Nabór

Katasia

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Cześć, czy mógłby mi ktoś przybliżyć postępowanie kwalifikacyjne do SC? Czy mogę dokumenty złożyć w odpowiedniej placówce, nawet jeśli nie ma ogłoszonego naboru? Jakie dokumenty powinnam najpierw złożyć? Nie mogę znaleźć żadnego linku gdzie jest mowa o tym. Byłabym wdzięczna jeśli ktoś mnie odeśle.

A czemu takie pytanie? Czyżbyś bardzo odradzał prace w takiej placówce? Fakt nie słyszałam zbyt wiele o tej pracy, bo jak dla mnie najblizsza mi placowka nie ma zbyt konkretnych informacji na stronie dotyczacych naboru, a to ze nauki jest sporo, czy najpierw etap kwalifikacyjny nie jest latwy, tego sie spodziewam, ale po to sa fora zeby moc sie podzielic wlasnymi informacjami :)

Czyżbyś bardzo odradzał prace w takiej placówce? Fakt nie słyszałam zbyt wiele o tej pracy, bo jak dla mnie najblizsza mi placowka nie ma zbyt konkretnych informacji na stronie

placówka ?... no dobra...jak to zwał tak to zwał. Tak czy inaczej - poczytaj trochę to forum to może dojdziesz do sensownych wniosków "czy warto"...

a w którym województwie mieszkasz ?

Ostatnia edycja:
Informacje na temat jakie dokumenty należy złożyć przy naborze zawiera ogłoszenie o pracę. Przykładowo są to następujące dokumenty:

1. wypełniony kwestionariusz osobowy,
2. list motywacyjny z określeniem ogłoszenia, na które składana jest oferta (miejsce wykonywania pracy),
3. życiorys,
4. kopia dokumentu potwierdzającego posiadanie polskiego obywatelstwa lub oświadczenie
o posiadaniu obywatelstwa polskiego,
5. kopia dokumentów potwierdzających posiadane wykształcenie,
6. kopia dokumentów potwierdzających znajomość j. obcego lub oświadczenie,
7. kopia dokumentów potwierdzających obsługę komputera lub oświadczenie,
8. oświadczenie o nie skazaniu prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe,
9. oświadczenie o korzystaniu z pełni praw publicznych,
10. oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych w celu rekrutacji w oparciu o ustawę z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.),
11. oświadczenie, czy kandydat do zatrudnienia jest małżonkiem, bądź pozostaje w stopniu pokrewieństwa do drugiego stopnia włącznie lub powinowactwa pierwszego stopnia w stosunku do funkcjonariuszy celnych/ pracowników pełniących służbę/pracujących w Izbie Celnej w Warszawie lub w podległych urzędach celnych,
12. kserokopie świadectw pracy lub służby z poprzednich miejsc pracy lub służby,
13. oświadczenie o posiadaniu stanu zdrowia pozwalającego na wykonywanie pracy na tym stanowisku.

Natomiast odpowiedzi na pytanie, czy można składać dokumenty w momencie, gdy nie ma ogłoszonego naboru udzieli Wydział Kadr i Szkolenia Izby Celnej właściwej ze względu na miejsce, gdzie chcesz podjąć pracę. Z mojej obserwacji wynika, że są marne szanse na uzyskanie pracy w SC poza naborem. Żeby kogoś zatrudnić musi być etat, a jak jest etat, to jest ogłoszony nabór itd. Pozdrawiam

A mógłbyś jeszcze powiedzieć skąd poniższe dokumenty powinnam pobrać?

8. oświadczenie o nie skazaniu prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe,
10. oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych w celu rekrutacji w oparciu o ustawę z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.),
11. oświadczenie, czy kandydat do zatrudnienia jest małżonkiem, bądź pozostaje w stopniu pokrewieństwa do drugiego stopnia włącznie lub powinowactwa pierwszego stopnia w stosunku do funkcjonariuszy celnych/ pracowników pełniących służbę/pracujących w Izbie Celnej w Warszawie lub w podległych urzędach celnych,
12. kserokopie świadectw pracy lub służby z poprzednich miejsc pracy lub służby,
13. oświadczenie o posiadaniu stanu zdrowia pozwalającego na wykonywanie pracy na tym stanowisku.

A co do składania dokumentów bez ogłoszenia naboru, to chyba nie ma najmniejszego sensu, tak jak pisałeś. A czy po przejściu II etapów później jest wyjazd na jakąś szkółkę? Nic na ten temat się nie pisze.

Katasia z Twoich wypowiedzi wynika ze poszukujesz raczej pierwszej w życiu pracy ??

Proponuje wgłębić się w definicje "oświadczenia" oraz rozgryść definicje "kserokopii" - wtedy wszystko będzie łatwiejsze :p

A mógłbyś jeszcze powiedzieć skąd poniższe dokumenty powinnam pobrać?

A co do składania dokumentów bez ogłoszenia naboru, to chyba nie ma najmniejszego sensu, tak jak pisałeś. A czy po przejściu II etapów później jest wyjazd na jakąś szkółkę? Nic na ten temat się nie pisze.

Tak jak wcześniej wspomniałam wszelkie pytania tego typu należy kierować do Wydziału Kadr i Szkolenia właściwej Izby. Nie wiem, czy są jakieś formularze do pobrania, czy po prostu samemu należy napisać oświadczenie np. wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu rekrutacji w oparciu o ustawę z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.) itd.

A co do szkolenia i służby przygotowawczej:
Ustawa o Służbie Celnej z 27.08.2009 r.
Art. 78.
1. Stosunek służbowy funkcjonariusza powstaje w drodze mianowania, na podstawie zgłoszenia się do służby.
2. Osoba mianowana funkcjonariuszem służby przygotowawczej otrzymuje stopień służbowy aplikanta celnego.
3. Służba przygotowawcza trwa 2 lata.
Art. 79.
W okresie służby przygotowawczej funkcjonariusz jest obowiązany:
1) odbyć szkolenie praktyczne;
2) potwierdzić egzaminem ukończenie zasadniczego kursu zawodowego albo złożyć egzamin zawodowy;
3) potwierdzić egzaminem znajomość języka obcego lub przedłożyć dokument potwierdzający znajomość języka obcego w zakresie umożliwiającym wykonywanie obowiązków służbowych.
Art. 80.
1. W okresie służby przygotowawczej funkcjonariusz podlega okresowemu opiniowaniu służbowemu, nie rzadziej niż co 6 miesięcy. Opinię wydaje bezpośredni przełożony w porozumieniu z opiekunem funkcjonariusza.
2. Funkcjonariusz zapoznaje się z opinią okresową w terminie 14 dni od dnia jej sporządzenia. Funkcjonariusz może, w terminie 14 dni od dnia zapoznania się z opinią, wnieść odwołanie do kierownika urzędu.
3. W przypadku gdy opinię wydaje dyrektor izby celnej albo Szef Służby Celnej, funkcjonariusz może złożyć wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy w terminie 14 dni od dnia zapoznania się z opinią.
4. Szef Służby Celnej w przypadkach uzasadnionych kwalifikacjami funkcjonariu-sza może:
1) zwolnić funkcjonariusza z obowiązku odbycia służby przygotowawczej;
2) skrócić okres służby przygotowawczej;
3) zwolnić funkcjonariusza z poszczególnych obowiązków określonych w art. 79.
5. Szef Służby Celnej, na pisemny wniosek funkcjonariusza, w przypadkach wskazanych w tym wniosku lub uzasadnionych potrzebami służby, może przedłużyć okres służby przygotowawczej.
6. Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze rozporządzenia, program przebiegu służby przygotowawczej, tryb opiniowania, tryb rozpatrywania odwołań od opinii okresowych, szczegółowe warunki i tryb egzaminów, o których mowa w art. 79 pkt 2 i 3, oraz wykaz dokumentów potwierdzających znajomość języka obcego w zakresie umożliwiającym wykonywanie obowiązków służbowych. Program przebiegu służby przygotowawczej powinien uwzględniać zakres zadań wykonywanych przez funkcjonariuszy.
Art. 81.
Po zakończeniu służby przygotowawczej, z zastrzeżeniem art. 80 ust. 4 pkt 1, i po spełnieniu warunków określonych w art. 79 oraz po uzyskaniu opinii okresowej stwierdzającej przydatność do służby, funkcjonariusz zostaje mianowany do służby stałej.

Witam
Pewnie powtorze pyanie wielu moich poprzednikow, wybaczcie:) ale wlasnie zdalam test z wiedzy ogolnej do izby celnej i czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna, wiem, ze wlasciwie od niej wszystko zalezy ( a mi zalezy bardzo by sie dostac) chcialbym wypasc jak najlepiej stad moje pytanie, czego moge sie spodziewac, jak wyglada i przebiega owa rozmowa?? bede bardzo wdzieczna, za podpowiedzi jak sie przygotowac i co mnie czeka ??
pozdrawiam

Back
Do góry