Mnożnik kwoty bazowej na stanowiskach w SC - ile obecnie wynosi?

barteq

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Miasto
Matrix
Cześć Panowie i Panie,

mieszkam w miejscowości objętej naborem na stanowisko Młodszego Specjalisty Służby Celnej w IC Przemyśl. W tej chwili pracuję na stanowisku handlowca, ale chciałbym spróbować czegoś nowego. Myślę, że służba w Oddziale Celnym, byłaby dla mnie nowym, ciekawym doświadczeniem.

Moje pytanie brzmi tak: Jeśli w ogłoszeniu napisane jest, że " ... poszukujemy do pełnienia służby Młodszych Specjalistów Służby Celnej w kategorii stanowisk specjalistycznych (wartość stanowisk – 1,34-1,49)" to gdzie mam szukać kwoty bazowej przez którą przemnaża się wartość w/w stanowisk? Nie znalazłem tego nigdzie w Ustawie o Służbie Celnej.

Albo może po prostu ktoś mi odpowie, na jakie wynagrodzenie można liczyć na początek z w/w wartością stanowisk i dlaczego jest taka rozbieżność w wartościowaniu tzn. od 1,34 - 1,49? Czy to zależy od indywidualnych kwalifikacji kandydata, miejsca pełnienia służby, czy czegoś innego?

Od razu odpowiem, że teraz zarabiam około 3000PLN netto, ale ogrom obowiązków, 10 godzin pracy dziennie-codziennie oraz ciągła presja na wynik sprzedażowy sprawiają, że myślę o przesłaniu do was swojej aplikacji. Nie jestem małolatem, który jest napalony na pracę u was, dlatego proszę też o jakieś racjonalne wypowiedzi w kwestii awansów, możliwości rozwoju oraz ciekawostek związanych z pracą w waszej formacji, a może do was dołączę. Kto wie.

Pozdrawiam,
Bartek

USTAWA BUDŻETOWA na rok 2014 z dnia 24 stycznia 2014 r.

Art. 9.
2) kwoty bazowe dla: b) członków korpusu służby cywilnej, etatowych członków samorządowych kolegiów odwoławczych i kolegiów regionalnych izb obrachunkowych, pracowników Rządowego Centrum Legislacji, ekspertów, asesorów i aplikantów eksperckich Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej, funkcjonariuszy Służby Celnej, członków służby zagranicznej niebędących członkami korpusu służby cywilnej – w wysokości 1 873,84 zł,

O 3 kafelkach na łapkę możesz zapomnieć i przez następne kilka/kilkanaście ładnych lat!

Awanse w SC są - obligatoryjne co 5 lat. Także po 15 latach służby przy dobrych wiatrach możesz mieć 4 patyki na pagonie.
Rozwój zawodowy? A co to takiego? Przeważnie naczelnikostwo/dyrekcja ma roboli za nic. A najczęstszy tekst przełożonego to mniej więcej "no co ja mogę"!

W Korpusie Służby Cywilnej jeszcze większy syf z malarią. Podwyżek ŻADNYCH bo przecież od 2008 roku wszystko pomrożone, awansów żadnych (chyba że przydupasy naczelnika/dyrektora).

Idź lepiej do Straży Granicznej albo do Policji jak już chcesz służbę mundurową.

Ostatnia edycja:
@cywil: dziękuję Ci za odpowiedź na moje pytanie i wskazanie odpowiedniego miejsca, gdzie można znaleźć konkretne informacje. Nie interesuje mnie służba w Straży Granicznej ani tym bardziej Policji, z którą mam złe doświadczenia, z racji obecnej pracy ;)

Czyli, krótko i na temat, jeśli:

- otrzymałbym stanowisko wartościowane na poziomie 1,34 to 1873,84PLN*1,34 = 2510,94PLN netto na rękę?
- otrzymałbym stanowisko wartościowane na poziomie 1,49 to 1873,84PLN*1,49 = 2792,02PLN netto na rękę?

Jeszcze na koniec takie pytanie - od czego zależy wartościowanie stanowisk? Dlaczego w jednym naborze wypłata przez wartościowanie może się różnić niemal o 300PLN ?

Pozdrawiam i dziękuję.

Niestety ale muszę Cię rozczarować. Podane kwoty są kwotami BRUTTO!!!

Różnice w mnożnik mogą wynikać z przydzielonych zadań. Tyle w teori, w praktyce dają przeważnie najniższy mnożnik dla danego stanowiska.

Ostatnia edycja:
Wartość stanowiska ma wpływ tylko na stanowisko jakie możesz otrzymać, gdyż od tej wartości zależy czy będziesz mł. specjalistą, specjalistą, st.spec itd. Ma to oczywiście pośredni wpływ na uposażenie, gdyż do stanowisk przypisane są grupy uposażenia dla których określony jest mnożnik kwoty bazowej (wartość stanowiska nie jest tym mnożnikiem)
Uposażenie zasadnicze:

[TD="colspan: 2, align: left"]Dz.U. 2010 nr 36 poz. 199 [/TD]

[TD="colspan: 2, align: left"] Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy celnych
mł. specjalista na I grupie uposażenia ma mnożnik 1,227
do tego dochodzi dodatek za stopień aplikanta 0,062
W przypadku funkcjonariuszy w oddziałach granicznych jest jeszcze dodatek "tzw. graniczny czy kontrolerski" - mnożnik
0,267
czyli łącznie można zarobić BRUTTO 1.227 * 1873,84 + 0,062*1873,84 =2299 + 116=2415
Służba na granicy zwiększa tą kwotę o około 500 zł
Po 2 latach stażu (nie tylko w cle) dostaje się dodatek stażowy. Po 2 latach 2% i co roku o 1 więcej do 20% później jeszcze przez 10 lat rośnie po 0,5% rocznie (ale dodatek stażowy jest liczony tylko od uposażenia zasadniczego.
Inne akty prawne
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 8 kwietnia 2011 r.
w sprawie warunków otrzymywania dodatków do uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy celnych
oraz wysokości tych dodatków (DzU 81 poz 442 ze zmianami)
a o dodatku za wieloletnią służbę znajdziesz w Ustawie o Służbie Celnej

[/TD]

Back
Do góry