Mówcie mi prorok :-) krótkowzroczność SSC

Sedzia

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
316
http://www.celnicy.pl/showthread.php?t=4020

To nie złośliwość a irytacja na krótkowzroczność SSC.
Jak powątpiewałem w modernizacje przy takim postawieniu sprawy - tylko uchwała- mój Szef mówił mi kilka miesięcy temu, że nie widzi powodów dlaczego miałoby nie dojść do modernizacji. Ja zaś taki do przodu nie byłem i zdawałem sobie sprawy że ta modernizacja poprzez fakt tak wątłego statusu jak uchwała to pisanie patykiem po wodzie.

No i proszę- mógłbym powiedzieć a nie mówiłem.....

Podano ostatnio, że MF zaoszczędził jakieś 500mln.
W uchwale modernizacyjnej na przyszły rok dla SC jest bodajże około połowy z tej kwoty(podaję to z pamięci więc w razie błędu proszę mnie skorygować).

Czy my jako zaledwie 15 tys. grupa zawodowa, odprowadzająca przeszło 30% wpływów budżetowych i wykonująca szereg innych tak istotnych dla państwa zadań, mamy przeznaczyć ze swoich zasobów budżetowych aż połowę wszystkich oszczędności resortu finansów.

To jawna niesprawiedliwość i jeśli prawdą okaże się, że nasze podwyżki zostaną zamrożone, powinniśmy w sposób zdecydowany i stanowczo wystąpić o elementarną sprawiedliwość w kształtowaniu/partycypowaniu oszczędności, którymi wykazuje się przed Premierem nasz resort.

Podwyżki nie mają nic wspólnego z "reformą", a przynajmniej mieć nie muszą. To MF, manipulując nami, związał przeznaczone podwyżki z "reformą" i w przypadku ich zamrożenia w 2009 roku, winien z tego się wytłumaczyć.

Ostatnia edycja:
jak sie mają tłumaczyć? kolejna tyrada i robienie wody z mózgó specmegocjatora Boni'da 007 po której się okaże, że on od poczatku nie to mówił co Tusk powiedział ... a my oczywiście źle to rozumieliśmy?

Jeżeli okaże się, że Policja i inne służby dostaną normalnie podwyżki BO MAJĄ JE ZAPISANE W USTAWIE, a my nie BO MAMY JE ZAPISANE W UCHWALE, to ktoś chyba powinien co najmniej przeprosić i błagać o przebaczenie.

Ale tak się chyba nie stanie, bo można przecież zamrozić wszystkie inne środki z uchwały modernizacyjnej z wyjątkiem tych na wynagrodzenia - to i tak będzie niesprawiedliwie wysoki wkład naszej służby w oszczędności wykazane przez resort finansów.

W poniedziałek mamy spotkanie z SSC. Wypytamy go o to dokładnie, po czym jeśli okaże się, że planują zabrać nam również podwyżki w 2009r., podejmiemy natychmiast stosowane interwencje.

Do tej pory SSC ustalał plan działania i nam o nim mówił fragmentarycznie- tak jak pasowało. On ustalał zasady gry. Obwiam się ze przy obecnym kryzysie i gorączkowym poszukiwaniu kasy nawet SSC ma mało do powiedzenia. Jka to się mówi....jest za krótki.
Dostanie polecenie i myślę że bez zbędnej dyskusji obetnie wszystko. W chwili obecnej rozmowy z SSC na temat pieniędzy nic nie przyniosa bo sam nie wie na czym stoi!

Gdyby jednak nie wciskał nam że UCHWAŁA to dobre rozwiązanie a zrobiłby ustwe o podwyżkach sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej!!!

Nie jest powiedziane że z naszej puli wyrobią oszczędności, ale pozostaje fakt że osoba na stanowisku Podsekretarza powinna bardziej dalekosiężnie patrzeć.
Czym bardziej się komuś wydaje że jest nieomylny tym większe błędy robi....szkoda że sobie nimi nie szkodzi!

W dniu dzisiejszym SSC J. Kapica gościł w Rzeszowie oraz Medyce, czy ma ktoś jakieś informacje ?

modernizacji Jacek mowi chyba niet

W dniu dzisiejszym SSC J. Kapica gościł w Rzeszowie oraz Medyce, czy ma ktoś jakieś informacje ?
Powiedział z duma (i o zgrozo wygladał na wierzącego w swoje słowa ) ze wszystkie postulaty są zrealizowane , zaznaczył jedynie ze z tą modernizacją moze tak do konca nie wyjsc w tym roku bo trzeba oddac pieniązki - tym słowom warto uwierzyc. Podsumowując - modernizacji nie budied :rolleyes:

Powiedział z duma (i o zgrozo wygladał na wierzącego w swoje słowa ) ze wszystkie postulaty są zrealizowane , zaznaczył jedynie ze z tą modernizacją moze tak do konca nie wyjsc w tym roku bo trzeba oddac pieniązki - tym słowom warto uwierzyc. Podsumowując - modernizacji nie budied :rolleyes:
W lutym 2008 r była i ustawa o SC obowiązująca od 1 stycznia 2009 r i podwyżki i ustawa modernizacyjna i docelowe podniesienie wskaźnika wielokrotności kwoty bazowej, docelowo do poziomu obowiązującego w Straży Granicznej i w kwestiach dotyczących dopłat na dojazdy do pracy i uprawnień emerytalnych dla funkcjonariuszy przyznał, iż będzie to przedmiotem wnikliwej analizy podczas prac nad ustawą modernizacyjną... i minął rok .....

Ciągle to samo!

I tak od wielu, wielu lat...!:(oszukują, kłamią i mydlą Nam oczy!:mad:
Jak zwykle wyszło "...Piękne kłamstwo? Uwaga! To już twórczość..."

Masz rację ... nic dodac ...nic ująć !. Pamietam "gospodarską wizytę" Obywatela
Generała Jerzego Ćwieka na zachodnich granicach.Byłem najmłodszy służbą(sic !???) dlatego na zadane pytanie...jak Wam się pracuje w uc...odpowiedziałem-
chciałem iść do WOPU Ob. Generale...ale jestem w cle...mam nadzieję,że bedzie dobrze...!?.Nic nie odpowiedział...tylko z poważną miną grzecznie pożegnał się z całą zmianą.Po prawie ćwierć wieku...nic się nie zmieniło na lepsze...i nieraz myślę , że prezes Ćwiek miał wtedy przez ułamek sekundy...wizję CŁA w tym
biednym kraju...jeżeli pominął to wszystko milczeniem.:mad:

Wygląda na to, że taki szeregowy pracownik jak ja bije na głowę zdolnościami analitycznym SSC. Ja potrafię przewidywać a SSC nie!
Szkoda tylko zaprzepaszczenie szansy na modernizację tego bałaganu odbije się na zwykłych celnikach a nie dumnym z siebie SSC!

masz rację krowa!, zawsze mówiłem....mierz siły na zamiary...chcieli wg. ich mniemania dobrze a wyszło im jak zwykle)))) wystarczyło,że dobrze nie związali tego balona modernizacji i powietrze zeń uszło, nie mając środków na modernizację od początku mamiono nas obiecankami, później grożono a na końcu okazało się,że ani kij ani marchewka w tym ich dziele nie pomoże, ciekawe jakie teraz kłamstwa wymyślą pseudo reformatorzy? wg. mnie wyczerpali już wszystkie możliwości...pozostał jeden ostateczny....rozwiązać jednym pociągnięciem całe służby celne, wysłać ludzi na bruk i powołać nowy organ zupełnie cywilny i po sprawie i oby do tego nie doszło co nie jest wykluczone.

Cytuje za pewnym panem :
"Nie widze powodów, aby ta ustawa nie weszła w życie. Najważniejsze w obecnej sytuacji, że środki mamy zaplanowane w przyszłorocznym budżecie."

Ten sam pan coś teraz mówi że przy dobrych wiatrach modernizacja wraz z kasą od września.... o ile komuś coś się trafi przy tak postawionym wartościowaniu.

Wrzesień potem pażdziernik, listopad, grodzień
2010
2011
2015

Prędzej doczekamy wiecznego odpoczynku.....

zakpiono z nas pokazując raz kij a raz marchewkę i tak jest do dzisiaj, żadnej reformy nie będzie, która mogłaby poprawić funkcjonowanie tych służb, a tak swoją drogą, jak długo można i na ile jeszcze tę gumę da się naciągnąć?

Tylko w jedności siła, wschód może zdziałać najwięcej. Przed wyborami Cole, inaczej śledziowe ucho a nie podwyżki i emerytury!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Back
Do góry