wciągnie, "bo proszę pana dyrektora, ja to mam pełne regulaminowe umundurowanie, a on, ona ma za jasne skarpetki i jeszcze tak bezczelnie do służby w archiwum przychodzi, a kiedy za ten donos dostanę wyróżnienie? " Zgroza:mad:

Gdy jesteś na pasie, na drodze, przy odprawach nikogo nie obchodzi, że jest upał - mundur musi być, ale wystarczy przejść się po biurach, aby usłyszeć, jak to "biurwom" ciężko:mad:, jak to mundur przeszkadza i muszą chodzić w cywilkach, bo nie są w stanie w koszuli i spodniach/spódnicy służbowych pracować:p. Tylko że upały mamy kilka dni w roku, a ...

Zgadzam się z tym, co napisał w swoim ostatnim poście jajacek1970.

klapki ...

Zdaje się, że Koledzy bezmyślnie uparli się przy jedynej możliwości. Przecież nie twierdzę, iż ktoś ma chodzić bez munduru! Chyba jednak jest różnica pomiędzy takim mundurem:

http://g.gazetaprawna.pl/p/_wspolne/pliki/77000/77424.jpg

albo takim:

http://g.gazetaprawna.pl/p/_wspolne/pliki/30000/30426.jpg

???

Obecnie obowiązują obydwa rodzaje PEŁNEGO umundurowania. Dodatkowo PRZEPISY POZWALAJĄ PRZY PEWNYCH TEMPERATURACH NA ZDJĘCIE KRAWATA !!! Czy naprawdę nie rozumiecie o co "biega"?! A może ...

Gdy jesteś na pasie, na drodze, przy odprawach nikogo nie obchodzi, że jest upał - mundur musi być, ale wystarczy przejść się po biurach, aby usłyszeć, jak to "biurwom" ciężko:mad:, jak to mundur przeszkadza i muszą chodzić w cywilkach, bo nie są w stanie w koszuli i spodniach/spódnicy służbowych pracować:p. Tylko że upały mamy kilka dni w roku, a ...

a masz rację... od prostowania baboli płoodzonych przez was i ratowania waszych dup, wydzielamy pot w ilościach ponadnormatywnych. stąd ulgi.
żałosny jesteś...:mad:

a masz rację... od prostowania baboli płoodzonych przez was i ratowania waszych dup, wydzielamy pot w ilościach ponadnormatywnych. stąd ulgi.
żałosny jesteś...:mad:

Doskonale dajecie nam odczuć że jesteśmy zbędni bez nas robilibyście to co umiecie najlepiej czyli parzyli kawę. Para wodna jeszcze podwyższa temperaturę pewnie stąd te nadmierne ilości potu.

nie wydaje mi się, żebyście czegokolwiek w ilościach ponadnormatywnych byli w stanie...:D Kolego T.Morus, ale zawsze miło wiedzieć, że znajdujecie preteksty poza podwyższonymi temperaturami.
O jednostki "centralne" trzeba dbać szczególnie, aby czasy propagacji się zbytnio nie wydłużały:D
pozdrówka

Panowie, spokojnie...jeżeli my się między sobą zaczniemy "żreć" o pierdoły to dobrze nie będzie. NIe ma sensu dyskusja czy latem trzeba chodzić w mundurze czy nie trzeba ...czy to nasz obowiązek czy nie... tu sprawa jest bezdyskusyjna - mamy pełnić służbę w umundurowaniu a z takiego obowiązku może zwolnić dyrektor IC ( no chyba że nie jestem na bieżąco ze zmianami przepisów...mniejsza o większość). Wydaje mi się, że problem tkwi w czym innym - mianowicie - nasze umundurowanie nie spełnia wymogów odzieży mundurowej zwłaszcza w przypadku odzieży letniej, która na wzór mundurów wojskowych powinna być szyta z odpowiedniego materiału tzw tropiku. Inna para kaloszy to problem braku szortów - skoro majestat funkcjonariusza nie ucierpiał w przypadku załóg łodzi SC to tak samo by nie ucierpiał gdyby w sortach mundurowych były wprowadzone szorty...oczywiście z odpowiednim obuwiem bo jakość ciarki mi po grzbiecie latają na myśl o paździeżu który na służbę zestroił by się w krótkie spodenki a do tego założył garniturowe obuwie...ale to jest kwestia do dopracowania

Ostatnia edycja:
Nawet najlepsze rozporządzenie nie pomoże, gdy jednym kryterium zakupu jest najniższa cena.
Przy umundurowaniu służbowym dostaje się albo sorty albo równoważnik pieniężny, natomiast przy umundurowaniu polowym/specjalnym tylko umundurowanie.

Nie wszystko zależy od rozporządzenia (uważam, że kilka rzeczy można w nim zmienić, ale komu jeszcze się chce:D).

PS Odnośnie chodzenia w ubraniu cywilnym można na takie cuś wyrazić zgodę, ale czas ten nie jest wliczany do okresu użycia umundurowania, tzn. że okres używalności umundurowania wydłużany jest o czas ucywilniania:D

Ostatnia edycja:
Noszenie mundurów to nasz obowiązek. Sądzę że pytanie zadane na początku tematu mógł tylko zadać "funkcjonariusz" biurowy.
A co do samych mundurów to faktycznie oszczędza się nie tam gdzie trzeba. SG ma dobre letnie mundury i nie narzeka. A nasze... Powiem tylko tyle że po kilku miesiącach użytkowania polowego munduru w tym roku, materiał tak wypłowiał od słońca że wyglądam w nim jak .... (reszta moich kolegów podobnie) Oczywiście będę pisał o skrócenie czasu używalności i wymianę, ale czy to o to chodzi. A jakie są tego ekonomiczne skutki każdy sam dobrze wie

wbrew pozorom to nie jest ani śmieszne ani takie proste w tłuaczeniu jak nie którzy mogli by wniiskować nawet po komentarzach pod tekstem. Sam robie w terenie i "smażalani" mi nie grozi w urzedzie ale współczuje im jednak. O zwykłych ludziach nie wspomnę którzy przychodzą do UC/IC i nierzadko godziny spędzają tam. Może kiedyś jakaś PIP zajmie sie tym an poziomie centralnym, bo skakanie od urzedu do urzedu nie ma sensu.

jak będę miał WSZYSTKIE PRZYWILEJE mundurówki a nie tylko obowiązki to jestem gotowy nawet spać w mundurze, a póki co, to też będę utyskiwał, że na pasach w taki upał gdy temp. asfaltu sięga 50 st. C chodzenie w polówkach i buciorach za kostkę to średnia przyjemność

jak będę miał WSZYSTKIE PRZYWILEJE mundurówki a nie tylko obowiązki to jestem gotowy nawet spać w mundurze, a póki co, to też będę utyskiwał, że na pasach w taki upał gdy temp. asfaltu sięga 50 st. C chodzenie w polówkach i buciorach za kostkę to średnia przyjemność

Stanowisko "małego celnika" popieram w 100%, a poprzednikom uwielbiającym mundury, ceremoniały i inne wynalazki papierowego wojska, polecam aukcję w pobliżu, pod adresem http://wejherowo.olx.pl/homonto-sprzedam-iid-82205992
aa.. dla podoficerów po porażająco wysokich nagrodach mamy w ofercie tańsze modele np. http://tarnobrzeg.olx.pl/chomonto-sprzedam-iid-42369912

Ostatnia edycja:
mundur w lecie

Upały chwilowo odpuściły ale problem pozostanie.
Dotychczasowe mundury przewidywały przynajmniej wersję letnią. Każdy miał (ma) mundur zimowy z gabardyny i letni z tropiku. Tropik jest na tyle przewiewny, że nawet w gorące dni da się wytrzymać, oczywiście bez marynarki.
Ponieważ niewielu z nas ma już nowy mundur, więc ogólnie mało powszechna jest wiedza o składnikach tego umundurowania. Przeglądałem ostatnio załącznik rozporządzenia określający składniki umundurowania służbowego (wyjściowego) i ze zdziwieniem zauważyłem, że nie ma już mundurów letnich (wg nowego wzoru), czyli cały rok w tych samych spodniach z grubego materiału.

Skoro wątek jest o mundurach, chciałbym jeszcze zapytać, czy to prawda. że w kilku izbach pojawiły się patki z obecnymi stopniami na kołnierze mundurów starego wzoru? jeśli tak, to ciekawe skąd wzięto wzory takich patek, bo rozporządzenie o mundurach tego nie przewiduje.

wystarczy dokładnie przyjrzeć się zdjęciom na corintii w poszczególnych izbach:)

Mobilni i funkcjonariusze przy odprawach mają umundurowanie specjalne i polowe i tam są sorty letnie i zimowe.
Problem mogą mieć pozostali funkcjonariusze mający tylko umundurowanie służbowe, wykonujący swoje obowiązki w pomieszczeniach zamkniętych. Gdyby była klimatyzacja, warunki lokalowe pozwalające na przebieranie się w mundur w pracy nie byłoby chyba takiego problemu. A może warto w przyszłości postarać się o odpowiednie umundurowanie jak i warunki lokalowe z odpowiednim wyposażeniem?

Back
Do góry