Nabór do służb cywilnych 2013

kniga

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam,

Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na temat naboru do służb cywilnych. Jak to wygląda i kiedy będzie najbliższy nabór (tak najbardziej ogólnie w jakim czasie to się odbywa). Jak wygląda cały ten proces i kiedy już trzeba się o to zatroszczyć?

Będę wdzięczna za każdą informację lub tez odesłanie do miejsca gdzie je znajdę

Pozdrawiam

Nabory organizowane są przez konkretne izby wg. ich potrzeb, zarówno na stanowiska w korpusie służby cywilnej jak i stanowiska do SC. Możesz śledzić na bieżąco strony internetowe interesujących Cię izb.

Możecie mi natomiast napisać czego można się spodziewać na rozmowie, tzn. jakich pytań? Czy są to pytania dotyczące Ustawy itp...? Czy też bardziej pytania typu: opowiedz coś o sobie, lub powiedz czym do tej pory się zajmowałeś i co robiłeś?Czy służba Cywilna pracuje w identycznych mundurach jak funkcjonariusze?

LMS, nie wiem czy wiesz ale pracownicy w służbie cywilnej nie pracują w mundurach( nie mają dodatków np. za stopień służbowy, granicznego itp.)... Na rozmowie będą pytania głównie o dot. ciebie, ale również takie których nigdy byś się nie spodziewał.

OK, dzięki zbuntowany. Teraz jakie to pytania których nigdy bym się nie spodziewał? W SG jakieś 7 lat temu usłyszałem " Ile rekin ma zębów?", a drugie to było "Ile koń ma sierści"? Zadawał je wtedy Pan A.Kędzierski, który strzelił łbem w biurko (bo zemdlał) jak usłyszał od komendanta, że przenosi jego na pasek..:)), no i paszoł na emerke..

ok, czyli nie trudne raczej.., chyba.. Ale dzięki wielkie.

Witam wszystkich!

Przegrzebałam dogłębnie całe forum poświęcone naborom do korpusu służby cywilnej. Nie ukrywam, że byłam lekko zniesmaczona mało koleżeńskim nastawieniem na przekazywanie informacji odnośnie przebytych rozmów kwalifikacyjnych. Pomińmy. W związku z tym, ze nie uzyskałam nigdy odpowiedzi postanowiłam zapytać tu. Czy często zdarzają się sytuacje gdzie na rozmowach padają pytania z ustaw określonych w wymaganiach ? Zapoznając się z zasadami rekrutacji już sam test miał sprawdzać wiedzę z dziedzin określonych poszczególnymi wymaganiami w ogłoszeniu o prace, aczkolwiek nie odbyło się nazbyt szczegółowo. Czego można spodziewać się na rozmowie rekrutacyjnej ? Z góry dziękuję za względną odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim kandydatom

Witaj zbuntowany i agaem. Zbuntowany, moim zdaniem było pozytywnie i ok. Komisja miła, życzliwa, uśmiechnięta, nie pyta z ustaw, być może czegoś z nich na funkcjonariusza, a nie na cywila. Widać, że szukają najlepszych, a najchętniej jak ja to nazywam: "cyborgów" typu alfa i omega.
3 Panie zadawały pytania bardzo na miejscu i rzeczowe (jedna rangą-jakiś prezydent:), np. "opowiedz coś o szkoleniu które posiadasz", dlaczego chciałeś się wyprowadzać z rodzinnej miejscowości itp. . Jedynego Pana w komisji chyba coś /lub ktoś zjeżył/o wcześniej bo czuć było po pytaniach, że próbuje zagiąć na czymś (a z pewnością by się jemu to udało). Niestety mnie nie zaginał (przynajmniej tak uważam). Proponuję prześledzić swoje CV i zrobić rachunek sumienia:), bo byle ściema wpisana w CV zaraz wyjdzie z głębokim drążeniem w temacie, więc nawet jego nie zaczynajcie przy komisji. Ja poległem z pytań językowych i to mnie boli(oczywiście na teście dobrych miałem mało), bo komisja nie pyta w obcym języku. Pyta o znajomość oraz jak sobie z nimi radzisz..., więc musiałem się bronić..., że zagraniczne voyage`e mnie tresowały w językach i jest z nimi ok.
Ogólnie takich ludzi jak z komisji, chciałbym mieć w swoim zespole, bo odczułem że są ok. Jak ktoś nie radzi sobie ze stresem, to niech się tam nie zjawia , bo zjedzą pytaniami na stres:)

Back
Do góry