Niejasne losy ustawy modernizacyjnej

Celny!!!

Użytkownik
Punkty reakcji
0
05c21bd638971dfc.jpg

No tak. Rozmawiałem ze znajomym żołnierzem, dostali już podwyżkę, a u nas wymyślono sobie, że środki zostaną uruchomione wraz z ustawą o SC.
Co najsmutniejsze, to jest to niestety niczym nieuzasadniony wymysł. Napisaliśmy do MF, aby "nie szedł tą drogą", bo w połowie roku nastąpi zapewne korekta budżetu i ktoś, zwalając na kryzys, może połasić się na te ponad 100mln. Ustawa o SC na pewno nie ma szans wejść w życie w połowie roku. Ja na miejscu SSC tak bym nie ryzykował :)

gracze

mistrzowie z MF zamiast zrobić coś konkretnego dla PAC zakiwało się w pozorne ruchy reformatorskie. czego spodziewać się po ekipie podwórkowych graczy. od lat grają wg zasad "trzy rogi = karny". prawdziwi profesjonaliści :(.

No tak Panie Sławku ale na co my czekamy, czy nie trzeba już teraz podjąć bardziej zdecydowane kroki bo jeśli ustawa wejdzie w życie to podwyższki wiadomo dla kogo, jeśli nie wejdzie to pieniądze przepadną. Tak żle i tak niedobrze TO NA CO CZEKAMY.

Trafiłeś w sedno.
Jak ustawa wejdzie to wiadomo kto będzie beneficjentem podwyżek i dodatków, jak nie wejdzie to środki i tak przepadną. Sytuacja iście patowa. Otóż nie. Należy dążyć do jaknajpilniejszego uruchomienia środków w sposób uzgodniony i jednolity w skali całego kraju. Moc decyzyjna w tym zakresie jest w gestii ministerstwa. Można za dwa tygodnie uruchomić podwyżki z wyrównaniem od stycznia, uwzględniając prawdziwie motywacyjny system wynagrodzeń, bez nowej ustawy o SC, bez wartościowania w zaproponowanej wersji. Los ustawy o SC, niezależnie od woli naszej czy woli MF, jest nieznany i z przyczyn obiektywnych w związku z trwającym kryzysem w każdej chwili ustawa ta może zostać wycofana.
Jestem zwolennikiem akcji protestacyjnej o czym nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Patrzę jednak realnie na to jaki jest w chwili obecnej stan konsolidacji środowiska. Napisałem w dziale WAŻNE INFORMACJE, że wcześniej przeprowadzimy akcję informacyjną. Od niej tak naprawdę zależy, co będzie dalej. Na pewno jako grupa zawodowa będziemy protestować przeciwko, nic nie znaczącym regulacjom, które nie usprawniają służby. Właśnie w związku z kryzysem, szukając pozytywnego wyjścia z tej trudnej dla nas wszystkich sytuacji, należy pilnie wzmocnić SC, motywując funkcjonariuszy, byśmy mogli generować wyższe wpływy. Dlatego apelujmy do SSC, aby póki jest jeszcze na to czas, wypłacił nam podwyżki.

Ostatnia edycja:
Myśle, że trzeba założyć nowy link i przygotować zdecydowaną formę protestu, a chętni się napewno znajdą bo problem dotyczy większości, kierownicy i pozostała kadara wiadomo nie bo oni już czekają na podwyżki z naszej puli. Ale wydaje mi się,że to nie jest problem bo w poprzednim proteście kadra kierownicza nie uczestniczyła i efekt był przyzwoity.

Chcemy obiecanej podwyżki

Z tego co mówią moje koleżki i koledzy w pracy, to dla każdego najważniejsza jest właśnie podwyżka. To chore, że są dla nas pieniądze, a my ich nie dostajemy - jakbyśmy zarabiali kupę forsy. Jest dla nich obojętne, czy będą cywilami, czy funkcjonariuszami, a nawet nie ma już takiego grzania jeśli chodzi o emerytury (zresztą mam podobne zdanie). Gdyby SSC (czy też MF) dał nam to co obiecał premier publicznie przed rokiem, uspokoiłoby to nas wszystkich. A tak niepotrzebnie robi się takie ciśnienie w Służbie Celnej, jakby mało było innych problemów. Apeluję do naszego Szefa, niech w końcu uwolni tą forsę i pokaże, że choć w tym temacie jest z nami.

Ostatnia edycja:
Panie Sławku

W moim zawodowym otoczeniu, nie ma ANI JEDNEGO CELNIKA, który uważałby tę chorą ustawę za pożyteczną. Ani dla nas, ani dla kraju.Jedynie wyżsi szefowie milczą. Myślę, że nawet oni są świadomi co ona oznacza. Nie można oprzeć się wrażeniu, że jej głównym celem jest osobista kariera, "SAMI WIECIE KOGO" poprzez pozorowanie reformy. Z tego co słyszę - niewypłacenie podwyżek spowoduje katastrofę. Ciekawe jak wtedy będzie się tłumaczył "SAMI WIECIE KTO".

Back
Do góry