Nowe normy przywozowe!!!

kmkm1

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Nie wiem czemu ma służyć ta zmiana, ale ciężko będzie wyegzekwować nowe przepisy! Zostały tak nagle wprowadzone, że jest to zupełne dla mnie zaskoczenie! Tym bardziej, że nie było kampanii informacyjnej. Nawet my nie jesteśmy dobrze poinformowani. 40 sztuk papierosów przywożonych okazjonalnie, zgodnie z wytycznymi minsterstwa raz na dzień. Dla mrówek oznacza ich koniec. Piszcie swoje uwagi na ten temat i informujcie jak wygląda sytuacja na waszych przejściach, gdy przepisy wejdą w życie tj. od 1 grudnia. (Bunty mrówek, blokady przejść etc).

Nie dwie a jedna butelka wódki, zamiast kartonów papierosów dwie paczki - od 1 grudnia na polsko-ukraińskiej granicy obowiązują nowe przepisy celne. W nocy na przejściu w Medyce protestowało kilkadziesiąt osób. - Nasze dzieci nie będą miały co jeść - mówili.
"Złodzieje, mordercy", "my chcemy żyć" - takie okrzyki słychać było w nocy w przygranicznej Medyce. Zdaniem mieszkańców przygranicznych terenów, nowe przepisy uderzają w najbiedniejszych, bo im codzienny handel nie daje ogromnych dochodów.http://www.tvn24.pl/_d/wideo/flash/player_mini_16x9_002.swf

http://www.tvn24.pl/-1,1575391,0,1,zlodzieje--mordercy-_-protesty-na-granicy,wiadomosc.html

Protesty

Witam ponownie, dziś rano w TVN24 zobaczyłem dziwne sceny z przejścia w Medyce, nie byłem tam nigdy, bywam na Hrebennym.
Postanowiłem napisać choć sam bylem jednym z "podróżnych" bo naprawdę Ci ludzie nie myślą, dlaczego macie prtensje do celników, oni tylko wykonują swoją prace, powinniście się cieszyć że nie są bardzo drobiazgowi, pomyślcie co będzie jeśli celnicy zrobią sobie tzw. strajk włoski, który polega na dokładnej szczegółowej kontroli...Panowie celnicy w imieniu swoim i tych ludzi PRZEPRASZAM to Wasza praca i należy wam się szacunek.
Co do podróżnych, swoje pretensje możecie mieć tylko do Ministerstwa Finansów coż , mamy żądy PO, były PIS...i co ? nic... każdy może sobie kupić słoneczny order Peru, zapalić jointa i bedzie szczęśliwi i kochany...
a tak serio to WARA od celników (choć jak pisałem sam często bywam za granicą) im się należy SZACUNEK !! Wszelkie blokady, protesty i inne pomysły można zrobić przed przejściem , poza tym swoje niezadowolenie można wyrazić w najbliższych wyborach, to Panowie z MF uchalili taką ustawę a nie celnicy, to panowie których wybraliście przy wyborach tak fajnie zrobili, jak zawsze najbiedniejsi dostaja po d....
Pozdrawiam wszystkich celników na "pasach" idzie zima dbajcie o siebie :)

Po przeczytaniu powyższego tekstu kopara mi opadła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:eek:

P.S. Czy na innych przejściach coś się dzieje? Jak zachowwują się podrózni?

jestem w służbie juz jakis czas i przezylem nie jeden protest tych cwaniakow i nierobow. ludzi z tego zyjacych jest moze 25% reszta to lenie ktorym nie chce sie isc do uczciwej pracy za 1000 pln, lepiej jest przebiec 4 razy celnie i stowa w kieszeni. brod , chamstwo, pijanstwo, grozby i szlag wie co jeszcze to warunki w jakich pracuje, ludzie mnie nie nawidza, samochod tez ucierpial i dzis dowiedzialem sie ze to ja jestem morderca i zlodziejem a ja tylko stosuje normy unijne...jestem ciekawy czy taki cyrk tzn protest mrowek bylby mozliwy np w niemczech albo innym normalnym kraju w ue, jezeli ktos wyda jakies dyspozycje ze omijamy prawo i znow puszczamy z kartonem to ja i kilkunastu moich kolegow zwalniamy sie z pracy...

głupota...

:mad: Od dzisiaj na Dorohusku "służbę pełnią generałowie z MF" więc sami zobaczą, jak to fajnie odprawia się podróżnych...a jeszcze teraz, po zmianie przepisów! Na własnej skórze odczują ich złość i gniew...bo łatwo zmieniać i zaostrzać przepisy, nie myśląc o konsekwencjach, jakie dotkna przede wszystkim celników, użerających się świątek , piątek i niedziela...!

Przejścia dla turystó

Mam nadzieje, że wkrótce przejścia z Ukrainą bedą bardziej dostępne dla turystów. Dotąd klienci przejść skutecznie odstraszali od wypadów TURYSTYCZNYCH na drugą stronę. No i podróże służbowe nie będą już koszmarem.

Mnie śmieszy w ogóle ten protest, w którym mrówki czyt. przemytnicy prostestuję przeciwko temu, że im się przemyt utrudnia. Mogę nawet zrozumieć, że część z tych ludzi rzeczywiście ma niewesoło, ale czy to ozancza, że jak mi będzie ciężko to też mogę iść gdzieś prawo łamać a tych, którzy je egzekwują nazwać mordercami ?

No i proszę powołano sztab kryzysowy w Medyce , mediuja z mrówkami, 100 mrówek jest w stanie postawic wiecej osób na bacznośc niz do tej pory celnicy , nawet eksperci szukaja podstawy prawnej w unijnych przepisach (ile mozna papierosów przewieść).Celnicy tylko krytykuja ZZ, sami nie potrafią się zjednoczyć.

Mam nadzieje, że wkrótce przejścia z Ukrainą bedą bardziej dostępne dla turystów. Dotąd klienci przejść skutecznie odstraszali od wypadów TURYSTYCZNYCH na drugą stronę. No i podróże służbowe nie będą już koszmarem.
Wiele osób ma nadzieje, te korki na granicy odstaszaja wielu od wyjazdu na ukraine ale mysle ze jest to krok aby do 2012 roku znikł problem mrówek, zobaczę jak to sie zakończy?

wylewanie dziecka z kąpielą

normy jak normy- stają się faktem. inna sprawa czy z "walecznej niemocy" legislacyjnej w stosunku do tanich wyrobów akcyzowych z przemytu cokolwiek wynika ?
ten przemyt należy zatrzymać bez ograniczania praw obywatelskich osób nie trudniących się tym zawodowo. dla negatywnych zjawisk żadnych ustępstw. ograniczanie jednak prawa osobom, która takich negatywnych przesłanek nie budzą rodzi szereg wątpliwości.
problem medyckiego pieszego "piekła" to inna sprawa. błędem jest wprowadzenie nowych norm ilościowych przed zamknięciem tego kuriozalnego zjawiska jakim jest przejście piesze na wschodniej ścianie UE. problemy na życzenie. miejmy nadzieję, że ktoś to przewidział i są gotowe rozwiązania w tym zakresie.

znalezione w internecie- Salon24

Dwie paczki rządu Tuska, czyli Bruksela tym razem bez winy

Tagi:
Jestem chyba jednym z ostatnich polityków, który na Salonie24 stanąłby w obronie Unii Europejskiej, ale w sprawie drastycznych ograniczeń na wwóz papierosów Bruksela jest całkowicie niewinna. Wszystkie pretensje trzeba kierować do rządu Donalda Tuska.
Od 1 grudnia nie będzie można przywieźć z krajów spoza Unii Europejskiej więcej niż 40 papierosów, czyli dwie paczki. Protesty na granicy polsko-ukraińskiej chyba najlepiej świadczą o tym, że nowe normy dotkliwie godzą w tych, którzy utrzymują się z handlu przygranicznego. Jednak przepis o 2 paczkach nie dotyczy wszystkich krajów. Dyrektywa Rady 2007/74/WE, przyjęta w grudniu zeszłego roku przez ministrów 27 państw członkowskich (europarlament nie miał nic do powiedzenia w tej sprawie) daje wybór władzom narodowym. Stanowi ona jasno, że państwa członkowskie zwalniają z VAT i akcyzy przywóz 200 papierosów lub 40 papierosów. Tymczasem minister finansów w rządzie Donalda Tuska, szukając dodatkowych przychodów do budżetu, wybrał bardziej restrykcyjną opcję 40 papierosów, w dodatku zasłania się unijnymi dyrektywami. Głosy protestu i niezadowolenia na przejściu w Medyce powinny być kierowane nie tyle w stronę celników, którzy tylko odpowiadają za egzekucję prawa, ale właśnie pod adresem Ministerstwa Finansów. Z drugiej strony warto dodać, że drastyczne podwyżki polskiej akcyzy na papierosy zawdzięczamy właśnie Unii Europejskiej, do której minimalnych stawek dostosowujemy się od 2004 roku.
Rozumiem, że rządowi Donalda Tuska, który przecież obiecywał niższe obciążenia fiskalne trudno jest przyznać się do zdrady haseł wyborczych. Jednak jest faktem, że to właśnie w zwiększonych wpływach z akcyzy na papierosy „liberalna” gospodarczo - przynajmniej z definicji - formacja szuka pieniędzy w kieszeniach polskich palaczy. Smutne, że nie chce się do tego publicznie przyznać i całą winę zwala na Unię Europejską, której wiele można zarzucić, ale akurat nie to. Kolejny raz decyzje Brukseli służą usprawiedliwieniu niepopularnych decyzji na poziomie krajowym. Z drugiej strony wiele unijnych decyzji, które rzeczywiście wpływają na domowe budżety i codzienne życie Polaków, pozostaje niezauważonych.
ps. autorem notki jest Sylwester Chruszcz- poseł do Europarlamentu

Bardzo dobrze, trzeba zlikwidować tą patologię. Poza tym zmniejszy się ruch i obciążenie pracą na osobowym.

paranoja

czy szef MSWIA oglada media? chyba nie! bo gdyby ogladał, to złapałby za słuchawkę i telefonicznie zdymisjonował szefa Odziału SG który "pilnuje" porzadku na przejsciu- od czego jest SG z bronią? umieją tylko łapać celników? a jak jest prawdziwa i trudna sprawa do zrobienia to chowa sie za rzecznia prasowego i jego ustami mówią - to nie nasza sprawa to celnicy!
skandal....
PS
jak widze tego redaktorka ztvn24 który ubolewa na losem biednych przemytników to szlag mnie/.....
moze zrobimy protest ,ze nie chcemy jezdzic z ograniczeniem predkości tylko na maxa- a jak nam wypisza mandaty to skrzykniemy ludzi i tv i zrobimy blokade policji

Back
Do góry