Niepowtarzalna szansa- zróbmy coś.

test

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Na dobrą sprawę w projekcie ustawy są istotne trzy elementy.
1. Wykorzystanie szansy jaką daje rozpoczęta przez rząd dyskusja n/t reformy zaopatrzenia emerytalnego służb mundurowych. Wpisanie się w tą dyskusję i zaproponowanie rozsądnego kompromisu który posłużyłby jako wzorzec do pozostałych rozwiązań jest naszą szansą. Propozycje połączenia systemów emerytalnych oparta na ubezpieczeniu na zasadach ogólnych i dofinansowanie w jakimś stopniu z budżetu jest wyjątkowo dobrą propozycją wartą nagłośnienia i stanie się z outsidera liderem. To samo dotyczy 25 lat służby oraz 55lat jako możliwości przejścia na emeryturę . Dalej zaczynają się schody ponieważ mam wrażenie , że każdy szarpie w swoją stronę . Dzielenie funkcjonariuszy na granicznych i tych gorszych na mobilnych i pieszych, na zwalczających i niezwalczających młodych i starych świadczy o wrodzonej głupocie pseudo fachowców od cła.
2. Przepisy przejściowe powinny przewidywać conajmniej 2 letni okres na podjęcie decyzji co do rodzajów służby . Jedynie decyzja oparta na pełnych informacjach i po głebokim namyśle może być korzystna zarówno dla służby jak i funkcjonariusza
3.Zasady ucywilnienia nie mogą przebiegać po linii komórek organizacyjnych a raczej zadań w nich wykonywanych . Jaki jest problem w dopracowaniu tych rozwiązań i przygotowaniu optymalnego. Skoro można sobie wyobrazić w jednostce organizacyjnej komórki w różnych służbach to tym bardziej można w jednej komórce wyodrębnić zadania dyspozycyjne o znaczeniu podstawowym i wtórne o mniejszym znaczeniu.
Może nie jest jeszcze za późno nawet za cenę wystrzelenia z pistoletu pod nazwą " stracone pieniądze z uchwały modernizacyjnej " które to hasło tak naprawdę nic nie znaczy.

Kolego to jest bardzo dobra propozycja, tylko jak widzisz część chce spalić projekt na stosie.:cool: Ja uważam, że sztuką kompropisu są wzajemne ustępstwa, a nie zdanie "liberum veto":eek:

do testa

..... proszę nie używaj słów "emerytura mundurowa", gdyż to co nam proponują nic jej nie przypomina !!!
Proponuje się nam marny dodatek w zamian za objęcie prawdziwym systemem emerytalnym..... (...) !!!
Ponadto w regulacjach tych zapomina się o ludziach, którzy ponad 20 lat tyrali na granicy, a dzisiaj niejednokrotnie za to proponuje się im dodatkowo ucywilnienie !!!
Oczywiście jest tam ewentualny dodatek za poprzednie lata służby, ale to jeszcze w mniejszym stopniu rekompensuje ........(...)
Zapowiadane podwyżki zostały "pozarte" przez pusty budżet i w ten prosty sposób znów zostaliśmy wydymani na maksa !!! ...
a kolega proponuje nam, abyśmy "zapomnieli" i w zamian za pieniądze kolejny rodzaj "laurki" ...!!!
W tym miejscu mówię NIE, gdyż ja żyję z tego co oficjalnie zarobię.....!!!
Ponadto przypominam , że podwyżki w budżetówce otrzymali WSZYSCY tylko nie MY !!!
Pozdrawiam

..... proszę nie używaj słów "emerytura mundurowa", gdyż to co nam proponują nic jej nie przypomina !!!
Proponuje się nam marny dodatek w zamian za objęcie prawdziwym systemem emerytalnym..... (...) !!!
Ponadto w regulacjach tych zapomina się o ludziach, którzy ponad 20 lat tyrali na granicy, a dzisiaj niejednokrotnie za to proponuje się im dodatkowo ucywilnienie !!!
Oczywiście jest tam ewentualny dodatek za poprzednie lata służby, ale to jeszcze w mniejszym stopniu rekompensuje ........(...)
Zapowiadane podwyżki zostały "pozarte" przez pusty budżet i w ten prosty sposób znów zostaliśmy wydymani na maksa !!! ...
a kolega proponuje nam, abyśmy "zapomnieli" i w zamian za pieniądze kolejny rodzaj "laurki" ...!!!
W tym miejscu mówię NIE, gdyż ja żyję z tego co oficjalnie zarobię.....!!!
Ponadto przypominam , że podwyżki w budżetówce otrzymali WSZYSCY tylko nie MY !!!
Pozdrawiam

witam-jeśli mogę podowiedżeć walczyć trzeba bo jest o co,każdy grosz jest cenny,za te noce nieprzespane,te dni świąteczne kiedy nie był się z bliskimi tylko służyło się najjaśniejszej dla dobra wszystkich ludzi którzy zamieszkiwali na jej terenie,aby chronić ich od patologii narkotyki,alkohol,nikotyna materiały nazwę je dziwnego pochodzenia ,praktycy wiedzą co autor miał na myśl,teoretycy niech się domyślają,z całym szacunkiem dla teoretyków,ich wiedza jest bardzo potrzebna w pracy każdego dnia i nocy.

pozdrowienia dla cooli starych i młodych aby was uczyli tego fachu, nie wszystko jest w skryptach i książkach,kursach "celny nos"i praktyka to podstawa.
ja to wiem bo tego doświadczyłem dzięki moim profesorom cła piotrowi b. i władysławowi ż

pozdrawiam były cool

mc.

słowo "walka" w zestawieniu ze słowem "cło" jakoś mi się nie widzi:(

no chyba że walka na słowa:p

propozycja emerytury celnej

OGÓLNE ZAŁOŻENIA (dot. wszystkich celników);
-Staż w cle 25 lat
-Staż pracy liczony od 1999r.
-Osiągnięcie wieku 60 lat
-podstawa emerytury: 75%
-Liczone z ostatnich 10 lat

DLA GRANICY I MOBILNYCH (dodatkowo);
-za 1rok służby w w/w jednostkach: dodtkowo plus 0,34% do podstawy wynoszącej 75% ale nie więcej niż 80%.
-po przepracowaniu 15 lat w w/w jednostkach: liczenie podstawy emerytury z ostatnich 3 lat
-po przepracowaniu 25 lat w w/w jednostkach: możliwość odejścia na emeryture w wieku 55 lat.

Co sądzicie o tej propozycji ???

Do ocalony

Człowieku przestań pisać brednie i nie mąć ludziom w głowach. Nowy aktywista na forum się znalazł. Ciekawe na czyje polecenie.Na posty tego człowieka lepiej nie odpowiadać. Może uda go się w ten sposób ocalić.

...

Ja tylko jedno zdanie wtrącę - liczenie podstawy z "ostatnich 10 lat" to po prostu obcinanie emerytur o 20-30%. Przypomnijcie sobie ile 10 lat temu zarabialiście ! Moim zdaniem już 3 letni termin to dużo ! :eek:

Back
Do góry