Najbliższe tygodnie to czas, w którym każdy Funkcjonariusz powinien ...

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Najbliższe tygodnie to czas, w którym każdy FUNKCJONARIUSZ CELNY powinien odpowiedzieć sobie na kilka zasadniczych pytań.

Pytań nie muszę pisać, bo każdy je zna.

Ten czas pokaże, kto tak naprawdę chce dobra służby, identyfikuje się ze służbą, walczy o godność i honor funkcjonariuszy. Wybiła godzina ostatniej próby. Musimy pokazać czym jest dla nas mundur i czy jesteśmy go warci. Nic tak nie przekona rządzących dla naszych postulatów jak jedność środowiska i zaangażowanie wszystkich i każdego z osobna we wspólną sprawę jaką jest zrównanie praw z innymi służbami mundurowymi.
Taka szansa już się nie powtórzy w najbliższej przyszłości !!!

Musimy mieć wszyscy świadomość, że każdy z nas sam musi działać. Zachęcić do działania kilku swoich najbliższych znajomych. Nikt tego za nas nie zrobi.

W ostatnim czasie wielu z Was „krzyczy”, że:

ZWIĄZEK MA TO ZROBIĆ !!!

ŻE JAK ZWIĄZEK ZAŁATWI EMERYTURY TO SIĘ DO WAS ZAPISZĘ !!!
DLACZEGO ZWIĄZEK NIC NIE ROBI ?!?

ŻE NIC NIE NAUCZYŁO ZWIĄZKOWCÓW WYPISYWANIE SIĘ LUDZI PO PROTESTACH W 2008 ROKU !!!

MAM ZASADY I NIGDY NIE ZAPISZĘ SIĘ DO ŻADNEGO ZWIĄZKU.

Przyznam, że nie rozumiem dlaczego część z Was wrzuca wszystkie ZZ do jednego worka?

Związek daje z siebie wszystko w sprawie emerytur, lecz bez poparcia środowiska jest to głos „na pustyni”.
Do tych działań wszyscy funkcjonariusze muszą się po prostu KONIECZNIE włączyć.

Już raz z powodu małego poparcia środowiska rzadzącym np. udało się bez przeszkód wprowadzić taką ustawę, którą mamy. Na pikiecie w 2009 było pod Sejmem może ok. 360 osób. Środowisko biernie patrzyło jak „zawiązują nam petle na szyje” potem był już tylko lament gdy zaczęli realizować mianowania, wartościowanie i inne działania związane z modernizacją.

Koleżanki Koledzy!!!

Apelujemy o przemyślenie sprawy i aktywny udział w planowanych działaniach i oczywiście zapisywanie się do Związków.

Bez zaangażowania ogółu Funkcjonariuszy Związek nic nie zrobi.

Do wielu komórek nie przyjdzie nawet żaden związkowiec, nie dotrze nawet najmniejsza informacja związkowa, ponieważ nie mamy takich możliwości, gdyż nie ma tam naszych członków, a jeśli są to nie są utworzone struktury.

Związek może ogłosić jedynie terminy protestów i zaapelować do funkcjonariuszy o działania. Reszta należy do środowiska zawodowego.
To czy staniemy sie PRAWDZIWĄ Służbą Mundurową, czy pozostaniemy takim dziwnym tworem, z którym można robić co się tylko chce - zależy tylko od Ciebie celniku!!!

Czas najwyższy zadać sobie pytanie: w jaki sposób możecie pomóc sobie samemu? Sam jeden JAŚ KOWALSKI nie zdziała nic, stu takich JASIÓW może zostanie wysłuchanych, ale 1000 JASIÓW może już „dyktować warunki”. Bez jedności w naszym środowisku, bez oddolnego zaangażowania nic nie zwojujemy.

Dziękuję wszystkim tym, którzy wspierają Związek poprzez członkostwo.

Ostatnia edycja:
Święte słowa.

Teraz całe środowisko musi się zaangażować w sprawę emerytur. Działać, a nie marudzić. W swoim otoczeniu nie znam ani jednego celnika, który nie chciałby emerytury mundurowej. Dlatego do dzieła. Podpisujmy, milczmy, flagujmy i zróbmy to do końca. Rzeczywiście prowdopodobnie aktywny opór środowiska mógł spowodować, że przekręty typu mianowanie czy wartościowanie nie miałby racji bytu. Aktualnie mamy przeciwko sobie rządzących, SSC, kadrę kierowniczą, nawet małego szczebla. Wiadomo nie będzie łatwo, ale działajmy, bierzmy udział w wszystkich proponowanych działaniach. I poprzyjmy jedyny Związek, który się nigdy się nie zaprzedał.

Teraz całe środowisko musi się zaangażować w sprawę emerytur. Działać, a nie marudzić. W swoim otoczeniu nie znam ani jednego celnika, który nie chciałby emerytury mundurowej. Dlatego do dzieła. Podpisujmy, milczmy, flagujmy i zróbmy to do końca. Rzeczywiście prowdopodobnie aktywny opór środowiska mógł spowodować, że przekręty typu mianowanie czy wartościowanie nie miałby racji bytu. Aktualnie mamy przeciwko sobie rządzących, SSC, kadrę kierowniczą, nawet małego szczebla. Wiadomo nie będzie łatwo, ale działajmy, bierzmy udział w wszystkich proponowanych działaniach. I poprzyjmy jedyny Związek, który się nigdy się nie zaprzedał.

Jak najbardziej JESTEM ZA i myślę, że tym razem faktycznie bez względu na przynależność związkową powinniśmy się razem zjednoczyć i być do końca konsekwentni w tym co robimy. Przede wszystkim chodzi o uczestnictwo w KOLUMNIE MILCZENIA 17 kwietnia.
Moi drodzy, POKAŻMY WRESZCIE ŻE JESTEŚMY !
I POKAŻMY ILU NAS JEST !

Nie zwalajamy jeden na drugiego, nie wymyślajmy na poczekaniu tysiąca powodów, dla których (podobno) nie możemy pojechać. A to teściowa umierająca w szpitalu, a to służba, a to brzuch rozbolał, a to ch...j wie co jeszcze i co fantazja przyniesie na poczekaniu :mad:
KOLEDZY - WSTYD, WSTYD I JESZCZE RAZ WSTYD ! Chowacie głowy w piach jak strusie :mad:
WEŹMY 17-tego kwietnia TEN JEDEN DZIEŃ URLOPU NA ŻĄDANIE I POJEDŹMY DO WARSZAWY !!!

JAK SIĘ CHCE TO WSZYSTKO MOŻNA. TYLKO RZECZYWIŚCIE TRZEBA CHCIEĆ !
Do jasnej cholery nie siedźmy i nie czekajmy, że ktoś coś za nas zrobi. Bo jak sami tego nie zrobimy to będziemy mieli jedno wielkie G...O (za przeproszeniem).

Centrale związkowe pokazały, że można się dogadać, że pomimo różnic i czasami wręcz wzajemnej niechęci, można nakreślić wspólny cel. Teraz już wszystko w Waszych rękach, bez Waszego udziału to się po prostu nie uda. Udział w kolumnie milczenia w dniu 17 kwietnia br. nie zobowiązuje nikogo z uczestników do podpisania jakiejś deklaracji Związku Zawodowego. Nikt od Was tego nie wymaga, musicie tylko poświecić jeden dzień urlopu aby zawalczyć o to co się nam należy.

Pamiętajcie - W JEDNOŚCI SIŁA !!!

Na przeciwnym biegunie haseł, które przywołałem w pierwszym poście, usłyszałem dzisiaj w rozmowie - cyt: "Sławek 17 kwietnia pod KPRM jestem, to mój obowiązek jako Funkcjonariusza Służby Celnej"
Nic więcej i bez mojego pytania o obecność.
To bardzo budujące.

Dziękuję ....

Dziękuję , wszystkim zaangażowanym ....!!!
To także moja emerytura !!!

pewna pani, która czyta celników, (choć nie należy do związku) powiedziała, że związek nic nie robi a Pan Siwy dzięki rozgłosowi jest sławny...żal ogarnia, że tacy ludzie pracują w tej instytucji, że tacy ludzie wydają osądy...może nie bardzo na temat ale ciśnie mi się na język...kobieto nie czytaj ,jak nie rozumiesz...nie krytykuj jeśli nic nie robisz oprócz bezsensownego gadania...a jeśli już masz coś powiedzieć, to przemyśl swoje słowa, zainteresuj się, czytaj więcej i działaj, bo związek nie walczy o coś dla siebie tylko dla WSZYSTKICH, o Twoją emeryturę, sprawiedliwe traktowanie o godność!!!Przeczytaj STATUT ZWIĄZKU....i do cholery zamiast krytykować, weź się za zrobienie czegoś pożytecznego!

Back
Do góry