Nadgodziny

larry1

Aktywny użytkownik
Punkty reakcji
236
Witam!
Chciałbym poruszyć temat nadgodzin w naszej służbie.Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa udzielania wolnego w zamian za wypracowane nadgodziny?Czy w przypadku gdy pracodawca sam udziela nam wolnego w zamian za posiadane nadgodziny przysługuje nam 1 czy 1,5 godziny?Sprawa jest jasny gdy sami składamy taki wniosek o wolne.Czy w tej materii ma zastosowanie kodeks pracy?

wg. KP

W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego od pracy. Udzielenie czasu wolnego może nastąpić także bez wniosku pracownika, wówczas pracodawca wyznacza wolne, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych (1 nadgodzina = 1,5 godziny czasu wolnego).

o ile nie jest to uregulowane w Ustawie o SC (a nie jest) obowiazują przepisy KP. Tyle że nasi przełożeni mają własną interpretację przepisów, a tego co jest dla nas korzystne po prostu nie zauważają.

nasuwa się pytanie: w której izbie jest tak dobrze, że chcesz wolne a nie kasę??? Nic, tylko pozazdrościć........:rolleyes:

chcesz wolne a nie kasę??? Nic, tylko pozazdrościć........:rolleyes:
Z bardzo prostej przyczyny - NIE WYPŁACA SIĘ KASY TYLKO TRZEBA WYBRAĆ nadgodziny w stosunku 1:1 pomimo tego że chcesz kasę to przełożony informuje, iż swój wniosek o wypłatę możesz sobie wsadzić w cztery litery i spadaj na wolne. Jest rozporządzenie o wypłacie nadgodzin a życie i tak toczy się swoim torem. :mad:

sorki za pytanie - A PRÓBOWAŁEŚ ZŁOŻYĆ TAKI WNIOSEK - napisać i dać do naniesienia adnotacji ???

bezpośredni przełożony - zgodnie z rozporz. ma jedynie potwierdzić fakt pełnienia przez Ciebie słuzby w tych nadgodzinach. Sam wniosek z taką adnotacją przesyłasz do Dyrektora - par. 13 rozp.

spróbuj, to są TWOJE nadgodziny i wara innym od nich!!! A jak przełozony nie ma czasu na zapoznanie sie z ustawa i rozp. to pokaż mu na corintii, ciekawe jak długo jeszcze bidula-oficer będzie ciągnął na zasadzie bo tak było...

Ja złożyłem i czekam... nie omieszkam poinformować w tym wątku o rezultatach.

nasuwa się pytanie: w której izbie jest tak dobrze, że chcesz wolne a nie kasę??? Nic, tylko pozazdrościć........:rolleyes:

Ja wolę wolne, wszyscy alokersi, których znam wolą wolne niż kasę! Większość osób, które znam wybierają wolne niż kasę. Dlaczego? Może Rodzina, może relaks, może regeneracja?

Nie ważne jaka kasa i proszę bez podtekstów.

PS W interesie pracodawcy także jest, aby pracownik był w optymalnej formie:D

PSII Nie mylcie wybierania nadgodzin z planowaniem służb w "3-miesięcznym" okresie rozliczeniowym - tutaj jest 1:1.

Ostatnia edycja:
ależ jak najbardziej!!! nadgodziny są moje i ja decyduję, jak je wykorzystam ale nie ma zgody na wybiórcze traktowanie ustawy i rozporządzenia przez bezp. przełożonych, którzy maja jedynie potwierdzić to, co tak na prawdę było.... niech nie robią więc łaski. I tylko tyle.

Ostatnia edycja:
Zgodnie z obietnicą informuję, że otrzymałem wynagrodzenie za nadgodziny. Żeby było jasne, na moim wniosku mój bezpośredni przełożony - kierownik naniósł adnotacje potwierdzającą, że we wskazanych przeze mnie dniach i godzinach pełniłem służbę.

Wniosek ten trafił bezpośrednio do Dyrektora. Nikt mnie o nic nie pytał, nie dotarły do mnie żadne uwagi, komentarze czy coś podobnego.

Tak więc Szanowni Państwo - Ci, którzy chcecie mieć zapłacone za nadgodziny - nic trudnego - kartka, długopis i krzta odwagi cywilnej.

Państwo kierownicy zmian/referatów - polecam lekturę ustawy i rozporządzenia.... nie ośmieszajcie się mówiąc, że za nadgodziny wypracowane m.in. po to, abyście mogli świecić oczkami przed naczalstwem należy się tylko wolne ( i zazwyczaj wtedy, gdy to WAM pasuje ).

TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY :)

Witam!
Może ktoś z Was orientuje się w jakiej wysokości wypłacają pieniążki za nadgodziny wypracowane w sobotę (dzień wolny od pracy).
Uważam ze powinno to następować zgodnie z kodeksem pracy.

Dz.U. 180 poz.1405
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 23 października 2009 r.
w sprawie rozkładu czasu służby funkcjonariuszy celnych

Tak dla przypomnienia, zapłatę za nadgodz. reguluje powyższe rozporządzenie. Skoro mamy to uregulowane w naszych przepisach to Kodeks Pracy nie obowiązuje.
Za sobotę czy święto płacone jest tak jak za poniedziałek czy wtorek

Back
Do góry